Milieu
Huishouden
Voedsel
Kursus
doening schenkende oplossing. Liever geen schade dan êên die
vergoed wordt.
Schade wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door Houtduiven, door
verwilderde postduiven, Wilde eenden en Hazen. In het gevoerde
gesprek zijn ganzen niet genoemd. Het hoeft geen verdere uit
leg ds
deze x
richte
dacht
derzoe
nieker
Omdat
is var
de vei
derha]
Verze
tikel
voerde
Momer
die al
uitste
ding 2
jachté
geblel
komt v
grijpe
Wij he
teel s
len er
daar x
laatsl
We kur
staan
deze r
Gif- v
geburÉ
verpè.1
dit o\
matig
die he
li jke
vorm i
reden
van de
Yerpal
delen
ter er
We lezen het dagelijks in de krant: Met het milieu gaat het niet goed. Vooral
grote zaken, Lekkerkerk, en andere grote schandalen vallen nog op. Veel
kleine zaken die het milieu aantasten zien we niet meer. Het is "alledaags"
geworden. Naast een goede wetgeving om de schandalen te voorkomen, is
nodig dat er ook "in het kleine" aandacht is en komt voor het milieu.
De zorgelijke ontwikkeling die ons milieu, onze omgeving doormaakt, meer
verspilling, vervuiling en verarming, maakt het noodzakelijk dat grote(re)
groepen mensen zich hiervan bewust worden en zich dan ook milieuvriende
lijker gaan gedragen. Dat betekent dat er meer mensen bereikt zullen moeten
worden met informatie rondom het milieu, en wat mensen daar zelf aan
kunnen doen.
Daar zijn uiteraard mensen voor nodig die dat doen.
In de huishouding worden dagelijks veel beslissingen genomen die met het
milieu (direkt of indirekt) te maken hebben.
Wel of geen plastic boterhamzakjes, wel of geen extra lamp in de kamer, wel
of geen voorverpakte levensmiddelen, wel of geen fosfaatvrije wasmiddelen,
enz. Kleine zaken. En vele kleintjes...
Vaak is er al bijna geen keuze meer. De supermarkt verkoopt geen melk meer
in statiegeldverpakking.
Die zorgelijke ontwikkeling heeft ook invloed op ons voedsel.
Wereldwijd gezien een tekort, in onze streken meer en meer gevallen van
verontreiniging en zelfs vergiftiging. Nitriet in groene bladgroenten, bromide
in boerenkool, zeer recent kwik en cadmium in de lamsoor en zeekraal van
onze Westerschelde en vergiftigde asperges in Grubbenvorst.
Milieuvreemde stoffen in ons dagelijks voedsel. Waar komen ze vandaan,
hoe komen ze er in, welke schade richten ze aan, wat doen we ermee en
ertegen?
De relatie tussen huishouden en milieu moet worden duidelijk gemaakt.
Van groot belang is dat er mogelijkheden worden gevonden om in het
huishouden milieuvriendelijker te handelen.
Je zou je ook af kunnen vragen of, en zo ja, hoe het komt dat er veel milieu
onvriendelijke produkten op de markt zijn.