Natuurlijke schoonmaakproducten Ecolabel V N,;. ie poetst er bij jullie thuis? Papa, mama, iemand anders, jij? Welke schoonmaakmid delen gebruiken jullie daarvoor? Voor de was, voor de WC, voor de keuken, voor de afwas? Er worden steeds meer natuurlijke schoon maakproducten gebruikt i.p.v. chemische en giftige producten. Zo ook witte azijn, dat gemaakt wordt van een graansoort: gerst. Azijn wordt gebruikt om kalklagen op te los sen, zoals bijvoorbeeld in de badkuip, op de kraan of in de wasbak of om de ramen of spiegels te zemen. Veel andere huishoudelijke producten zijn heel giftig voor het milieu en daardoor ook voor ons. Zij verdampen in de lucht en wij ademen het in. Algemene tips voor het gebruik schoon maakmiddelen: Kies de juiste hoeveelheid. Dat staat op de verpakking. Maak gebruik van compacte of geconcen treerde schoonmaakmiddelen, als het kan met Ecolabel. Probeer chloorbleekmiddel, spuitbussen en producten met oplosmiddel niet te ge bruiken, die zijn giftig. Verspil geen schoonmaakmiddelen. Ont smetting metdesinfectiemiddelen is bijvoor beeld alleen nodig bij ziekte. Sommige vlekkenmiddelen, luchtverfrissers, glasreinigers en spiritus bevatten veel oplos middel. Dat draagt bij aan luchtvervuiling, omdat oplosmiddelen het ontstaan van smog versterken. Gebruik liever producten op wa terbasis, zonder oplosmiddel. Water is een natuurlijk product. Ook producten met chloor bleekmiddel belasten het milieu relatief zwaar, zoals sommige toiletreinigers. Producten met een Ecolabel zijn herkenbaar aan een speciaal logo (zie hieronder) op het product of de verpakking. EU De producent, die een ecolabel wil voor een zijn milieuvriendelijk product, kan daarvoor bij de overheid een aanvraag doen. In Neder land onderzoekt Milieukeur de invloed op het milieu van het product of de dienst"van wieg tot graf". Dit omvat de hele levenscyclus: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Milieukeur houdt rekening met de volgende milieuproblemen: luchtkwaliteit waterkwaliteit bescherming van de bodem beperking van afval energiebesparing beheer van de natuurlijke hulpbronnen voorkomen van de opwarming van de aarde bescherming van de ozonlaag veiligheid van het milieu geluidsoverlast en biodiversiteit. Proefje met natuurlijk producten Je hebt nodig: Een ei, een pan, water, een horloge, een eetlepel, een kookplaat/gas fornuis, een glas (waar het ei in past) en witte azijn. Doe het ei in de pan, doe er water bij. Zet de pan op de kookplaat of het fornuis en laat het water tenminste 10 minuten koken. Zo dat het ei hard is. Haal het ei met een lepel uit het water. Doe dat heel voorzichtig! Doe het gekookte ei in het glas, vul het glas met witte azijn tot het ei onder staat. www.ecolabel.eu

Tijdschriftenbank Zeeland

de Steltkluut | 2015 | | pagina 22