Gerard Ou Op stap metis een nieuwe rubriek in Sterna waarin we deelgenoot zijn van vermeldenswaardige ervaringen met natuur en landschap bui ten onze eigen regio. Wil men zich op IJsland tegoed doen aan de nationale lekker nijen, dan biedt Reykjavik volop gelegenheid. Menig restaurant beveelt op de menukaart papegaaiduikers en walvisvlees aan. Het blijft niet bij deze dubieuze maaltijden. Bij de kaap ten noorden van Keflavik is het bij de vuurtoren Gardskagi voor vogel- en walvisspotters goed toeven. Op 21 juni 2012 passeer den er noordse pijlstormvogels en dwergvinvissen. Die vinvis sen waren dus nog niet slachtoffer geworden van wetenschap pelijk onderzoek ten behoeve van de IJslandse horeca. Naast de vuurtoren staat een fors paneel met afbeeldingen van vogelsoorten waarnaar men ter plekke kan speuren. Bij dit paneel raakte ik in gesprek met twee dames, die bekenden vanuit Reykjavik een dagje uit te zijn. Ze bleken de afgebeelde vogelsoorten uitsluitend te kennen vanuit het criterium eet baar of niet eetbaar. Geachte lezer, wees niet verwonderd over deze schifting: in Italië was tot diep in de vorige eeuw het enige vogelboek van eigen bodem een kookboek....! 20

Tijdschriftenbank Zeeland

Sterna | 2012 | | pagina 20