Steeds meer mensen gaan op een andere manier ko ken. Mocht U eens zin hebben 't ook te proberen, dan volgen hier enkele recepten die de moeite waard zijn. Tesamen be vatten ze alle en genoeg eiwitten die het lichaam dagelijks nodig heeft. U kunt er naar smaak kruiden aan toevoegen (of weglaten). Het beste begint U met het koken van de rijst; intussen kunnen de bloemkool en de schnitzels bereid worden. Tenslotte worden rijst en schnitzel gebakken en de bloem kool afgewerkt. Alle recepten zijn voor twee personen. GEGRATINEERDE BLOEMKOOL. Benodigdheden: 1 uitje; plm. 300 gr. bloemkool; 1 teentje knoflook; 1 takje peterselie; 2-3- plakjes kras; 1 eetlepel olie; (water). Maak de ui schoon, snijdt hem in ringen en fruit hem in wat •olie. Maak intussen de bloemkool schoon, breek die in roos jes en voeg die bij de gefruite uitjes. Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen. Doe het dek sel op de pan en laat het gerecht in ongeveer vijftien mi nuten gaar koken. Snipper de knoflook en hak de peterselie. Meng dit door de gare groente. Beg de plakjes kaas erop en laat die even smelten met het deksel op de pan. PLANTAARDIGE SCHNITZEL. Benodigdheden: 4 eetlepels volkorenmeel4 eetlepels gerasp- te kaas; 2 eetlepels sesamzaad; 1 fijngesneden uitje; kNIjrp zeezout en kruiden naar smaak (bv. thijm, mar j or aan, basilicum, paprika, knoflook); olie, water, paneermeel. Doe alle ingrediënten - op de olie na - in een kom. Meng dit met zoveel water dan nodig is tot een kneedbare bal. Even goed doorkneden, balletjes van draaien, platslaan en paneren. Laat wat olie in een pan warm worden en bak de schnitzels goudbruin. RIJST MET GROENTEN. Benodigdheden: 1 kopje rijst; kopje water; zeezout, ker- ry, olie; groenten van het seizoen bv. ui, prei, wor tel, doperwtjes. Spoel de rijst schoon in een zeef. Zet hem daarna op met 't water en met zout en kerry naar behoefte. Laat hem plm drie kwartier op een zacht pitje koken. Maak de groente(n) schoon en snij ze fijn. Eruit ze in wat olie en laat ze ver der gaar worden. Tenslotte de rijst meebakken. Als voorgerecht is een rauwkost of soep aan te bevelen. Yoghurt, kwark, pannekoekjes, pudding of fruit in al hun vormen kunnen als heerlijke afsluiting van de maaltijd die nen. Smakelijk en gezond eten. PAND 25, Grote Bagijnestraat 25, Hulst. 1 33

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1983 | | pagina 11