varkens; mens-,
dier- en milieuvriendelijk
D
Er bestaan verschillende soorten "alternatief vlees". Deze soorten staan bekend
onder de namen: scharrelvlees, natuurvlees en vlees van de Groene Weg. Hieronder
leest u er meer over.
Een gekontroleerd produkt
De prijs
Alléén scharrelvlees
Het is helemaal niet zeker dat het
gebruik van BST onschadelijk is voor
de volksgezondheid.
In de Europese Gemeenschap is
BST uit bedrijfsekonomische over
wegingen vooral interessant voor de
grotere intensieve bedrijven. Bij toe
lating op de markt zal BST in eerste
instantie op deze "koploperbedrij-
ven" worden ingezet. Daardoor zal
de melkprijs dalen. Dat dwingt de
mensen op de kleinere bedrijven tot
meedoen of hun bedrijfsvoering stop
te zetten.
BST zal niet zoals wel eens wordt
beweerd de honger in de derde wereld
oplossen. De honger berust namelijk
niet zozeer op ontbrekende techni
sche oplossingen, als wel op sociaal-
ekonomische en politieke problemen.
Het besluit het BST-hormoon wel of
niet toe te laten in de EG moet vol
gend jaar genomen worden. Wanneer
vooraf duidelijk is dat konsumenten
BST-melk niet zullen kopen, is de
kans groot dat het hormoon niet op
de markt zal komen.
"e scharrelvarkenhouderij is in
1985 ontstaan uit de zorg voor het
welzijn van mens, dier en milieu. In
de gangbare varkenshouderij zijn de
leefomstandigheden voor het varken
slecht. Door het gebruik van antibio
tica en andere chemische stoffen wor
den ook steeds meer mensen bezorgd
over de gevolgen hiervan voor hun
eigen gezondheid en over de toestand
van het milieu. Inmiddels heeft het
scharrelvarken in de veehouderij een
vaste plaats veroverd. Net als scharre
leieren en groepskalfsvlees is het vlees
van scharrelvarkens op steeds meer
plaatsen te koop. Van doorslaggeven
de betekenis hierbij zijn de konsu
menten. Hun vraag bepaalt immers
hoeveel scharrelvlees geproduceerd
moet worden.
Voor het houden van scharrelvarkens
zijn regels opgesteld door o.a. kriti
sche milieu- en konsumentenorgam-
saties. Deze worden gekontroleerd
door een onafhankelijke stichting, de
ISC: de Internationale Scharrelvlees
Controle (voorheen Interimcommis
sie Scharrelvarkensvlees Controle).
Op het ogenblik zijn er in Nederland
ruim 150 bedrijven die aan deze regels
voldoen. De belangrijkste regels be
treffen de huisvesting en het voer. Sa
mengevat zijn dat de volgende:
- strooisel om op te liggen (geen
roostervloer)
- voldoende lig- en loopruimte
- uitloop naar buiten
- daglicht in de stal
- frisse lucht in de stal
- elke dag ruw voer
- geen antibiotica in het voer
- geen groeibevorderaars (bijv. ko-
per)
- zeugen mogen niet worden aange
bonden
- hormonen om de vruchtbaarheid te
bevorderen zijn verboden
- zeugen in groepen huisvesten
knippen van tanden en staarten is
verboden
De kontrole op de naleving van de
regels wordt uitgevoerd door inspek-
teurs van de ISC. Iedereen die zich
bezig houdt met de produktie en han
del van scharrelvarkens en het vlees
ervan is verplicht zich bij de ISC aan
te sluiten. Aan het kontrolemerk van
de ISC is te zien dat het om echte
scharrelvarkens gaat.
Het houden van scharrelvarkens is
nogal arbeidsintensief. Per arbeids
kracht kunnen dus minder varkens
gehouden worden dan in de gangbare
varkenshouderij. Vooral het geven
van stro en ruwvoer en het uitmesten
van de stallen, kost veel tijd. Dit is de
voornaamste reden dat scharrelvar
kensvlees meer kost. Daarbij komt
ook nog dat de huisvesting duurder
is, omdat de varkens meer ruimte krij
gen en er stro in de hokken moet lig
gen.
Produktie en handel van scharrelvar
kens en het vlees ervan is gescheiden
van dat van andere varkensOp schar
relvarkensbedrijven mogen geen an
dere varkens gehouden worden. Elk
scharrelvarken is voorzien van een
geregistreerd oornummer. Zowel
boeren, handelaren als slagers moeten
een administratie bijhouden. Door de
produktie en handel exakt te registre
ren wordt fraude voorkomen.
Een slager die vers vlees van echte
scharrelvarkens verkoopt, is te her
kennen aan de afbeelding van de ISC.
Deze is met een grote sticker op het
raam geplakt. In de winkel mag geen
ander varkensvlees verkocht worden.
Een slager kan dus niet zomaar schar
relvarkensvlees erbij hebben.
Voorverpakt scharrelvarkensvlees
mag wel overal verkocht worden.
Verwisseling met ander vlees is dan
niet mogelijk, omdat op de verpak
king het ISC kontrolemerk staat.