16 De ovenkamer. Voor de stenen van de toren van Nisse waren ruim drie ovenkamers nodig om alle stenen gelijktijdig te bakken. Boven de ovenkamers staan de kruiwagens met kolen klaar. Op de ach tergrond een pijp met trechter, om kolen via de putdeksels in de oven te strooien. Ook zijn de gaslansen zichtbaar om de oven te verwarmen. Noten 1. Acte van Staatsregeling 1798, artikel 6 der additionele artikelen. 2. Monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, monumentnummer 10008 betreft de kerk en 10009 de toren. 3. Ten behoeve van de helderheid van de tekst wordt er consequent gesproken over de huidige naamvoering van de rijksdienst sinds 2009, namelijk Rijksdienst voor het Cultureel Erf goed. Voorheen was de officiële naam enkele jaren Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur landschap en Monumenten. Daarvoor werd jarenlang de naam Rijksdienst voor de Monumentenzorg gehanteerd. 4. Ten behoeve van de helderheid van de tekst wordt er consequent gesproken over het college van kerkrentmeesters als vertegenwoordigers van de kerk. Dit was bij de aanvang van het subsidietraject de kerkvoogdij van de Samen op Weg-gemeente Nisse. 5. J. de Ruiter, Nisse dorp aan de Zwake, pag. 46. 6. Bij diverse bezoeken aan de steenfabriek van Wienerberger in Bemmel heelt de heer A. Bleumer in de fabriek het proces van klei tot baksteen, inzake de bakstenen voor toren Nisse, in de praktijk laten zien en toegelicht. Foto's bij dit artikel van E.M. van der Gouwe, tenzij anders vernield. Stenen met aangebakken zout. Zodra het zout is verwijderd wordt de groen verglaasde steen zichtbaar. Kijkje in de oven met de stenentas, waarin net kolen zijn gegooid. bakproces zijn er twee belangrijke momenten. In de opwarm- en de koel- zone bij de temperatuur van precies 573 graden. Bij deze temperatuur ontstaat de zogenaamde kwartssprong. De kwarts molecule, zand wat in de klei zit, onder gaat bij het opwarmen een kleine ver groting op deze temperatuur en bij het afkoelen een kleine krimp. Indien het opwarmen of het afkoelen te snel gaat ontstaan er barsten in de stenen, waar door deze onbruikbaar worden. Om ervoor te zorgen dat deze uitzetting en krimp geleidelijk gaat wordt de oven 24 uur op de temperatuur van 573 graden gehouden bij beide zones. Ten behoeve van het kleurenpalet worden er kolen in de oven gegooid op de stenentas. Dooi de verbranding ontstaan vervuilde rook gassen, die voor een gemêleerde kleur en sintering van de stenen zorgen. Ook wordt er zout in de oven gegooid 0111 de groene verglaasde stenen en koppen te krijgen/'

Tijdschriftenbank Zeeland

Bulletin Stichting Oude Zeeuwse kerken | 2010 | | pagina 16