Inhoud 200 q e
Doorstraling
Energie
Prijs
Alternatieven
E-nummers
ten zij wel of niet kunnen kopen. Bo
vendien wordt de aandacht voor de
kleine vermelding van de werkelijke
inhoud van een produkt vaak afgeleid
door veel grotere reklameteksten als
"milieuvriendelijk", "nieuw", "nu
nog beter" en dergelijke. Deze tek
sten garanderen weinig en zijn meest
al misleidend.
Een apart probleem vormt de zoge
naamde doorstraling. Om bepaalde
produkten langer houdbaar te maken,
worden ze tegenwoordig bestraald.
Hoewel de methode omstreden is (er
is weinig bekend over de gezond-
heidseffekten) en daarom in veel lan
den verboden is, is het in Nederland
toegestaan. Snel bederflijke waren
zoals garnalen, kruiden, specerijen en
gedroogte groenten worden behan
deld. De straling gaat dwars door de
produkten heen, zodat ze zelf niet
radioaktief worden, maar het appa
raat zelf geeft wel radioaktief afval.
Een aanduiding of een produkt is
doorstraald, is op dit moment niet
verplicht, zodat de konsument niet
weet wat hij of zij koopt.
Onze wijze van voeding kost zeer
veel energie voor produktie, trans
port, bereiding en verpakking. Ne
derland gebruikt ongeveer 1/5 deel
van het totale energieverbruik voor
voedsel. Daarvan wordt 87% ge
bruikt op de boerderij, in de fabriek
en bij het transport, de rest in het
huishouden. Vooral de produktie van
kasgroente en vlees en het vervoer van
voedingsmiddelen kost enorm veel
energie.
Hoe meer de voedingswaren ver
werkt worden, des te meer energie
kost het. Vooral gedroogde kant-en-
klaar maaltijden zijn zeer energiever-
spillend.
De hierbovengenoemde negatieve ef-
fekten op milieu en gezondheid zijn
moeilijk te veranderen. Er zijn name
lijk enorme ekonomische belangen
mee gemoeid. Doordat energie op dit
moment relatief goedkoop is en voor
milieuaantasting nauwelijks betaald
hoeft te worden, komen deze schade
lijke effekten niet tot uiting in de prijs
van de verschillende voedingsmidde
len. Zo leiden ekonomische faktoren
ertoe dat de produkten daar vandaan
komen waar ze het goedkoopst ge
produceerd worden (ook al is dat aan
de andere kant van de wereld) en in
die vorm in de winkel verschijnen
waarin ze zo veel mogelijk verkocht
zullen worden. Dat dit niet klopt, zal
duidelijk zijn als je in een gemiddelde
supermarkt rondloopt. Bananen uit
Zuid-Amerika die per kilo goedkoper
zijn dan Nederlands fruit. Of koffie
melk verpakt in aluminium of PVC
kuipjes, waarvan de kuipjes enige ke
ren meer energie kosten dan de in
houd. Je kunt je afvragen wie er, be
halve de industrie, met deze ontwik
kelingen werkelijk op vooruit gaat.
Om de voedselindustrie mens- en mi
lieuvriendelijker te maken, zal er veel
moeten veranderen. Van de zijde van
De E-nummers zijn codes voor
additieven die door de Europese
Commissie goedgekeurd zijn.
Vaak staan deze nummers ver
meld op de etiketten van voe
dingswaren. Hierdoor krijgt de
konsument informatie over wel
ke stoffen er precies aan het eten
zijn toegevoegd. Lijsten met ver
klaring van de codes zijn te vin
den in diverse publikaties over
voeding en additieven.
E-nummers zijn getest op hun
veiligheid, maar dit hoeft geen
garantie te zijn dat ze geheel on
schadelijk zijn. Alleen stoffen
met kankerverwekkende eigen
schappen zijn verboden. Stoffen
die allergieën of overgevoelig-
heidsreakties kunnen veroorza
ken, zijn gewoon toegestaan. In
middels blijkt dat het om veel
stoffen gaat, waarbij dit soort
reakties kunnen optreden. Voor
al bij veel kleurstoffen, verschil
lende konserveermiddelen, anti-
oxidanten, fosfaten en alkyle-
nen. De overgevoeligheidsreak-
ties uiten zich op verschillende
manieren; de meest voorkomen
de zijn netelroos, loopneus,
overaktiviteit, gedragsstoornis
sen en astmatische reakties.
Vooral kinderen zijn extra gevoe
lig.
Ingrediënten: pinda's, zet-
°l'e (met
1- £320),
*out, suiker,
«ttmeef, geur
eipoeder,
en