ZEEUWS ARCHIEF IS OP ZOEK NAAR OUDE
KOOKRECEPTEN
Geraadpleegde bronnen
- Buysen, A. J. G., 'De Franse school te
Roosendaal', in: Jaarboek oudheidkundige kring
De ghulden Roos 1974.
- Dodde N. L., Het Nederlandse onderwijs veran
dert, Muiderberg 1983.
- Reinsma, R., 'Het onderwijs in Zeeland in 1838
volgens de rapporten van de hoofdinspecteur
voor het lager, middelbaar en Latijnse onder
wijs', H. Wijnbeek, in: Archief vroegere en
latere mededelingen voornamelijk in betrekking
tot Zeeland 1964.
- Vel uwen kamp, J. W., Archangel, Nederlandse
ondernemers in Rusland 1550-1785, Maastricht
2000.
- Gemeentearchief Amsterdam (GAA), Notariële
Archieven, inv.nr. 607.
- GAA, Archief waterschout, inv.nr. 19.
- Gemeentearchief Schouwen-Duiveland (GASD),
Archief stad en gemeente Zierikzee (ASGZ),
notulen raadsvergaderingen.
- GASD, ASGZ, notulen vergaderingen Zierikzeese
schoolcommissie.
- Zeeuws Archief, Verslag gedaan door gedepu
teerde staten aan provinciale staten van
Zeeland.
Het Zeeuws Archief is volop bezig met de voor
bereidingen van een nieuwe tentoonstelling met
als titel 'an tafel! Een kijkje in de keuken van het
Van de Perrehuis', die vanaf eind januari 2004
van start zal gaan.
In onze moderne, snelle tijd van kant-en-klaar
maaltijden, magnetrons en de meest exotische
afhaalrestaurants, wordt het urenlang sloven in
de keuken om dagelijks een verse en uitgebreide
maaltijd op tafel te zetten, steeds zeldzamer...
Het kookboek uit grootmoeders tijd blijft in de
kast staan en wordt vaak alleen maar voor bij
zondere gelegenheden te voor schijn gehaald.
Toch heeft elke familie nog wel een paar oude
kookrecepten die al generaties lang doorgegeven
worden. Het Zeeuws Archief is op zoek naar deze
oude recepten. Om te voorkomen dat ze in ver
getelheid raken, wil het archief deze recepten
verzamelen, bundelen en uitgeven bij de nieuwe
tentoonstelling 'Aan tafel! Een kijkje in de keuken
van het Van de Perrehuis'.
Vandaar dus een oproep aan iedereen die nog
een oud kookrecept heeft! Schrijf de naam op
van het gerecht, geef een korte omschrijving hoe
het gerecht moet worden gemaakt, welke
ingrediënten erin moeten inclusief de hoeveelhe
den en leuke wetenswaardigheden rondom het
recept (hoe lang wordt het al in de familie
gemaakt, bij welke gelegenheid, etc.).
Stuur vóór 30 november 2003 het recept en uw
adresgegevens op naar: Zeeuws Archief, postbus
70, 4330 AB Middelburg of
i nfo@zeeu wsa rchief.nl.
Voor meer informatie kunt u terecht bij het
Zeeuws Archief, Hofplein 16 te Middelburg,
sectie Educatie, mevr. I. Leeftink- Meijer, mevr. A.
van Waarden - Koets, telefoon 0118-678800.
"Ei zoo, daarover is het dus dat Sint Nicolaas
wat lezen wil; hoe de Spanjaarden de stad
Zierikzee, die op het voorbeeld van Vlissingen
en Veere de zijde van den prins van Oranje
gekozen had, hebben belegerd en ingenomen.
(uit: J. Stamperius, 'St. Nicolaas te Zierikzee',
Zierikzee [1935], pag. 91)
9