Het Zeeuws Boerenbroodprojekt H Akkerhouwers aan de slag met het milieu Karen Fortuin Het Zeeuws Boerenbroodprojekt: u heeft er misschien wel eens van gehoord of iets over gelezen. Enkele bakkers in Zeeuws Vlaande ren verkopen proefbroden, dus misschien heeft u zelfs al eens zo'n brood geprobeerd. Het Zeeuws Boerenbroodprojekt is een initia tief van jonge boeren die op een aktieve manier de landbouw-milieuproblematiek wil len aanpakken. Eerste koncept Niet biologisch let Zeeuws Boerenbroodplan is in het najaar van 1988 ontstaan tijdens diskussieavonden rond het thema landbouw en milieu van het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt (ZAJK), een groep jonge boeren en boerinnen uit Zeeland. Het projekt moet een oplossing bieden voor een aantal pro blemen waar boeren mee te maken hebben. Allereerst is dat de milieuproble matiek. Landbouwers zien allerlei regels en wetten op milieugebied op zich afkomen. Deze regelgeving jaagt hen vaak op extra kosten. In het niet-~ agrarisch bedrijfsleven kunnen milieukosten in het algemeen doorbe rekend worden in de produkten. In de landbouw en met name de akkerbouw is dit niet het geval. De prijs van akkerbouwprodukten wordt bepaald door de vrije markt, de individuele boer heeft er geen vat op. Door de voortdurend dalende graanprijs, kun nen zij milieukosten moeilijk dragen. Het ZAJK vindt het geen goede zaak milieuregels voor een duurzame land bouw uitsluitend af te wijzen. Vandaar dat zij op zoek ging naar een oplos sing. Een andere probleem binnen de landbouw is de vervreemding van producent en konsument: de afstand tussen telers en konsumenten is met name de laatste decennia enorm gegroeid. De teler biedt in bulk aan en de konsument heeft geen vat meer op de kwaliteit van het akkerbouwpro- dukt. Het rechtstreekse kontakt tussen teler en konsument kan voor beiden wenselijk zijn. Voor telers kan het betekenen dat zij meer rekening kun nen houden met de wensen van de konsument. De konsument zou meer begrip kunnen krijgen voor de prijs van het produkt. In het seizoen '88/'89 ontstond een eerste koncept van het Zeeuws Boe renbroodprojekt. Dit projekt slaat een aantal vliegen in één klap. Het intro duceert een milieuvriendelijkere teelt en verkleint de afstand teler-konsu- ment. Globaal houdt het projekt het volgende in: Binnen de gangbare landbouw komt er een mogelijkheid om bakwaardige tarwe op milieuvriendelijke wijze te telen. Dat wil zeggen: een teeltwijze zonder kunstmest, maar met organi sche bemesting en slechts één chemi sche bestrijding vóór het opkomen van het gewas. In de gangbare land bouw wordt gemiddeld vijf keer ge spoten. Het betekent dus een reduktie van 80 Deze teeltwijze zal leiden tot min der opbrengst in kilogrammen. Deze opbrengstvermindering zal moeten worden gekompenseerd door een hogere prijs voor het produkt. De meerprijs voor het graan wordt door berekend aan de konsument die een "milieuvriendelijker" brood koopt. Waarschijnlijk vraagt u zich nu af, of er verschil is met een biologisch (d.w.z. ekologisch of biologisch dyna misch) brood. Dat verschil is er wel degelijk. Bij het Zeeuws Boeren-

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1990 | | pagina 5