Het Zeeuws Boerenbroodprojekt
H
Akkerhouwers aan de slag met het milieu
Karen Fortuin
Het Zeeuws Boerenbroodprojekt: u heeft er
misschien wel eens van gehoord of iets over
gelezen. Enkele bakkers in Zeeuws Vlaande
ren verkopen proefbroden, dus misschien
heeft u zelfs al eens zo'n brood geprobeerd.
Het Zeeuws Boerenbroodprojekt is een initia
tief van jonge boeren die op een aktieve
manier de landbouw-milieuproblematiek wil
len aanpakken.
Eerste koncept
Niet biologisch
let Zeeuws Boerenbroodplan is in
het najaar van 1988 ontstaan tijdens
diskussieavonden rond het thema
landbouw en milieu van het Zeeuws
Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK),
een groep jonge boeren en boerinnen
uit Zeeland. Het projekt moet een
oplossing bieden voor een aantal pro
blemen waar boeren mee te maken
hebben.
Allereerst is dat de milieuproble
matiek. Landbouwers zien allerlei
regels en wetten op milieugebied op
zich afkomen. Deze regelgeving jaagt
hen vaak op extra kosten. In het niet-~
agrarisch bedrijfsleven kunnen
milieukosten in het algemeen doorbe
rekend worden in de produkten. In de
landbouw en met name de akkerbouw
is dit niet het geval. De prijs van
akkerbouwprodukten wordt bepaald
door de vrije markt, de individuele
boer heeft er geen vat op. Door de
voortdurend dalende graanprijs, kun
nen zij milieukosten moeilijk dragen.
Het ZAJK vindt het geen goede zaak
milieuregels voor een duurzame land
bouw uitsluitend af te wijzen. Vandaar
dat zij op zoek ging naar een oplos
sing.
Een andere probleem binnen de
landbouw is de vervreemding van
producent en konsument: de afstand
tussen telers en konsumenten is met
name de laatste decennia enorm
gegroeid. De teler biedt in bulk aan en
de konsument heeft geen vat meer op
de kwaliteit van het akkerbouwpro-
dukt.
Het rechtstreekse kontakt tussen
teler en konsument kan voor beiden
wenselijk zijn. Voor telers kan het
betekenen dat zij meer rekening kun
nen houden met de wensen van de
konsument. De konsument zou meer
begrip kunnen krijgen voor de prijs
van het produkt.
In het seizoen '88/'89 ontstond een
eerste koncept van het Zeeuws Boe
renbroodprojekt. Dit projekt slaat een
aantal vliegen in één klap. Het intro
duceert een milieuvriendelijkere teelt
en verkleint de afstand teler-konsu-
ment. Globaal houdt het projekt het
volgende in:
Binnen de gangbare landbouw komt
er een mogelijkheid om bakwaardige
tarwe op milieuvriendelijke wijze te
telen. Dat wil zeggen: een teeltwijze
zonder kunstmest, maar met organi
sche bemesting en slechts één chemi
sche bestrijding vóór het opkomen
van het gewas. In de gangbare land
bouw wordt gemiddeld vijf keer ge
spoten. Het betekent dus een reduktie
van 80
Deze teeltwijze zal leiden tot min
der opbrengst in kilogrammen. Deze
opbrengstvermindering zal moeten
worden gekompenseerd door een
hogere prijs voor het produkt. De
meerprijs voor het graan wordt door
berekend aan de konsument die een
"milieuvriendelijker" brood koopt.
Waarschijnlijk vraagt u zich nu af, of
er verschil is met een biologisch
(d.w.z. ekologisch of biologisch dyna
misch) brood. Dat verschil is er wel
degelijk. Bij het Zeeuws Boeren-