Velde kwam in 1940 op veertienjarige leef
tijd als medewerker bij zijn vader in de
bakkerij. Na zijn huwelijk in 1958 kwam
mevrouw Van de Velde de gelederen ver
sterken.
Werkwijze:
Voor de tweede wereldoorlog maakte men
bonbons, agarblokjes6' (zachte snoepjes),
rumbonen, limonadesiropen, ulevellen,
pindabrokken en polkabrokken. Ook ver
kocht men in het winkeltje blokken choco
lade.
De bonbons werden voor een kwartje per
half pond verkocht. Om deze bonbons te
maken drukte bakker Geense kleine gips
modelletjes (bevestigd aan een plankje) in
een bak gevuld met zeer droog maïsmeel.
De holten die op deze wijze in het maïs
meel ontstonden, werden gevuld met vloei
bare fondant. Zodra de fondant was
gestold, haalde men de fondant uit de bak
met maïsmeel en doopte men de figuren in
de vloeibare chocolade.
Er werd informatie uitgewisseld met
andere suikerbakkers. Zoals met de elek
trische Nougat- Chocolade en Suikerwer-
kenfabriek 'de Eendracht' van de gebroe
ders Engelen in Rotterdam en met
chocoladehuis L. Bouma in Amster
dam. Aan de gebroeders Engelen in
Rotterdam werd in 1923 f 15,- over
gemaakt voor inlichtingen over de
fabricage van babbelaars en ander
snoepgoed. A. Engelen van chocolade
huis Bouma schreef op 27 februari
1934 aan suikerbakker Geense dat
hij bereid was om voor f 25,- recepten
aan hem op te sturen, wat vervolgens
ook gebeurde. Uit de briefwisseling
blijkt tevens dat K. Geense een week
stage liep in het chocoladehuis in
Amsterdam. Hij kreeg niet alleen
recepten van Engelen maar ook han
dige tips: 'kolen stoken is voordeliger
dan gas, gebruik breek-cokes want die
geeft meer warmte'. Ook kreeg hij
aanwijzingen hoe men het beste bab
belaars droog kon houden, zodat ze
niet gingen plakken. De heer Geense
verstrekte op zijn beurt voor f 1,50
inlichtingen aan een zekere A. Mul
der in Almelo die een handeltje in suiker
werken wilde beginnen. Op 18 december
1938 schreef A. Mulder. 'Ik sluit hier dan
in 1 zilverbon van een gulden en 10 postze
gels a 5 cent te zamen f 1,50. In het volste
vertrouwen mij duidelijk en breedvoerig te
zullen inlichten (want voor concertie (con
currentie?) behoeft u niets te verzwijgen
want wij zitten ver genoeg uit elkaar.) Ik
ken een klein beetje van het ballen bakken
doch niet voldoende, en hoop dat ik door
tusschenkomst van u nog een heele fabri
kant mag worden in deze omgevingEen
jaar later schreef Mulder: 'Het is nu juist
een jaar geleden dat ik met u hebt gecorres
pondeerd over de Babbelaars bakkerij; ik
heb dan ook geheel volgens uwe mededee-
ling gewerkt, en heb er waarlijk succes
mede gehad71
De gebroeders Engelen verkochten vier
kleuren ulevellen, wit (essence Marasquin
werd toegevoegd), geel edelsteen (essence
citroen), oranje (essence sinaasappel) en
rood (essence frambozen). De heer Geense
verkocht ulevellen in verschillende sma
ken: peer-, citroen-, sinaasappel-, kersen-,
framboos-, boter-, glas- en chocolade-
Afb. 3. Steekraam voor de fabricage van ulevellen.
(Foto M. Louisse.)
5