Milieu Huishouden Voedsel Kursus doening schenkende oplossing. Liever geen schade dan êên die vergoed wordt. Schade wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door Houtduiven, door verwilderde postduiven, Wilde eenden en Hazen. In het gevoerde gesprek zijn ganzen niet genoemd. Het hoeft geen verdere uit leg ds deze x richte dacht derzoe nieker Omdat is var de vei derha] Verze tikel voerde Momer die al uitste ding 2 jachté geblel komt v grijpe Wij he teel s len er daar x laatsl We kur staan deze r Gif- v geburÉ verpè.1 dit o\ matig die he li jke vorm i reden van de Yerpal delen ter er We lezen het dagelijks in de krant: Met het milieu gaat het niet goed. Vooral grote zaken, Lekkerkerk, en andere grote schandalen vallen nog op. Veel kleine zaken die het milieu aantasten zien we niet meer. Het is "alledaags" geworden. Naast een goede wetgeving om de schandalen te voorkomen, is nodig dat er ook "in het kleine" aandacht is en komt voor het milieu. De zorgelijke ontwikkeling die ons milieu, onze omgeving doormaakt, meer verspilling, vervuiling en verarming, maakt het noodzakelijk dat grote(re) groepen mensen zich hiervan bewust worden en zich dan ook milieuvriende lijker gaan gedragen. Dat betekent dat er meer mensen bereikt zullen moeten worden met informatie rondom het milieu, en wat mensen daar zelf aan kunnen doen. Daar zijn uiteraard mensen voor nodig die dat doen. In de huishouding worden dagelijks veel beslissingen genomen die met het milieu (direkt of indirekt) te maken hebben. Wel of geen plastic boterhamzakjes, wel of geen extra lamp in de kamer, wel of geen voorverpakte levensmiddelen, wel of geen fosfaatvrije wasmiddelen, enz. Kleine zaken. En vele kleintjes... Vaak is er al bijna geen keuze meer. De supermarkt verkoopt geen melk meer in statiegeldverpakking. Die zorgelijke ontwikkeling heeft ook invloed op ons voedsel. Wereldwijd gezien een tekort, in onze streken meer en meer gevallen van verontreiniging en zelfs vergiftiging. Nitriet in groene bladgroenten, bromide in boerenkool, zeer recent kwik en cadmium in de lamsoor en zeekraal van onze Westerschelde en vergiftigde asperges in Grubbenvorst. Milieuvreemde stoffen in ons dagelijks voedsel. Waar komen ze vandaan, hoe komen ze er in, welke schade richten ze aan, wat doen we ermee en ertegen? De relatie tussen huishouden en milieu moet worden duidelijk gemaakt. Van groot belang is dat er mogelijkheden worden gevonden om in het huishouden milieuvriendelijker te handelen. Je zou je ook af kunnen vragen of, en zo ja, hoe het komt dat er veel milieu onvriendelijke produkten op de markt zijn.

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1982 | | pagina 20