Velde kwam in 1940 op veertienjarige leef tijd als medewerker bij zijn vader in de bakkerij. Na zijn huwelijk in 1958 kwam mevrouw Van de Velde de gelederen ver sterken. Werkwijze: Voor de tweede wereldoorlog maakte men bonbons, agarblokjes6' (zachte snoepjes), rumbonen, limonadesiropen, ulevellen, pindabrokken en polkabrokken. Ook ver kocht men in het winkeltje blokken choco lade. De bonbons werden voor een kwartje per half pond verkocht. Om deze bonbons te maken drukte bakker Geense kleine gips modelletjes (bevestigd aan een plankje) in een bak gevuld met zeer droog maïsmeel. De holten die op deze wijze in het maïs meel ontstonden, werden gevuld met vloei bare fondant. Zodra de fondant was gestold, haalde men de fondant uit de bak met maïsmeel en doopte men de figuren in de vloeibare chocolade. Er werd informatie uitgewisseld met andere suikerbakkers. Zoals met de elek trische Nougat- Chocolade en Suikerwer- kenfabriek 'de Eendracht' van de gebroe ders Engelen in Rotterdam en met chocoladehuis L. Bouma in Amster dam. Aan de gebroeders Engelen in Rotterdam werd in 1923 f 15,- over gemaakt voor inlichtingen over de fabricage van babbelaars en ander snoepgoed. A. Engelen van chocolade huis Bouma schreef op 27 februari 1934 aan suikerbakker Geense dat hij bereid was om voor f 25,- recepten aan hem op te sturen, wat vervolgens ook gebeurde. Uit de briefwisseling blijkt tevens dat K. Geense een week stage liep in het chocoladehuis in Amsterdam. Hij kreeg niet alleen recepten van Engelen maar ook han dige tips: 'kolen stoken is voordeliger dan gas, gebruik breek-cokes want die geeft meer warmte'. Ook kreeg hij aanwijzingen hoe men het beste bab belaars droog kon houden, zodat ze niet gingen plakken. De heer Geense verstrekte op zijn beurt voor f 1,50 inlichtingen aan een zekere A. Mul der in Almelo die een handeltje in suiker werken wilde beginnen. Op 18 december 1938 schreef A. Mulder. 'Ik sluit hier dan in 1 zilverbon van een gulden en 10 postze gels a 5 cent te zamen f 1,50. In het volste vertrouwen mij duidelijk en breedvoerig te zullen inlichten (want voor concertie (con currentie?) behoeft u niets te verzwijgen want wij zitten ver genoeg uit elkaar.) Ik ken een klein beetje van het ballen bakken doch niet voldoende, en hoop dat ik door tusschenkomst van u nog een heele fabri kant mag worden in deze omgevingEen jaar later schreef Mulder: 'Het is nu juist een jaar geleden dat ik met u hebt gecorres pondeerd over de Babbelaars bakkerij; ik heb dan ook geheel volgens uwe mededee- ling gewerkt, en heb er waarlijk succes mede gehad71 De gebroeders Engelen verkochten vier kleuren ulevellen, wit (essence Marasquin werd toegevoegd), geel edelsteen (essence citroen), oranje (essence sinaasappel) en rood (essence frambozen). De heer Geense verkocht ulevellen in verschillende sma ken: peer-, citroen-, sinaasappel-, kersen-, framboos-, boter-, glas- en chocolade- Afb. 3. Steekraam voor de fabricage van ulevellen. (Foto M. Louisse.) 5

Tijdschriftenbank Zeeland

De Spuije | 2004 | | pagina 7