Gerard Ou
Op stap metis een nieuwe rubriek in Sterna waarin we deelgenoot
zijn van vermeldenswaardige ervaringen met natuur en landschap bui
ten onze eigen regio.
Wil men zich op IJsland tegoed doen aan de nationale lekker
nijen, dan biedt Reykjavik volop gelegenheid. Menig restaurant
beveelt op de menukaart papegaaiduikers en walvisvlees aan.
Het blijft niet bij deze dubieuze maaltijden. Bij de kaap ten
noorden van Keflavik is het bij de vuurtoren Gardskagi voor
vogel- en walvisspotters goed toeven. Op 21 juni 2012 passeer
den er noordse pijlstormvogels en dwergvinvissen. Die vinvis
sen waren dus nog niet slachtoffer geworden van wetenschap
pelijk onderzoek ten behoeve van de IJslandse horeca.
Naast de vuurtoren staat een fors paneel met afbeeldingen
van vogelsoorten waarnaar men ter plekke kan speuren. Bij
dit paneel raakte ik in gesprek met twee dames, die bekenden
vanuit Reykjavik een dagje uit te zijn. Ze bleken de afgebeelde
vogelsoorten uitsluitend te kennen vanuit het criterium eet
baar of niet eetbaar. Geachte lezer, wees niet verwonderd over
deze schifting: in Italië was tot diep in de vorige eeuw het
enige vogelboek van eigen bodem een kookboek....!
20