O O O Ifl p P wel of niet gebruikt kan worden voor het composteren. Op internet kunt u nog meer informatie opzoeken. Over dit onderwerp is veel geschreven. Wat wel bij de compost mag: Aardappelschillen (beperkt), vijverplanten, bladeren (niet te veel, goed mengen), klein geknipt hout en takken, eierschalen, gras- maaisel (goed mengen), rauw groenteafval (niet gekookt), theezakjes, koffiedik, verwelkte bloemen, tuinaarde, potgrond. Wat niet bij de compost mag: Brood, botjes, gekookte etensresten, siga- rettenas, papier, zieke planten, onkruid dat net gewied is en vol zaad zit, wortels van woekerende planten, jus, vet, kattebakkor- rels, kaasresten. Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is zelf composteren niet moeilijk. Als u de basis regels opvolgt dan kunt u, als u nu begint, over vier tot zes maanden de eerste zelfge maakte compost in uw tuin gaan aanbren gen. Veel succes! Bert van Broekhoven Door wekelijks het biologisch gevulde groen tekistje ben ik veel met eten bezig. Heel Nederland is in de ban van de troonopvolger wanneer ik me afvraag of de Koninginne soep dan ook Koningsoep wordt? Waar komt Koninginnesoep vandaan? Een speurtocht op het internet levert de volgende informatie op. "Koninginnesoep, da's nou echt Hollands", denken veel landgenoten. Want wij hebben vanaf het regentschap van koningin Emma, zo'n 120 jaar geleden, een vrouw als staats hoofd. En omdat koninginnesoep zo popu lair is in Nederland hebben alle soepmerken wel een variant ervan in hun assortiment blikbrij en soeppoeder. Deze instantsoepen hebben niet veel te maken met het oor spronkelijke gerecht zoals dat in Frankrijk in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het recept komt uit de eerste editie uit 1651 van Le cuisinier fran^ois van Francois Pierre, Sieur de La Varenne Pierre Francois de La Varenne leefde van ongeveer 1615 tot 1678. Het oorspronkelijke recept: Neem amandelen, stamp ze fijn en kook ze met goede bouillon, een kruidenboeket, een stuk van het binnenste van een citroen en wat broodkruim. Breng vervolgens op smaak. Let goed op dat de amandelen niet verbranden, roer ze vaak, zeef ze dan. Neem vervolgens uw brood en laat het sudderen metde beste bouillon die men aldus maakt: Neem, nadat U enkele geroosterde patrijzen of kapoenen hebt ontbeend, de botten en ver brijzel die in een vijzel. Neem goede bouillon, kookalle botten met wat champignons,en zeef het geheel. Sudder uw brood in deze bouillon, en besprenkel dit [brood] terwijl het suddert met voornoemde amandelbouillon en vlees- nat. Doe er dan wat fijn gehakt vlees van patrijs of kapoen in, altijd zodanig dat het suddert. Doe er amandelbouillon bij totdat het vol is. Neem vervolgens een vuurschep, maak die roodgloeiend en haal die erover. Garneer met hanenkammen, pistachenootjes, granaatappelpitjes en vleesnat, dien dan op. Wanneer ik het oorspronkelijke recept lees moet ik er toch even gruwelen: nadat u enkele geroosterde patrijzen of kapoenen hebt ontbeend (toen wisten ze waarschijnlijk niet dat 2013 het jaar van de patrijs zou worden en dat de populatie patrijzen flink zou afnemen). Een kapoen, dat woord ken ik alleen van "kapoentje"(klein deugenietje en natuurlijk van Sinterklaas kapoentje) maar ik neem aan dat die niet in de soep gaan. Even opzoeken: een kapoen is een gecastreerde haan. Aan het eind van het originele recept lees ik garneer de soep met Hanenkammen (toch meer voor een koning?) Nee geef maar de vegetarische versie van Koninginnesoep, nu natuurlijk Koningsoep genoemd. Silvia Murre Recept: Ingrediënten 500 gram worteltjes (in de winter gebruik je winterwortel) 1 ui, gesnipperd 1 eetlepel boter 1/2 liter groentefond 1/4 liter room enkele blaadjes lavas, fijngehakt 50 gram boter 50 gram bloem zout naar smaak witte peper uit de molen Voor de garnering-1/2 winterpeen Voorbereiding Rasp de worteltjes. Gebruik geen voorgeraspte wortel, die is echt niet meer vers te noemen. Snijd de gewassen en ongeschilde winter peen in plakjes van ongeveer 2 mllimeter. Steek er met een vormpje kroontjes uit (of een andere vorm). Kook rondjes en kroontjes een minuutje in gezouten water. Bereiding Fruit de ui in een eetlepel boter. Doe de worteltjes erbij en fruit even mee. Pureer de groenten dan met wat groentefond in de blender Smelt 50 gram boter, doe de bloem er in één keer bij, roer tot een glad papje. Doe dan een eetlepel fond-met-puree erbij, en roer weer. Het papje wordt nu een deegje. Doe er weer wat fond bij, roer glad, en ga zo door tot alle fond gebruikt is. Wacht steeds met meer fond erbij doen totdat de soep weer egaal glad is en net kookt. En blijven roeren! Doe dan de room erbij en de lavas. Proef, en maak op smaak af met zout en peper. Serveren Gebruik soepborden met een brede rand. Leg de wortelvormpjes op de rand. Kroontjes natuurlijk! en Coquinaria (Christianne Muusers, cuHfi0+c

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 2013 | | pagina 5