haald en is daarmee de veroorzaker van de huidi
ge ellende.
Vroeger werd met Zeeuwse oesters, de Platte
oester bedoeld. Maar die naam is al lang niet meer
voorbehouden aan deze soort. Met de introductie
van Japanse oesters moest ook de naamgeving
van deze soort voor de verkoop aangepast wor
den, want Japan wordt niet in verband gebracht
met zaken als dure delicatessen, exquise wijnen of
het bourgondische leven. Nee ze kregen Franse
namen als Creuseot Fine de Zélande. Met het toe
nemen van de productie en het meer betaalbaar
worden van de oester, wordt de nadruk nu meer
op het streek eigene gelegd: Zeeuwse kromme
oester of liever: Zeeuwse oester. De Japanner is
inmiddels een ingeburgerde Zeeuw geworden!
Op de site van Prins Dingemanse uit Yerseke
staat het zo:
"Een mooi diepeen sterke oester mei rijke vis, dat
is de Zeeuwse oester van Prins Dingemanse.
Ze is het resultaat van de doorgedreven toewij
ding en volharding van onze kwekers. Deze oester
is in feite geen inheemse soort, maar werd decennia
terug ingevoerd uit Japan. In de Oosterschelde
bleek deze oester zich goed te kunnen ontwikkelen.
Vandaag de dag is het een delicatesse van formaat.
En wat is nu precies het verschil tussen onze plat
te Zeeuwse oester en onze Zeeuwse oester? Dat is
een geheim dat we graag met u delen... proef ze en
ontdek dat ze allebei uniek en overheerlijk sma
ken... Hetbeste van beide werelden!
Heerlijk dit soort taalgebruik voor een snottig
naar zeewater smakend hapje, maar dat is uiter
aard een zeer persoonlijke mening. Ondertussen
floreert de handel. Het is met name de goedkope
re Japanse oester die de omzet bepaalt: in 2002
werden 40 miljoen oesters verhandeld, waarvan
minder dan 3 procent Platte oesters. De Telegraaf
van 5 oktober 2002 berichtte in juichende be
woordingen over de zegetocht van de Zeeuwse
oester in Europa. In 2003 verwachtte de oester-
handel zeker 50 miljoen stuks te kunnen afzetten,
waarvan een verrassend groot deel in eigen land.
Zo goed als de oesters op de percelen floreren,
zo goed doenzehetook daarbuiten. Kwekers zij n
daar niet blij mee. Het geeft concurrentie voor de
oesters op hun percelen en marktbederf omdat er
in het wild wel oesters worden verzameld. Dat
laatste mag eigenlijk niet zomaar. Een jaar of
19