Inhoud 200 q e Doorstraling Energie Prijs Alternatieven E-nummers ten zij wel of niet kunnen kopen. Bo vendien wordt de aandacht voor de kleine vermelding van de werkelijke inhoud van een produkt vaak afgeleid door veel grotere reklameteksten als "milieuvriendelijk", "nieuw", "nu nog beter" en dergelijke. Deze tek sten garanderen weinig en zijn meest al misleidend. Een apart probleem vormt de zoge naamde doorstraling. Om bepaalde produkten langer houdbaar te maken, worden ze tegenwoordig bestraald. Hoewel de methode omstreden is (er is weinig bekend over de gezond- heidseffekten) en daarom in veel lan den verboden is, is het in Nederland toegestaan. Snel bederflijke waren zoals garnalen, kruiden, specerijen en gedroogte groenten worden behan deld. De straling gaat dwars door de produkten heen, zodat ze zelf niet radioaktief worden, maar het appa raat zelf geeft wel radioaktief afval. Een aanduiding of een produkt is doorstraald, is op dit moment niet verplicht, zodat de konsument niet weet wat hij of zij koopt. Onze wijze van voeding kost zeer veel energie voor produktie, trans port, bereiding en verpakking. Ne derland gebruikt ongeveer 1/5 deel van het totale energieverbruik voor voedsel. Daarvan wordt 87% ge bruikt op de boerderij, in de fabriek en bij het transport, de rest in het huishouden. Vooral de produktie van kasgroente en vlees en het vervoer van voedingsmiddelen kost enorm veel energie. Hoe meer de voedingswaren ver werkt worden, des te meer energie kost het. Vooral gedroogde kant-en- klaar maaltijden zijn zeer energiever- spillend. De hierbovengenoemde negatieve ef- fekten op milieu en gezondheid zijn moeilijk te veranderen. Er zijn name lijk enorme ekonomische belangen mee gemoeid. Doordat energie op dit moment relatief goedkoop is en voor milieuaantasting nauwelijks betaald hoeft te worden, komen deze schade lijke effekten niet tot uiting in de prijs van de verschillende voedingsmidde len. Zo leiden ekonomische faktoren ertoe dat de produkten daar vandaan komen waar ze het goedkoopst ge produceerd worden (ook al is dat aan de andere kant van de wereld) en in die vorm in de winkel verschijnen waarin ze zo veel mogelijk verkocht zullen worden. Dat dit niet klopt, zal duidelijk zijn als je in een gemiddelde supermarkt rondloopt. Bananen uit Zuid-Amerika die per kilo goedkoper zijn dan Nederlands fruit. Of koffie melk verpakt in aluminium of PVC kuipjes, waarvan de kuipjes enige ke ren meer energie kosten dan de in houd. Je kunt je afvragen wie er, be halve de industrie, met deze ontwik kelingen werkelijk op vooruit gaat. Om de voedselindustrie mens- en mi lieuvriendelijker te maken, zal er veel moeten veranderen. Van de zijde van De E-nummers zijn codes voor additieven die door de Europese Commissie goedgekeurd zijn. Vaak staan deze nummers ver meld op de etiketten van voe dingswaren. Hierdoor krijgt de konsument informatie over wel ke stoffen er precies aan het eten zijn toegevoegd. Lijsten met ver klaring van de codes zijn te vin den in diverse publikaties over voeding en additieven. E-nummers zijn getest op hun veiligheid, maar dit hoeft geen garantie te zijn dat ze geheel on schadelijk zijn. Alleen stoffen met kankerverwekkende eigen schappen zijn verboden. Stoffen die allergieën of overgevoelig- heidsreakties kunnen veroorza ken, zijn gewoon toegestaan. In middels blijkt dat het om veel stoffen gaat, waarbij dit soort reakties kunnen optreden. Voor al bij veel kleurstoffen, verschil lende konserveermiddelen, anti- oxidanten, fosfaten en alkyle- nen. De overgevoeligheidsreak- ties uiten zich op verschillende manieren; de meest voorkomen de zijn netelroos, loopneus, overaktiviteit, gedragsstoornis sen en astmatische reakties. Vooral kinderen zijn extra gevoe lig. Ingrediënten: pinda's, zet- °l'e (met 1- £320), *out, suiker, «ttmeef, geur eipoeder, en

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1990 | | pagina 12