Het Boerenbroodplan viel in de prijzen; het ministerie van VROM koos het uit als één van de betere ideeën op milieugebied.
Keuzes maken
Het is er nog niet
Begejeidingskommissie
broodprojekt gaat het er om één teelt
wijze op een gangbaar bedrijf te ver
anderen in een milieuvriendelijkere
richting. Biologisch brood kan alleen
gemaakt worden van graan dat
afkomstig is van een biologisch
bedrijf, dat wil zeggen de totale
bedrijfsvoering moet op biologische
wijze plaatsvinden. De stap voor boe
ren hun gangbaar bedrijf om te zetten
in een ekologisch of biologisch dyna
misch bedrijf is erg groot. De stap
voor akkerbouwers om één teeltwijze
te veranderen is veel kleiner. Het
Boerenbroodprojekt gaat minder ver
dan ekologische of biologische dyna
mische landbouw, het is een kompro-
mis tussen de gangbare en de biologi
sche landbouw. Het hoopt zodoende
meer mensen, zowel producenten als
konsumenten, er bij te betrekken.
Het Boerenbroodprojekt probeert
zoveel mogelijk konsumenten te
bereiken door het prijsverschil tussen
een normaal brood en een boeren
brood niet zo groot te laten zijn als
tussen een normaal brood en een bio
logisch brood.
Dit.brengt u misschien op de vraag:
waarom is een boerenbrood duurder?
Het komt doordat we eigenlijk te wei
nig voor ons voedsel betalen. Om een
goed inkomen te verwerven worden
boeren gedwongen de produktie te
intensiveren. Om voldoende op
brengst te krijgen strooien ze mest of
grijpen naar de spuit. De gevolgen
voor het milieu zijn bekend. Het
voedsel lijkt goedkoop, maar de wer
kelijke prijs betalen we met een ziek
milieu. Een duidelijke keuze vóór een
gezond milieu betekent een hogere
prijs betalen voor ons voedsel. Het is
een kwestie van kiezen. Het kwartje
voor het duurdere brood kan niet aan
iets anders uitgegeven worden. Het
betekent dan misschien iets minder
beleg op een sneetje Zeeuws Boeren
brood.
Het boerenbrood is er nog niet. Dat
wat u heeft kunnen proeven zijn de
eerste probeersels. Het zou goed kun
nen dat het uiteindelijke resultaat niet
veel zal afwijken van deze proefbro-
den, maar voordat een gegarandeerd
boerenbrood in de winkel ligt, moet er
nog veel gebeuren. Een vooronder
zoek dat in samenwerking met' de
Wetenschapswinkel Zeeland is ver
richt. maakte dat duidelijk.
Er zal nog verder onderzoek moe
ten worden gedaan op het gebied van
de teelt: moet zomer- of wintertarwe
gebruikt worden? welk ras is het
meest geschikt en welke teeltwijze?
Verder moet de verwerking van het
graan en de verspreiding van het
brood nog bekeken worden. Om in
alle plaatsen in Zeeland (en na verloop
van tijd in Nederland) een boeren
brood te kunnen kopen, moet er een
goede afzetstruktuur zijn.
Een ander punt dat minstens zo
belangrijk is, is het keurmerk. Een
keurmerk geeft u als konsument
immers de zekerheid dat het brood dat
u koopt bereid is volgens de richtlij
nen van het Zeeuws Boerenbroodpro
jekt. Een keurmerk vraagt weer om
een kontrolesysteem. Dit allemaal bij
elkaar genomen maakt duidelijk dat er
nog voldoende werk aan de winkel is.
Een breed samengestelde begelei
dingskommissie zet zich er voor in dit
Boerenbroodprojekt van de grond te
krijgen. In deze kommissie zitten
mensen afkomstig uit de milieuwereld
(Zeeuwse Milieufederatie, Inspektie
Milieuhygiëne Zeeland), uit de land-
bouwwereld (o.a. 3 ZLO's het ZAJK)
en uit een konsumentenorganisatie
(Konsumentenkontakt). Samen trek
ken zij het projekt.
Er is subsidie aangevraagd bij ver
schillende instanties: diverse over
heden, de georganiseerde landbouw
en bij het bedrijfsleven. De subsidie
zal gebruikt worden om een koördina-
tor aan te trekken. Al snel bleek
immers dat één aansprekingspunt er.
een stuwende kracht noodzakelijk zijn
om het projekt van de grond te krij
gen. Tevens is besloten een stichting
op te richten. Een stichting is een dui
delijk rechtspersoon voor subsidiege
vers en kan iemand in dienst nemen.
De Stichting Zeeuws Boerenbrood
streeft ernaar dat binnen een paar jaar
iedereen in Zeeland (en misschien
zelfs in heel Nederland) kan kiezen
voor een gezond, hoogwaardig pro-
dukt: een Zeeuws Boerenbrood.