Spek, en gehakt Kalfs of Varkens-vlees, Korenten, Pruymen &c. onderlegt gebak ken, en met een Sauz van Pruymen, en drooge Kerssen, of van Korenten, zoete wijn, en Oranje-Appelen-Sap gemaakt, voorgediend zijn. onderlegt bedekt met. Zo'n recept laat zich met stukjes kip en kalkoenfilet wel vertalen naar de hedendaagse keuken. Aaltje, Nieuw Nederlands Kookboek (17e druk, 1887) zegt dat het een daad van 'middel eeuwse barbaarsheid' is om zangvogels te vangen en te eten. In 1967 schreef M.A. Aalbregtse, oud-Gemeentesecretaris van Oostburg in zijn boekje 'Kezanse Kost': door het in werking treden van de vogelwet in 1912 worden vinken niet meer gevangen. Vóór die tijd werden ze op dezelfde manier gevangen, behandeld en bereid als mussen en spreeuwen. Niet alleen Fransen en Belgen eten spreeuwen, doch in het land van Cadzand hoort men daar thans niet meer van. Aangezien spreeuwen niet beschermd zijn, ben ik daar niet zo zeker van. In 1986 wonnen twee Antwerpse koks nog een zilveren medaille met hun gerecht: 'Huwelijk tussen spreeuwen en citrusfruit' (Gazet van Antwerpen). In Ammerzoden woont een spreeuwenbestrijder die ze opeet en dat is ook een manier om spreeuwenplagen te bestrijden, gewoon opeten!(Algemeen Dagblad 1 juli 1986). Zo zijn we in vogelvlucht door de vogelpotten gevlogen. Vogelpotten zijn weer te koop als nestkastjes in tuincentra en bij sommige pottenbakkers. 67

Tijdschriftenbank Zeeland

Walacria | 1993 | | pagina 69