Natuurlijke schoonmaakproducten
Ecolabel
V
N,;.
ie poetst er bij jullie thuis? Papa, mama,
iemand anders, jij? Welke schoonmaakmid
delen gebruiken jullie daarvoor? Voor de was,
voor de WC, voor de keuken, voor de afwas?
Er worden steeds meer natuurlijke schoon
maakproducten gebruikt i.p.v. chemische
en giftige producten. Zo ook witte azijn, dat
gemaakt wordt van een graansoort: gerst.
Azijn wordt gebruikt om kalklagen op te los
sen, zoals bijvoorbeeld in de badkuip, op
de kraan of in de wasbak of om de ramen of
spiegels te zemen. Veel andere huishoudelijke
producten zijn heel giftig voor het milieu en
daardoor ook voor ons. Zij verdampen in de
lucht en wij ademen het in.
Algemene tips voor het gebruik schoon
maakmiddelen:
Kies de juiste hoeveelheid. Dat staat op de
verpakking.
Maak gebruik van compacte of geconcen
treerde schoonmaakmiddelen, als het kan
met Ecolabel.
Probeer chloorbleekmiddel, spuitbussen
en producten met oplosmiddel niet te ge
bruiken, die zijn giftig.
Verspil geen schoonmaakmiddelen. Ont
smetting metdesinfectiemiddelen is bijvoor
beeld alleen nodig bij ziekte.
Sommige vlekkenmiddelen, luchtverfrissers,
glasreinigers en spiritus bevatten veel oplos
middel. Dat draagt bij aan luchtvervuiling,
omdat oplosmiddelen het ontstaan van smog
versterken. Gebruik liever producten op wa
terbasis, zonder oplosmiddel. Water is een
natuurlijk product. Ook producten met chloor
bleekmiddel belasten het milieu relatief zwaar,
zoals sommige toiletreinigers.
Producten met een Ecolabel zijn herkenbaar
aan een speciaal logo (zie hieronder) op het
product of de verpakking.
EU
De producent, die een ecolabel wil voor een
zijn milieuvriendelijk product, kan daarvoor
bij de overheid een aanvraag doen. In Neder
land onderzoekt Milieukeur de invloed op
het milieu van het product of de dienst"van
wieg tot graf". Dit omvat de hele levenscyclus:
winning van de benodigde grondstoffen,
productie, transport, gebruik en afvalverwerking.
Milieukeur houdt rekening met de volgende
milieuproblemen:
luchtkwaliteit
waterkwaliteit
bescherming van de bodem
beperking van afval
energiebesparing
beheer van de natuurlijke hulpbronnen
voorkomen van de opwarming van de aarde
bescherming van de ozonlaag
veiligheid van het milieu
geluidsoverlast en
biodiversiteit.
Proefje met natuurlijk producten
Je hebt nodig: Een ei, een pan, water, een
horloge, een eetlepel, een kookplaat/gas
fornuis, een glas (waar het ei in past) en
witte azijn.
Doe het ei in de pan, doe er water bij. Zet de
pan op de kookplaat of het fornuis en laat
het water tenminste 10 minuten koken. Zo
dat het ei hard is. Haal het ei met een lepel
uit het water. Doe dat heel voorzichtig! Doe
het gekookte ei in het glas, vul het glas met
witte azijn tot het ei onder staat.
www.ecolabel.eu