ding- kon koelen, aan de andere zijde stond een tafel die men door middel van gasverwarming enigszins kon verhitten. Dit procédé was zeer handig bij het fabriceren van de verschillende soorten snoepgoed. Ook maakte men in de winkel allerlei limonadesoorten: citroen-, sinaasappel-, grenadine- en fram- bozensmaak. Voor de Tweede Wereldoorlog leverde bakker Geense aan de firma Van Melle (banketbakker en grossier), die zijn vestiging had aan de Opril Grote Markt te Goes. De heer Geense leverde de suikerwaren en de firma Van Melle verkocht het snoepgoed onder haar eigen naam. B. van de Velde: 'De heer Van Melle beschouwde de zaak van mijn vader als zijn eigen zaak. Vader mocht niet aan andere bedrijven leveren. De heer Van Melle zorgde voor flessen en verpakkingsmateriaal en de suikerwaren werden tegen zeer uitgezogen prijs aan de heer Van Melle geleverd. Zo voorkwam hij concurrentie.' In de Tweede Wereldoorlog stagneerde de productie. In 1942 was het niet langer mogelijk om aan grondstoffen voor het sui kergoed te komen: boter, stroop, suiker en andere producten konden niet meer wor den geleverd. De suikerbakkerij werd gesloten en om het gezin Geense toch te kunnen onderhouden, werd B. van de Velde hulp-postbesteller (1942-1944) in Goes. Na de Tweede Wereldoorlog werd de suikerbakkerij weer opgestart. Nieuwe materialen werden aan geschaft Er werden machines aangekocht van de chocoladefabriek Fouarge, die zijn suikerwerkfabricage afstootte. Er werden onder meer de al besproken koeltafel en warmtafel aangeschaft, een kegelroller, een drageeketel, een walsenstoel met zes stel koperen walsen, flessen en een grote hoeveelheid essences. Ook werd de bakke rij uitgebreid met een kookkachel,zodat Afb. 5. De heer en mevrouw van de Velde bezig met hun werkzaamheden in de werkplaats; de flessen werden met een trechter gevuld met snoepgoed. (Foto familie van de Velde.) men in totaal met twee kookkachels werkte; de heer Geense schafte een nieuwe kookkachel aan bij de firma Hollestelle aan het Noordeinde in Goes.® Deze kookkachel was 60 a 75 centimeter in doorsnede, bevatte twee rijen vuursteen en werd gestookt op cokes. Boven op de zolder stond een grote bak. In deze bak werd de suiker gestort die in hoe veelheden van duizend kilo werd geleverd. Vanaf de bak op zolder liep een buis naar de bakkerij. In de buis was een schuifje gemonteerd. Had men suiker nodig dan opende men het schuifje en tapte men een hoeveelheid suiker af.91 De heer Van de Velde: 'Omdat vader altijd loodgieter was geweest, ontwierp hij zelf dingen die hij in de bakkerij kon gebrui ken... Hij was een zeer handige man'. Voor de Tweede Wereldoorlog was al een zogenaamde vacuüm-kookinrichting aange schaft. Na het koken van het suikerdeeg werd de koperen pan onder een stolp geplaatst en vacuüm gezogen. Het suiker deeg bleef na deze bewerking droger; zo werd voorkomen dat de babbelaars en ander snoepgoed gingen plakken in de pot ten. Ook werd gebruik gemaakt van een zoge- 7

Tijdschriftenbank Zeeland

De Spuije | 2004 | | pagina 9