komt deze Het voorjaar staat weer voor de deur. De natuur veran dert, fleurt op. Het leek allemaal dood weer tot leven, tijd ook een op latende gaan Voor veel mensen leving. De winter achter ons we de warme zomer tegemoet. Ook 't voedselpatroon verandert en daarbij ook onze innerlijke processen. Vroeger hield men in 't voorjaar vaak een voorjaarskuurBij de ka tholieken was dat de vasten.. In de winter was men op de zwaardere "kost" aangewezen. Veel afvalstoffen blijven dan in het lichaam achter. Aan 't einde van de win ter is het goed, dat die stoffen uit 't lichaam verdwijnen, zodat je a.h.w. fris, nieuw, zonder ballast de lente begint. Je kunt 't vergelijken met een kolenkachel, waar onderin de "slakken" zich ophopen. Haal je ze niet weg dan wil de ka chel niet goed meer branden (voorjaarsmoeheid)Er bestaan allerlei voorjaarskuren, waarover ook weer allerlei litera- tuut is verschenen (o.a. van Mellie Uyldert). Het voorjaar geeft, ons allerlei frisse, smakelijke groentes. Het is begrijpelijk dat, hetgeen de natuur ons op dat moment biedt, ook het beste voor ons lichaam is. Tevens zijn deze groentes vaak goedkoper, omdat er een groot aanbod van is, zoals spinazie, de verschillende soorten sla, wortels, ra barber, asperges, peultjes, radijs, meiraap, krieltjes, ker vel, raapstelen enz, Vooral de rauwkostsalades bieden in deze tijd van het jaar vele mogelijkheden (Tegelijk een goede voorjaarsreiniging). Eet de rauwkost als eerste. Vitaminen worden dan beter op genomen. Het is hierbij ook belangrijk goed te kauwen en de ingrediënten goed te wassen. Enkele lekkere rauwkostsalades: 1 2. 3. 4. 5. 6 7. 9. 10, Sla, gesnipperde appel, rozijnen Sla met geraspte wortel. Sla met fijngesneden radijsjes. Geraspte wortel met zaad of citroensap) Geraspte wortel met Geraspte rauwe biet Gesneden witlof met (eventueel munt). gesnipperde appel (eventueel sesam- (eventueel peterselie). gare erwten met taugé appel en rozijntjes Spinazie met gesneden appel (eventueel geroosterde zonne bloempitten Gare, koude asperges met room en munt. Gepureerde aardappel met augurkjes en blokjes kaas. Op zich zijn deze salades al af, maar moet U het nog fijner zi jn. 22

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1984 | | pagina 8