Animal farming
Jagen?
Idioom
Alle beetjes helpen
Groene konsument
Weten over eten
Het is een rare zaak dat het
overgrote deel van de wereld
bevolking geen vegetariër is.
Want de produktie van vlees
heeft zulke gevolgen voor het
milieu, dat veel liefhebbers van
een biefstuk of een kotelet hun
portie maar al te graag aan
Fikkie zouden geven als ze de
feiten kenden.
Een paar feiten: Sinds 1950 is
de wereldbevolking verdub
beld tot 5,4 miljard mensen.
Het aantal koeien, schapen en
geiten groeide in dezelfde
periode van 2,3 naar 4 miljard
stuks en het pluimvee van 3 tot
11 miljard. Alleen al in
Australië lopen 165 miljoen
schapen rond en dat is 10 keer
de bevolking. En in Nederland
met zijn 15 miljoen inwoners
lopen 85 miljoen kippen, 13
miljoen varkens en 6 miljoen
koeien rond.
De wereldbevolking mag dan
sinds 1950 verdubbeld zijn, de
vleeskonsumptie is sinds dat
jaar verviervoudigd.
Nog maar eens een cijfer: Elke
inwoner van de USA eet
112 kg vlees per jaar. Van het
graan in dat land gaat 70% naar
het vee. De produktie van 1 kg
varkensvlees kost 6,8 kg graan;
voor 1 kg rundvlees (koeien
eten ook gras) is dat 4,8 kg en
1 kg kippevlees vraagt 2,8 kg
graan.
Je kan dan ook gerust stellen
dat de eetlust van al dat vee één
van de belangrijkste oorzaken
is van de honger in de wereld.
Het is maar dat u het weet bij
uw pekingeend, biefstuk a la
besselink en uw chili con
carne. Denk even na en vergeet
uw gehaktdag! (Met dank aan
Marc van den Broek).
Animal farming and the
Environment; uitgegeven bij
MilieuboekPlantage Midden
laan 2H, Amsterdam. Prijs
f 13,50.
Jagen staat al een hele tijd aan
flinke maatschappelijke
kritiek bloot. Om hun aktivi-
teiten te legitimeren zijn jagers
gedwongen aannemelijk te
maken dat jagen goed is. In
"Waarom jagen" heeft Hugh
Callagher-een deskundige op
het gebied van faunabeheer -
de twaalf meest gebruikte
pro-jacht argumenten tegen
het licht gehouden. En daarna
stuk voor stuk definitief
afgeschoten. Doeltreffend,
maar zonder enige overkill.
En dat maakt dit boek zo
sympathiek. De eenvoudige
opzet, de beknoptheid, het
ontbreken van opgeklopte
morele verontwaardiging en
van elke technische ballast in
het taalgebruik; het draagt er
allemaal toe bij om van
"Waarom jagen" een toegan
kelijk en ook een belangrijk
boek te maken.
"Waarom jagen" zuivert
namelijk de jachtdiskussie van
alibi's en draagt daardoor bij
aan een objektieve en eerlijke
afweging van wat nogal eens
als "sport" wordt betiteld.
Ook in breder verband maken
zowel natuurliefhebbers als
hun opponenten nog te veel
gebruik van oneigenlijke
argumenten. Het wordt hoog
tijd dat de verschillende
partijen de inzichten en
waarden waarop hun stand
punten zijn gebaseerd expliciet
maken. "Waarom jagen" kan
daarom ook buiten de jachtdis
kussie als voorbeeld gelden
voor een juiste benadering van
maatschappelijke argumenta
tie.
High Callagher: Waarom
jagen 114 pag. Te bestellen
door storting van 25,50 op
giro 5440990 t.n.v. Uitgeverij
Icarus te Voorhout o.v.v. de
titel.
