varkens; mens-, dier- en milieuvriendelijk D Er bestaan verschillende soorten "alternatief vlees". Deze soorten staan bekend onder de namen: scharrelvlees, natuurvlees en vlees van de Groene Weg. Hieronder leest u er meer over. Een gekontroleerd produkt De prijs Alléén scharrelvlees Het is helemaal niet zeker dat het gebruik van BST onschadelijk is voor de volksgezondheid. In de Europese Gemeenschap is BST uit bedrijfsekonomische over wegingen vooral interessant voor de grotere intensieve bedrijven. Bij toe lating op de markt zal BST in eerste instantie op deze "koploperbedrij- ven" worden ingezet. Daardoor zal de melkprijs dalen. Dat dwingt de mensen op de kleinere bedrijven tot meedoen of hun bedrijfsvoering stop te zetten. BST zal niet zoals wel eens wordt beweerd de honger in de derde wereld oplossen. De honger berust namelijk niet zozeer op ontbrekende techni sche oplossingen, als wel op sociaal- ekonomische en politieke problemen. Het besluit het BST-hormoon wel of niet toe te laten in de EG moet vol gend jaar genomen worden. Wanneer vooraf duidelijk is dat konsumenten BST-melk niet zullen kopen, is de kans groot dat het hormoon niet op de markt zal komen. "e scharrelvarkenhouderij is in 1985 ontstaan uit de zorg voor het welzijn van mens, dier en milieu. In de gangbare varkenshouderij zijn de leefomstandigheden voor het varken slecht. Door het gebruik van antibio tica en andere chemische stoffen wor den ook steeds meer mensen bezorgd over de gevolgen hiervan voor hun eigen gezondheid en over de toestand van het milieu. Inmiddels heeft het scharrelvarken in de veehouderij een vaste plaats veroverd. Net als scharre leieren en groepskalfsvlees is het vlees van scharrelvarkens op steeds meer plaatsen te koop. Van doorslaggeven de betekenis hierbij zijn de konsu menten. Hun vraag bepaalt immers hoeveel scharrelvlees geproduceerd moet worden. Voor het houden van scharrelvarkens zijn regels opgesteld door o.a. kriti sche milieu- en konsumentenorgam- saties. Deze worden gekontroleerd door een onafhankelijke stichting, de ISC: de Internationale Scharrelvlees Controle (voorheen Interimcommis sie Scharrelvarkensvlees Controle). Op het ogenblik zijn er in Nederland ruim 150 bedrijven die aan deze regels voldoen. De belangrijkste regels be treffen de huisvesting en het voer. Sa mengevat zijn dat de volgende: - strooisel om op te liggen (geen roostervloer) - voldoende lig- en loopruimte - uitloop naar buiten - daglicht in de stal - frisse lucht in de stal - elke dag ruw voer - geen antibiotica in het voer - geen groeibevorderaars (bijv. ko- per) - zeugen mogen niet worden aange bonden - hormonen om de vruchtbaarheid te bevorderen zijn verboden - zeugen in groepen huisvesten knippen van tanden en staarten is verboden De kontrole op de naleving van de regels wordt uitgevoerd door inspek- teurs van de ISC. Iedereen die zich bezig houdt met de produktie en han del van scharrelvarkens en het vlees ervan is verplicht zich bij de ISC aan te sluiten. Aan het kontrolemerk van de ISC is te zien dat het om echte scharrelvarkens gaat. Het houden van scharrelvarkens is nogal arbeidsintensief. Per arbeids kracht kunnen dus minder varkens gehouden worden dan in de gangbare varkenshouderij. Vooral het geven van stro en ruwvoer en het uitmesten van de stallen, kost veel tijd. Dit is de voornaamste reden dat scharrelvar kensvlees meer kost. Daarbij komt ook nog dat de huisvesting duurder is, omdat de varkens meer ruimte krij gen en er stro in de hokken moet lig gen. Produktie en handel van scharrelvar kens en het vlees ervan is gescheiden van dat van andere varkensOp schar relvarkensbedrijven mogen geen an dere varkens gehouden worden. Elk scharrelvarken is voorzien van een geregistreerd oornummer. Zowel boeren, handelaren als slagers moeten een administratie bijhouden. Door de produktie en handel exakt te registre ren wordt fraude voorkomen. Een slager die vers vlees van echte scharrelvarkens verkoopt, is te her kennen aan de afbeelding van de ISC. Deze is met een grote sticker op het raam geplakt. In de winkel mag geen ander varkensvlees verkocht worden. Een slager kan dus niet zomaar schar relvarkensvlees erbij hebben. Voorverpakt scharrelvarkensvlees mag wel overal verkocht worden. Verwisseling met ander vlees is dan niet mogelijk, omdat op de verpak king het ISC kontrolemerk staat.

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1990 | | pagina 13