meer, maar er is veel gepubliceerd over de interpretatie van schilderijen'21". De zinnebeel
dige voorstellingen zijn vaak ontleend aan emblemata van onder andere Johan de Brune,
Roemer Visscher en Jacob Cats. Tot nu toe is er nergens een ondubbelzinnige verklaring
gevonden voor de betekenis van een vogelpot op een schilderij, maar met enig lees-,
denk-, en combinatiewerk zijn er wel wat conclusies te trekken. Een lief meisje, een braaf
jongetje, een muizenval of een vogelkooi, een kan of kruik of een spreeuwpot was een
gekende erotische symboliek bij de 17e eeuwse fijnschilders12".
De Zeeuws/Walcherse schilder, portrettist en genreschilder Karei Slabbaert heeft ook een
vogelpot op zijn naam staan. Hij werd omstreeks 1618 in Zierikzee geboren, trouwde in
1645 in Amsterdam. In datzelfde jaar werd hij lid van het St. Lucasgilde in Middelburg,
waar hij in 1654 ook begraven is. Zijn schilderijen vallen op door het zonnige licht, de
voorliefde voor ronde voorwerpen op de voorgrond en een merkwaardige neiging tot
overdrijving van het perspectief. Het Zeeuws Museum is in het bezit van een portret van
een tweejarig meisje dat haar handen warmt aan een ronde polsmof(22>.
Op het portret hiernaast staat 'n jongen achter een borstwering van 'n boogvenster. Hij
houdt in de linkerhand een vrij fors uitgevallen ronde spreeuwpot vast, op zijn rechter
hand zit een vogeltje. Aangezien de jongen de toeschouwer aankijkt kan deze voorstelling
niet voor een eenvoudig genrestuk aangezien worden. Het behoort veel meer tot een van
die Hollandse schilderijen met een verborgen boodschap123', in dit geval is het de erotiek
die om de hoek komt kijken. De spreeuwpot is met de opening van de toeschouwer afge
wend. Dat duidt op een andere sexuele geaardheid van het jongetje. Het vogeltje in zijn
hand verschaft ons zekerheid. Met het scherfje dat er bij de invliegopening af is gaf de
schilder zijn afkeuring te kennen.
Culinaria
Sing a song of sixpence, a pocket full of rye;
For twenty blackbirds baked in a pie;
When the pie was open the birds began to sing,
Was n't that a dainty dish to set before the king.
Nursery songs, London 1912.
Er zijn heel mooie recepten bekend in oude kookboeken over het bereiden van klein gevo
gelte zoals: lijsters, leeuweriken, duiven, merels, mussen en spreeuwen.
'Onder de ouden waren spreeuwen zeer geagte spijzen', vermeldt het Huishoudelijk
woordenboek van Chomel (1775). La Cuisinière Bourgoise, Brussel, 1774 vult de rij nog
aan met kieviten die net zo bereid werden als wilde eend, en roodborstjes, bereid op de
wijze van ortolanen.
De 'Geoeffende Keukenmeester' of 'ervaaren Koek' vermeldt het bereiden van allerlei
klein gevogelte: Opz'n Hollands; Opz'n Frans of Op z'n Engels (1701
Recept 106 ziet er als volgt uit:
Pastey van jonge Spreeuwen, Zwaluwen en ander kleyn Gevogelte
Moeten alle vers en droog gereynigt;
Hals en Beenen afgesneeden; met Zout,
Peper, Gengber, Kaneel, Nootmuskaat
en Nagelen gekruyd; in een Korst, met
66