Er gaan zo langzamerhand in
de groene sektor heel wat
vaktermen om. Want natuur
bescherming is ambtenarij
geworden en dan ontstaat -u
heeft het al gezien- dat afschu
welijke jargon waarop ambte
naren nu eenmaal het patent
hebben. Want weet u precies
wat een wetland is? Of een
landschapseenheid?, een
reservaatsgebied? Of wat RAL
betekent? Of ROL? Al deze
termen en honderden meer
komen voor in wetten, nota's
en verordeningen die met
natuur en milieu te maken
hebben. Wie dus alle ambtelij
ke kromspraak weer terug wil
vertalen in gewoon Neder
lands, kan de brochure "Het
idioom van de natuurbescher
ming" bestellen. Gratis. Bij het
infocentrum van de provincie
Zeeland, Abdij 9, Middelburg,
tel. 01180-31400.
Schoon water is een luxe, waar
we in Nederland nauwelijks
meer bij stil staan. De laatste
20 jaar is in ons land het
gebruik van drinkwater meer
dan verdubbeld tot 130 liter
per persoon per dag. Op dit
moment gebruiken we welge
teld maar vier litertjes voor
drinken en koken. De rest
spoelt weg bij douchen,
wassen, afwas en het door
spoelen van het toilet. We
vinden dat de normaalste zaak
van de wereld. Maar wie even
verder denkt beseft, dat dit zo
niet door kan gaan. Na verloop
van niet eens zoveel tijd wordt
water een schaars en (dus)
duur produkt.
Daarom is er de brochure
"Water sparen: alle beetjes
helpen" met een hoop tips om
water te besparen. En let wel:
een zuinig gebruik van drink
water gaat echt niet ten koste
van komfort of hygiëne. Wel
levert waterbesparing een
lagere waterrekening op. Bij
een zuinig gebruik van warm
water besparen we ook nog op
onze energie-rekening.
De brochure "Water sparen:
alle beetjes helpen" kunt u
gratis bestellen bij de Stichting
Natuur en Milieu, Donker
straat 17,3511 KB Utrecht, tel.
0130-331328.
Het origineel heet The Green
Consumer Guide en het werd
in de eerste helft van dit jaar
wereldwijd een besteller. Voor
het Nederlandse taalgebied
werd dit dikke boek vertaald
en bewerkt door Loesje
Partners.
De gids levert kritische
informatie over produkten en
diensten en geeft aan welke
merken enz. met het oog op
het milieu akseptabel zijn. De
belangrijkste boodschap is dat
wij allemaal als konsumenten
macht hebben. We kunnen
met ons allen er voor zorgen
dat producenten luisteren en
reageren. En wie daar nog aan
mocht twijfelen moet maar
eens terugdenken aan hoe het
ook weer kwam dat de
bontmarkt is ingestort en dat
de lekkere-luchtjes-industrie
massaal is overgestapt op de
produktie van CFK-vrije
spuitbussen. Deze gids is het
handboek voor de kritische en
zelfbewuste konsument van
nu.
John Elkington Julia Hailes:
Gids voor de Groene Konsu
ment. Uitgever A.W. Bruna
BV; 400 pag. Prijs 29,90. In
de boekhandel verkrijgbaar.
Gezond eten. Dat willen we
allemaal, want iedereen is van
het belang daarvan overtuigd.
Want iedereen weet ook dat
we met z'n allen nog steeds te
veel, te vet, te zout, te zoet,te
eten. Bibliotheken zijn er
vol geschreven over het
onderwerp "gezond eten". Er
is zoveel literatuur op de markt
dat je door de bomen het bos
niet meer ziet. Toch willen we
het gidsje "Watje moet weten
over eten" aanbevelen. Kort
maar duidelijk wordt aangege
ven wat je moet doen en laten
om echt gezond te eten. Er zijn
veel algemene tips, maar ook
speciale voedingsadviezen. En
verder worden zo'n veertig
instellingen en organisaties
genoemd waar mensen met
specifieke voedingsproblemen
terecht kunnen. Handig is ook
een uitgebreide literatuurlijst
voor wie over een speciaal
eet-onderwerp wat meer wil
weten.
"Wat je moet weten over
eten", uitgave van VNZ/
NVD, 64 blz.; kan worden
besteld door f 6,50 over te
maken op giro 4024 t.n.v. VNZ
in Zeist o.v.v. "Weten over
eten"