4 Geur en smaak Geurzuilen, een oeroud plantaardig lokmiddel Uit de botaniseertrommel: U heeft in enkele winkels kunnen kennisma ken met de geurzuil als verkooptruc. In 1994 werd deze aanpak voor het eerst in Neder land toegepast. De geur van kerstbomen moest de verkoop van kerstballen bevorde ren. Hoewel de meningen over het effect uit een lopen, geeft het wel aan hoe belangrijk geur in ons leven is. Ondanks ons relatief slechte reukorgaan, denken handige zaken lieden ons meer te kunnen verkopen door onze neus te prikkelen. Onze matige reuk is ook een voordeel We ruiken oplosmiddelen, uitlaatgassen en hondepoep bijna niet. Al leen in extreme gevallen zetten we een knij per op de neus. Natuurlijke geuradvertenties Bij insecten ligt de gevoeligheid voor geur an ders. Sommige vlinders hebben aan een paar moleculen geurstof genoeg om een voedselbron of partner waar te nemen. Ze kunnen met dat beetje geur ook de richting naar de bron bepa len. Er zijn ongelofelijk veel verschillende geu ren. Een geur is een communicatie-signaal. Van sexlokstoffen (feromonen) bij vlinders tot verdedigingsgeuren zoals bij Citroengeranium. Bloemen maken reclame voor zichzelf met geu ren en trekken zo bestuivers. Dat kan zelfs 's nachts. Twee blauw bloeiende plantensoorten kunnen door verschil in geur zorgen dat bestui vers hun stuifmeel op de goede plaats afleve ren. Geuren werken ook om een hoekje als het niet te hard waait. Geur en smaak, gekoppelde sensaties? Oregano hoort bij pasta. De geur van knoflook is alom berucht. Lavas(Maggieplant), Munt, Tijm en veel meer kruiden leveren een niet weg te denken bijdrage aan onze keuken. Toch valt vaak veel van hun smaakbijdrage weg als men verkouden is. Geur en smaak zijn aan elkaar gekoppeld. Veel smaakstoffen zijn eigenlijk geurstof. Smaakstoffen nemen we alleen met onze tong waar, en dat zijn alleen de 'smaken' zout, zoet, zuur en bitter. Alle nuances komen van geuren. Dit verhaal gaat dan ook voorna melijk over geuren. Mocht u uw twijfels hebber probeert u dan eens zout te ruiken, of kaneel te proeven met de neus dicht. Van het eerste krijgl u hooguit een loopneus, het tweede lijkt erg veel op een hap zand. Verder zijn weinig zintuigen zo subjectief ais de reuk. Wat de een lekker vindt is voor een ander 'niet te harden'. Wat ruiken we Geurstoffen zijn vaak afgeleid van bepaaldej stofwisselingsprodukten van de plant. Het zijn secundaire plantenstoffen. De chemische ach tergronden van deze stoffen zijn niet zo belang rijk voor dit verhaal. Wel belangrijk is dat geur stoffen vaak opgelost zitten in een door de plant gemaakte olie. Soms is die olie zelf de geurstof Deze olie wordt aangeduid met de term etheri sche olie. De naam geeft aan dat het een olie is, die vaak al bij normale buitentemperaturen verdampt. De functie van etherische olie is niet altijd even duidelijk. In bloemen is het veelal een lokmiddel om bestuivers aan te trekken. In stengels en bladeren zijn het vaak afweerstofferi tegen vraat. Van sommige soorten olie is tot nu toe geen zinnige functie ontdekt. Een exotische theorie is dat sommige planten uit hete droge gebieden deze oliën gebruiken om hun boven grondse delen te koelen. Het verdampen van olie kost energie. Daardoor blijft de temperatuu in de bladeren op een aanvaardbaar niveau. De 20

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 2000 | | pagina 20