komt
deze
Het voorjaar
staat weer voor
de deur. De
natuur veran
dert, fleurt
op. Het leek
allemaal dood
weer tot leven,
tijd ook een op
latende gaan
Voor veel mensen
leving. De winter achter ons
we de warme zomer tegemoet.
Ook 't voedselpatroon verandert en daarbij ook
onze innerlijke processen. Vroeger hield men in
't voorjaar vaak een voorjaarskuurBij de ka
tholieken was dat de vasten.. In de winter was
men op de zwaardere "kost" aangewezen. Veel afvalstoffen
blijven dan in het lichaam achter. Aan 't einde van de win
ter is het goed, dat die stoffen uit 't lichaam verdwijnen,
zodat je a.h.w. fris, nieuw, zonder ballast de lente begint.
Je kunt 't vergelijken met een kolenkachel, waar onderin de
"slakken" zich ophopen. Haal je ze niet weg dan wil de ka
chel niet goed meer branden (voorjaarsmoeheid)Er bestaan
allerlei voorjaarskuren, waarover ook weer allerlei litera-
tuut is verschenen (o.a. van Mellie Uyldert).
Het voorjaar geeft, ons allerlei frisse, smakelijke groentes.
Het is begrijpelijk dat, hetgeen de natuur ons op dat moment
biedt, ook het beste voor ons lichaam is. Tevens zijn deze
groentes vaak goedkoper, omdat er een groot aanbod van is,
zoals spinazie, de verschillende soorten sla, wortels, ra
barber, asperges, peultjes, radijs, meiraap, krieltjes, ker
vel, raapstelen enz,
Vooral de rauwkostsalades bieden in deze tijd van het jaar
vele mogelijkheden (Tegelijk een goede voorjaarsreiniging).
Eet de rauwkost als eerste. Vitaminen worden dan beter op
genomen. Het is hierbij ook belangrijk goed te kauwen en de
ingrediënten goed te wassen.
Enkele lekkere rauwkostsalades:
1
2.
3.
4.
5.
6
7.
9.
10,
Sla, gesnipperde appel, rozijnen
Sla met geraspte wortel.
Sla met fijngesneden radijsjes.
Geraspte wortel met
zaad of citroensap)
Geraspte wortel met
Geraspte rauwe biet
Gesneden witlof met
(eventueel munt).
gesnipperde appel (eventueel sesam-
(eventueel peterselie).
gare erwten
met taugé
appel en rozijntjes
Spinazie met gesneden appel (eventueel geroosterde zonne
bloempitten
Gare, koude asperges met room en munt.
Gepureerde aardappel met augurkjes en blokjes kaas.
Op zich zijn deze salades al af, maar moet U het nog fijner
zi jn.
22