Recent onderzoek in de Grevelingen
De voedselkeuze van Aalscholvers in de Grevelingen
in het seizoen 1993-1994
Kees de Kraker
Na de afsluiting van de Grevelingen in 1971 stortte een menigte onderzoekers zich op het ge
bied.Tal van overheidsdiensten, regelmatig in onderlinge competentiestrijd verwikkeld, stuur
den mensen het veld in om alle veranderingen vast te leggen en zo mogelijk de onderliggende
ecologische processen te ontrafelen. Meten is weten.
In de eerste 12 -15 jaar is er op veel terreinen onderzoek verricht. Hetgeen, naast stapels rap
porten en proefschriften, o.a. resulteerde in een heel aardig, populair wetenschappelijk boekje
"Het Grevelingenmeer, van estuarium tot zoutwatermeer" (een bundeling van eerder versche
nen artikelen in het maandblad Natuur Techniek, 1985). Dankzij al deze wetenschappelijke
belangstelling behoort de Grevelingen tot de best onderzochte terreinen van Nederland. Voor
iemand die in het gebied geïnteresseerd is, is dat een prettige aangelegenheid.
Na een aanzienlijke afname in de onderzoeksak-
tiviteiten sinds 1985, was er recent een kleine ople
ving te bespeuren. In korte tijd (december94 - mei
'95) verschenen er drie rapporten van Bureau
Waardenburg over verricht onderzoek in de Gre
velingen in opdracht van verschillende overheids
instanties. Deze worden hieronder besproken .Ver
der verscheen er een fraai uitgevoerd boekje "Het
Grevelingenmeer natuurlijk ingericht; achter
gronden van 25 jaar inrichting en beheer" van de
hand van Hans Visser (een publicatie van Rijkswa-
terstaat-directie IJsselmeergebied, voorheen be
kend als de RIJP). Hierin wordt een algemeen
beeld geschetst van de ontwikkelingen in de Gre
velingen sinds de afsluiting, waarbij ook inrich-
tings- en recreatie-aspecten aan bod komen. Dit
boekje kan gezien worden als het sluitstuk van de
inrichtingsaktiviteiten van voornoemde dienst in
de Grevelingen.
Pagina 17 van "De. Grevelingen natuurlijk ingericht".
Het is altijd interessant om te weten wat de samenstelling van het menu van een bepaalde vogelsoort is.
Wanneer dit menu deels bestaat uit een ook door mensen geëxploiteerde voedselbron, wordt het doen en
laten van de desbetreffende soort vaak met argusogen gevolgd. Bij teruglopende vangsten en het regelma
tig terugkerende beeld van een Aalscholver met een kronkelende Paling in zijn bek, worden de conclusies
soms snel getrokken. Dat zulks ook in de Grevelingen het geval was, konden we herhaaldelijk uit de eilan-
delijke pers vernemen.Toenemende klachten vanuit de visserijsector waren dan ook de aanleiding voor dit
onderzoek, dat in opdracht van het IKC-NBLF (Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij)
werd verricht.
Aalscholvers zijn tamelijk opportunistisch in vangen, zullen ze het meeste eten. Nu kan dat van
hun voedselkeuze: wat ze het makkelijkst kunnen gebied tot gebied, van seizoen tot seizoen en zelfs
77