en een groep Wintertalingen was zo vriendelijk even een for- matieviucht te demonstreren. Daarna leidde de tocht door de Putting, waar zich Kramsvogels, Spreeuwen, Kievitten en vooral veel Kolganzen "bleken te bevinden. De ganzen waren tamelijk onrustig en zeer waakzaam, wat' deed veronderstel len dat er gejaagd was. De vondst van een "verse" huls van een hagelpatroon rechtvaardigde deze veronderstelling. Het blijft een voor mij onbegrijpelijke zaak dat direct naast een Staatsnatuurreservaatwaar men tracht optimale omstan digheden voor weidevogels en ganzen te handhaven, een aan tal lieden met een kronkel in de hersens kan rondlopen om vogels dood te schieten. Het is eigenaardig dat iemand ple zier kan beleven aan het doden of verminken van medeschep selen. Waargenomen vogels: Wilde eend 200, Wintertaling 40, Kol- gans 2500, Meerkoet 40, Kievit 50, Wulp 4, Goudplevier 2, Blauwe reiger 2, Koolmees 2, Patrijs 9, Fazant 3, Kramsvo gel 20, Spreeuw 60, Veldleeuwerik 6, Torenvalk 1. Voorts 1 Haas. - a a G.H.Harts. *Deze keer, midden in de jonge-groenten-tijd een Koewachts/ -KOverslags recept met als hoofdmoot peultjes, jonge wortels* -Ken nieuwe aardappelen, oftewel: -KPEULKES EN WORTELKES DEUR MAKAOR. -fcVoor 2 personen. Ongeveer 2 ons doorregen spekjes zonder jf ^zwoerd, peultjes, worteltjes, uien, nieuwe aardappelen, pe-^. -^per en zout. Spek eerst uithakken, dan de schoongemaakte peultjes, wor- "^teltjes en 1 grote of 2 kleine uien, zout en peper en een "^beetje water toevoegen en aan de kook laten komen. Kookt -Kdit dan de in stukjes gesneden aardappelen toevoegen en zo ^nodig nog zout en peper en iets water: het gerecht is op wz'n smakelijkst als er tegen dat het gaar is nog een weinig^, ^vocht bij is. -fcMevr. M. de Smit, Koewacht. 4 ■^Vegetarische variant door Marion Kindt. -KVoor 4 personen nieuwe aardappels, ca 3 ons peulen en even-jf ^(Veel jonge worteltjes, 1 grote ui, bonenkruid (theelepel), ^2 ons geraspte oude Goudse kaas, zwarte peper, eventueel zout. Aardappelen schrapen en in plakjes snijden, evenals *de worteltjes; de ui in ringen. In een braadpan een weinig* *boter smelten en de aardappelen toevoegen. Na vijf minuten -Kui toevoegen, deksel op de pan, vijf minuten later wortels -Kerbij en bonekruid, deksel en vijf minuten stoven; peulen ^toevoegen. Gaar laten stoven. Nu en dan roeren. Na 10-15 minuten is het gerecht gaar; kaas en peper toevoegen. 109

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1981 | | pagina 37