haald en is daarmee de veroorzaker van de huidi ge ellende. Vroeger werd met Zeeuwse oesters, de Platte oester bedoeld. Maar die naam is al lang niet meer voorbehouden aan deze soort. Met de introductie van Japanse oesters moest ook de naamgeving van deze soort voor de verkoop aangepast wor den, want Japan wordt niet in verband gebracht met zaken als dure delicatessen, exquise wijnen of het bourgondische leven. Nee ze kregen Franse namen als Creuseot Fine de Zélande. Met het toe nemen van de productie en het meer betaalbaar worden van de oester, wordt de nadruk nu meer op het streek eigene gelegd: Zeeuwse kromme oester of liever: Zeeuwse oester. De Japanner is inmiddels een ingeburgerde Zeeuw geworden! Op de site van Prins Dingemanse uit Yerseke staat het zo: "Een mooi diepeen sterke oester mei rijke vis, dat is de Zeeuwse oester van Prins Dingemanse. Ze is het resultaat van de doorgedreven toewij ding en volharding van onze kwekers. Deze oester is in feite geen inheemse soort, maar werd decennia terug ingevoerd uit Japan. In de Oosterschelde bleek deze oester zich goed te kunnen ontwikkelen. Vandaag de dag is het een delicatesse van formaat. En wat is nu precies het verschil tussen onze plat te Zeeuwse oester en onze Zeeuwse oester? Dat is een geheim dat we graag met u delen... proef ze en ontdek dat ze allebei uniek en overheerlijk sma ken... Hetbeste van beide werelden! Heerlijk dit soort taalgebruik voor een snottig naar zeewater smakend hapje, maar dat is uiter aard een zeer persoonlijke mening. Ondertussen floreert de handel. Het is met name de goedkope re Japanse oester die de omzet bepaalt: in 2002 werden 40 miljoen oesters verhandeld, waarvan minder dan 3 procent Platte oesters. De Telegraaf van 5 oktober 2002 berichtte in juichende be woordingen over de zegetocht van de Zeeuwse oester in Europa. In 2003 verwachtte de oester- handel zeker 50 miljoen stuks te kunnen afzetten, waarvan een verrassend groot deel in eigen land. Zo goed als de oesters op de percelen floreren, zo goed doenzehetook daarbuiten. Kwekers zij n daar niet blij mee. Het geeft concurrentie voor de oesters op hun percelen en marktbederf omdat er in het wild wel oesters worden verzameld. Dat laatste mag eigenlijk niet zomaar. Een jaar of 19

Tijdschriftenbank Zeeland

Sterna | 2004 | | pagina 21