O
O
O
Ifl
p
P
wel of niet gebruikt kan worden voor het
composteren. Op internet kunt u nog meer
informatie opzoeken. Over dit onderwerp is
veel geschreven.
Wat wel bij de compost mag:
Aardappelschillen (beperkt), vijverplanten,
bladeren (niet te veel, goed mengen), klein
geknipt hout en takken, eierschalen, gras-
maaisel (goed mengen), rauw groenteafval
(niet gekookt), theezakjes, koffiedik, verwelkte
bloemen, tuinaarde, potgrond.
Wat niet bij de compost mag:
Brood, botjes, gekookte etensresten, siga-
rettenas, papier, zieke planten, onkruid dat
net gewied is en vol zaad zit, wortels van
woekerende planten, jus, vet, kattebakkor-
rels, kaasresten.
Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is
zelf composteren niet moeilijk. Als u de basis
regels opvolgt dan kunt u, als u nu begint,
over vier tot zes maanden de eerste zelfge
maakte compost in uw tuin gaan aanbren
gen. Veel succes!
Bert van Broekhoven
Door wekelijks het biologisch gevulde groen
tekistje ben ik veel met eten bezig. Heel
Nederland is in de ban van de troonopvolger
wanneer ik me afvraag of de Koninginne
soep dan ook Koningsoep wordt?
Waar komt Koninginnesoep vandaan? Een
speurtocht op het internet levert de volgende
informatie op.
"Koninginnesoep, da's nou echt Hollands",
denken veel landgenoten. Want wij hebben
vanaf het regentschap van koningin Emma,
zo'n 120 jaar geleden, een vrouw als staats
hoofd. En omdat koninginnesoep zo popu
lair is in Nederland hebben alle soepmerken
wel een variant ervan in hun assortiment
blikbrij en soeppoeder. Deze instantsoepen
hebben niet veel te maken met het oor
spronkelijke gerecht zoals dat in Frankrijk in
de zeventiende eeuw is ontstaan.
Het recept komt uit de eerste editie uit
1651 van Le cuisinier fran^ois van Francois
Pierre, Sieur de La Varenne
Pierre Francois de La Varenne leefde van
ongeveer 1615 tot 1678.
Het oorspronkelijke recept:
Neem amandelen, stamp ze fijn en kook ze
met goede bouillon, een kruidenboeket,
een stuk van het binnenste van een citroen
en wat broodkruim. Breng vervolgens op
smaak. Let goed op dat de amandelen niet
verbranden, roer ze vaak, zeef ze dan. Neem
vervolgens uw brood en laat het sudderen
metde beste bouillon die men aldus maakt:
Neem, nadat U enkele geroosterde patrijzen of
kapoenen hebt ontbeend, de botten en ver
brijzel die in een vijzel. Neem goede bouillon,
kookalle botten met wat champignons,en zeef
het geheel. Sudder uw brood in deze bouillon,
en besprenkel dit [brood] terwijl het suddert
met voornoemde amandelbouillon en vlees-
nat. Doe er dan wat fijn gehakt vlees van
patrijs of kapoen in, altijd zodanig dat het
suddert. Doe er amandelbouillon bij totdat
het vol is. Neem vervolgens een vuurschep,
maak die roodgloeiend en haal die erover.
Garneer met hanenkammen, pistachenootjes,
granaatappelpitjes en vleesnat, dien dan op.
Wanneer ik het oorspronkelijke recept lees
moet ik er toch even gruwelen: nadat u enkele
geroosterde patrijzen of kapoenen hebt
ontbeend (toen wisten ze waarschijnlijk niet
dat 2013 het jaar van de patrijs zou worden
en dat de populatie patrijzen flink zou afnemen).
Een kapoen, dat woord ken ik alleen van
"kapoentje"(klein deugenietje en natuurlijk
van Sinterklaas kapoentje) maar ik neem aan
dat die niet in de soep gaan. Even opzoeken:
een kapoen is een gecastreerde haan. Aan
het eind van het originele recept lees ik
garneer de soep met Hanenkammen (toch
meer voor een koning?)
Nee geef maar de vegetarische versie van
Koninginnesoep, nu natuurlijk Koningsoep
genoemd.
Silvia Murre
Recept:
Ingrediënten
500 gram worteltjes (in de winter gebruik je
winterwortel)
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel boter
1/2 liter groentefond
1/4 liter room
enkele blaadjes lavas, fijngehakt
50 gram boter
50 gram bloem
zout naar smaak
witte peper uit de molen
Voor de garnering-1/2 winterpeen
Voorbereiding
Rasp de worteltjes. Gebruik geen voorgeraspte
wortel, die is echt niet meer vers te noemen.
Snijd de gewassen en ongeschilde winter
peen in plakjes van ongeveer 2 mllimeter.
Steek er met een vormpje kroontjes uit (of
een andere vorm). Kook rondjes en kroontjes
een minuutje in gezouten water.
Bereiding
Fruit de ui in een eetlepel boter. Doe de
worteltjes erbij en fruit even mee. Pureer de
groenten dan met wat groentefond in de
blender
Smelt 50 gram boter, doe de bloem er in
één keer bij, roer tot een glad papje. Doe
dan een eetlepel fond-met-puree erbij, en
roer weer. Het papje wordt nu een deegje.
Doe er weer wat fond bij, roer glad, en ga zo
door tot alle fond gebruikt is. Wacht steeds
met meer fond erbij doen totdat de soep
weer egaal glad is en net kookt. En blijven
roeren! Doe dan de room erbij en de lavas.
Proef, en maak op smaak af met zout en peper.
Serveren
Gebruik soepborden met een brede rand.
Leg de wortelvormpjes op de rand. Kroontjes
natuurlijk!
en Coquinaria (Christianne Muusers,
cuHfi0+c