- 70 - grote waarde, dat blijkt uit een afbeelding van een Assy- rische bierbrouwer, die in één van zijn eigen vaten ver dronken werd, omdat zijn bier niet aan de verwachtingen voldeed. Van de Perzen (525 voor Christus) zijn de eerste echte recepten bekend, welke tot in de vroege middeleeuwen ge bruikt werden. De Griekse cultuur en beschaving hebben de grootste in vloed op Europa gehad. De Helleense keuken beschikte al over een keur van gewassen van eigen bodem, zoals citroen, pepermunt, venkel en peterselie, waarmee alle gerechten, vele soorten vis (volgens Homerus), schapebout, varkens- en rundvlees bereid werden. Bouillabaisse is oorspronkelijk ook afkomstig uit Griekenland. Verder lieten de Grieken hun zachte kaas uitlekken in biezen mandjes, de "formos" (fromage). Voor feestmalen bakte men brood met vijgen, amandelen en honing en men dronk verdunde wijn en pas als de discussie begon, schonk men onverdund. De Griekse levensopvatting luisterde nauwgezet naar het (nog niet zo gekke) devies van Apollo, de zoon van Zeus, n. 1. "Alles met mate. De Romeinen namen daarna de touwtjes in de geschiede nis over, maar niet het devies van Apollo. Dat was jam mer, want onder keizer Trajanus (98 - 117) omvatte hun rijk bijna heel Europa. Uit alle overwonnen en onderdruk te gebieden werden produkten naar Rome aangedragen (veel al door estafette-slaven). Zo kregen de welge stelden van Rome "alles" op tafel, maar de huisslaaf was al blij met wat graan- of erwtenbrij. Overdrijving en spilzucht vorm den bij de "groten" de hoofdschotel. Het gebruik van spece rijen was een teken van welstand. Kruiden waren immers peperduur. Ook zout was duur, vandaar dat men zijn per soneel vaak in zout uitbetaalde (zout is in het Latijn sal), salaris dus. Dit soort buitenissigheden (want maaltijden liepen niet zelden in de duizenden) van de Romeinen zijn beschreven door Gains Petronius Arbiter in zijn "Satyri- con" (in de tijd van Keizer Nero 54 - 68). Als men dacht zich onder de rijken te kunnen scharen was men verplicht een dure kok te hebben. Geringere lieden konden er één huren. Hier volgt een recept van zo'n be roemde keukenmeester uit de oud-Romeinse tijd: "2 zee-

Tijdschriftenbank Zeeland

Stad en lande | 1976 | | pagina 14