Als vogelwacht zijn we begonnen, maar inmiddels hebben we
wel ingezien dat je geen vogels kunt beschermen als je 't
landschap niet beschermt en tevens dat dat landschap meer
is dan alleen datgene wat de natuur er heeft aangericht.
Ook allerlei cultuurinvloeden zijn van bijzonder grote be
tekenis. Om eens iets te noemen: zonder menselijke bebou
wing hadden we geen Huis- en Boerenzwaluwen. Omdat ook de
cultuurgoederen als sluisjes, grenspalen, kasseiwegen, ge-
tijhavens e.d. daartoe behoren, willen we daar in de
toekomst wat meer aandacht aan besteden. En ook ander cul
tuurbezit. Tijdens een excursie kwam ter sprake dat daar
toe bevoorbeeld ook streekeigen recepten behoren. Eigen
lijk zouden zulke dingen thuishoren in een Zeeuws Tijd
schrift, maar aangezien dat niet bestaat, menen wij het in
De Steltkluut te moeten opnemen, voor iedereen het verge
ten is. Daarom zullen van tijd tot tijd Marion Kindt en
Christina de Smidt een (Zeeuws)-Vlaams recept voor het na
geslacht vastleggen. Voor deze keer kozen ze:
VEGETARISCHE ZUURKOOLSCHOTEE (ruim 2 personen). Benodigd
heden: 1 pond zuurkool aardappelen zwarte peper
1 grote of 2 kleine zure appels
2 ons boursin aux herbes
paneermeel of beschuitkruim.
Aardappels gaar koken, eventueel in schil. Aardappelen tot
puree maken. Zuurkool er door heen roeren; wat melk toe
voegen, daarna peper en salie en eventueel een halve thee
lepel bonekruid
Uien in ringen snijden en fruiten; vuurvaste schotel in
wrijven met boter. Vervolgens een laagje zuurkoolstamppot
in schaal doen, hierop een laagje uien, daarna schijfjes
appel. Dan weer een laagje stamppot, ui, appel etc. De bo
venste laag bedekken met boursin, hierover een laagje pa
neermeel, beschuitkruim, oud brood of zemelen. Twintig mi
nuten in de oven zetten tot er een knapperig korstje op
zit
N.B. Zout wordt aan dit gerecht niet toegevoegd. Wie daar
wel behoefte aan heeft dient te bedenken dat de kaas ook
zout bevat. Niet-vegetariers tenslotte kunnen er een worst
bij serveren. Smakelijk eten. Marion en Christianne.
salie 2 theel.
2 uien
melk.
vh d/ sb «-L» vE bi* .t. <2* -I' .f.
m m m m m m m m m
32