Uit de planologiewerkgroep (On) kruiden op je bord <D Maaibeleid Waterschap Scheldestromen, mag het ietsje minder zijn worden gehandhaafd. Dat wil zeggen dat de chauffeurs goed voorgelicht blijven wor den over de voorgeschreven maaibreedte. Tevens werd duidelijk dat de 2 meter maai breedte gemeten dient te worden vanaf het asfalt en niet van af de buitenkant van de eventueel aanwezige doorgroeistenen. Het waterschap staat positief over proef- bermen in samenwerking met ZLTO, de bij envereniging en eventueel De Steltkluut, hoe die er uit moeten zien moet nog verder uitgewerkt worden, daarover zijn wel vervolg afspraken gemaakt. We zijn benieuwd naar de resultaten. Eventuele klachten/opmerkingen over het maaibeleid kunt u doorgeven aan Anne-Marie de Kok van het Waterschap (088-2461508). Geplande kippenstal Heikant afgewezen De bouwplannen voor een kippenstal net over de grens vlakbij het natuurgebied de Wilde- landen bij aan de Hellestraat te Heikant, staat al vanaf eind 2012 op de agenda van de planologie werkgroep. Via de gemeente Hulst hebben we bezwaren ingediend (te dicht bij dit gevoelige natuurgebied). Na de eerste aanvraag om een vergunning is nu ook de tweede aanvraag door de gemeente Stekene geweigerd. Hopelijk is deze bedrei ging nu voorgoed van de baan. Een elk voorjaar een terugkerende ergernis voor natuurliefhebbers; het overdreven maaien van de wegbermen. Het Waterschap beheert in Zeeland ruim 3900 km. wegen; dat is ruim 7800 km. wegberm van gemiddeld 2 meter breed. Dat geeft een oppervlakte van 1560 hectare. De maaibreedte met 10 cm verkleinen geeft al een winst van 78 hectare ruige berm. Niet alleen de chauffeurs van de klepelmaaiers, maar plaatselijk ook par ticulieren zijn actief om van de wegbermen een strak gazon te maken. Vaak onwetend dat ze daarmee het biotoop van vele insec ten, wilde planten, vogels en dieren geheel of gedeeltelijk vernielen. Ja, het staat veel netter, maar daar hebben de vlinders, bijen, wilde planten enz., die het momenteel toch al moeilijk genoeg hebben, niets aan. In een poging het tij te keren hebben Steltkluut met de Bijen-vereniging Hulst e.o. een gesprek gehad met het Waterschap Scheldestromen, ook't Duumpje heeft een gelijkaardig gesprek gehad met het Waterschap. Het Waterschap begrijpt onze bezwaren en geeft aan dat er nog verbeteringen nodig zijn. Het is een kwestie van tijd. Volgens het Waterschap is er de laatste 3 jaar al vooruitgang geboekt en keurt ze overdreven maai-ijver af. Al is niet altijd zeker dat in opdracht van het waterschap meer gemaaid is dan voorgeschreven. Afgesproken is dat de regels beter zullen De moestuinierder hoef ik niet uit te leggen dat alles uit eigen tuin beter smaakt. Aardbeien die daadwerkelijk naar aardbeien smaken in plaats van flauwe waterbommetjes. Knapperige sla, geurende tomatenJe vraagt je echt af wat je in de winkel koopt; heeft het nog wel voedingswaarde en waar is de smaak gebleven? Niet voor niets worden er zoveel smaakmakers verkocht, zoals dressings en sauzen, kant- en klaar pakjes om tot allerlei gerechten te komen. De puurheid wordt vervangen door geur-, kleur- en smaakstoffen, zout en suiker. Het is vrij veel werk om alles uit eigen tuin te telen en niet iedereen heeft een (grote) tuin. Gelukkig zijn er heel veel (on)kruiden heerlijk om te eten en te drinken. Het zal voor veel mensen wel even wennen zijn aan de volle smaak, waar ook bitter een belangrijke rol speelt. Natuurlijk moetje wel een paar regeltjes in acht houden: pluk liever niet langs wegen, bij industrie gebieden, langs akkers, etc.; houd rekening met loslopende dieren, denk aan hondenpias of vossenlintworm; pluk niet zomaar alles weg, maar laat de natuur zich ook herstellen en neem niet meer dan je direct gaat gebruiken; blijf af van beschermde planten; vraag toestemming aan de eigenaar van de grond; zorg voor voldoende plantenkennis, bij twijfel: niet plukken. En dan kan het grote smaakavontuur beginnen. Je wordt er ook veel creatiever van in de en de wandeling die vaak nodig is $kernijen te vergaren is ook goed en geest. ledereen kent wel paardebloem, kleefkruid, zevenblad en brandnetel. Ze groeien bijna overal, zijn heel gezond en lekker. De, liefst jonge, blaadjes kunnen allemaal in de sla, al moetje de brandnetels wel even blancheren. Je kunt het ook allemaal in soep, saus, stamppot, omelet, quiche, groenteschotel, pesto (etc.) verwerken. Voor wie het blad van de paardebloem wat te bitter vindt; je kan de hele pol begraven en hetgeen daarna opkomt, oogsten. Het wordt ook wel molsla genoemd, omdat het eerst onder de grond is geweest, zoals een mol. De smaak is veel zachter, zoals van sla. Van de bloemen kun je heerlijke sap of gelei maken door de gele lintbloemen op te koken, te zeven en naar smaak (gelei) suiker toe te voegen. Als je de knoppen een paar uurtjes in zout laat staan, schoonspoelt en op azijn zet, krijg je heerlijke kappertjes. Vroeger werd van gedroogde, gemalen en geroosterde paardebloemwortels en kleef kruidzaadjes surrogaatkoffie gezet. Als je laagjes kleefkruid en suiker afwisselt in een potje en dat een dag laat staan, krijg je een heerlijke siroop. Gedroogd zevenblad kun je gebruiken als vervanger van peterselie, bijvoorbeeld gestrooid op de worteltjes. Brandnetelthee is te koop in de winkel, maar kan je beter zelf maken door jonge blaadjes te laten drogen. Vanaf nu zieje sommige onkruiden misschien als lekkere, gezonde en goedkope maaltijd in plaats van als vervelende plaag. Cathy Maas 3 S

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 2014 | | pagina 6