vVUi v Mm Er zijn heel veel dinger die het lever aangenaam maken Eten is er één van. Iedereen heeft daar zo z'n eigen op vattingen en ideeën over. Ieder kookt op zijn/haar manier. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van kruiden. Enige jaren geleden waren wij enkele weken op vakantie bij familie in Frankrijk. Zoals je misschien wel weet gebruiken de fransen 2 keer per dag 'n "warme" maaltijd. Het eten was er fantastisch. Net voor we terug naar Nederland vertrekker vroeg de gastvrouw hoe 't eten gesmaakt had. Geweldig, 't kon niet beter enz. waren onze reacties. Ze stond te la chen, wat wij natuurlijk niet begrepen. Toen zei ze dat we al die tijd zoutloos gegeten hadden, omdat haar man. 'n zoutloos dieet volgde. Hoe ze dat verborgen had? door 't gebruik van kruiden. Kruiden geven de maaltijd extra smaak, zorgen ervoor dat het voedsel beter verteerbaar is, kunnen de dis sierlijker ma ken, verlenen verfijning aan 't eten en hebber een genees krachtige werking. Zo zijn er vast nog wel 'n heleboel voordelen over kruiden op te noemen, en dan hebben we het alleen nog maar over kruidergebruik bij de maaltijden. Maar kruiden bieden nog meer mogelijkheden, b.v. in de krui- dengeneeskundein kruidenthee, bij kruidenkosmeticain kruidenbadenals plantaa.rdige verfstoffen, in kruidengier of gewoon in de tuin als versiering. Een kruidentuin kan dus heel goed van pas komen. Je kunt de kruiden bij elkaar zetten, maar er zijn ook genoeg krui den die niet onder doen voor sierplanten b.v. bieslook, salie, tijm en lavendel. Bij de boekhandel, is genoeg lectuur te vinden over zaaien, planten en onderhouden van kruiden. In de zomer is 't niet moeilijk om aan kruiden te komen. Je hebt ze dan vers tuin/winkelmaar hoe bewaar je de zo merse kruiden voor winterse maanden? Laten we meteen goed in het oog houden dat verse kruiden de voorkeur genieten boven gedroogde. Het heeft dan ook geen zin om winterharde kruiden te drogen.' Dit zijn o.a. overblijvende bonekruid, hysop, lavendel, rozemarijn, salie, 1 0 1

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 1984 | | pagina 7