Animal farming Jagen? Idioom Alle beetjes helpen Groene konsument Weten over eten Het is een rare zaak dat het overgrote deel van de wereld bevolking geen vegetariër is. Want de produktie van vlees heeft zulke gevolgen voor het milieu, dat veel liefhebbers van een biefstuk of een kotelet hun portie maar al te graag aan Fikkie zouden geven als ze de feiten kenden. Een paar feiten: Sinds 1950 is de wereldbevolking verdub beld tot 5,4 miljard mensen. Het aantal koeien, schapen en geiten groeide in dezelfde periode van 2,3 naar 4 miljard stuks en het pluimvee van 3 tot 11 miljard. Alleen al in Australië lopen 165 miljoen schapen rond en dat is 10 keer de bevolking. En in Nederland met zijn 15 miljoen inwoners lopen 85 miljoen kippen, 13 miljoen varkens en 6 miljoen koeien rond. De wereldbevolking mag dan sinds 1950 verdubbeld zijn, de vleeskonsumptie is sinds dat jaar verviervoudigd. Nog maar eens een cijfer: Elke inwoner van de USA eet 112 kg vlees per jaar. Van het graan in dat land gaat 70% naar het vee. De produktie van 1 kg varkensvlees kost 6,8 kg graan; voor 1 kg rundvlees (koeien eten ook gras) is dat 4,8 kg en 1 kg kippevlees vraagt 2,8 kg graan. Je kan dan ook gerust stellen dat de eetlust van al dat vee één van de belangrijkste oorzaken is van de honger in de wereld. Het is maar dat u het weet bij uw pekingeend, biefstuk a la besselink en uw chili con carne. Denk even na en vergeet uw gehaktdag! (Met dank aan Marc van den Broek). Animal farming and the Environment; uitgegeven bij MilieuboekPlantage Midden laan 2H, Amsterdam. Prijs f 13,50. Jagen staat al een hele tijd aan flinke maatschappelijke kritiek bloot. Om hun aktivi- teiten te legitimeren zijn jagers gedwongen aannemelijk te maken dat jagen goed is. In "Waarom jagen" heeft Hugh Callagher-een deskundige op het gebied van faunabeheer - de twaalf meest gebruikte pro-jacht argumenten tegen het licht gehouden. En daarna stuk voor stuk definitief afgeschoten. Doeltreffend, maar zonder enige overkill. En dat maakt dit boek zo sympathiek. De eenvoudige opzet, de beknoptheid, het ontbreken van opgeklopte morele verontwaardiging en van elke technische ballast in het taalgebruik; het draagt er allemaal toe bij om van "Waarom jagen" een toegan kelijk en ook een belangrijk boek te maken. "Waarom jagen" zuivert namelijk de jachtdiskussie van alibi's en draagt daardoor bij aan een objektieve en eerlijke afweging van wat nogal eens als "sport" wordt betiteld. Ook in breder verband maken zowel natuurliefhebbers als hun opponenten nog te veel gebruik van oneigenlijke argumenten. Het wordt hoog tijd dat de verschillende partijen de inzichten en waarden waarop hun stand punten zijn gebaseerd expliciet maken. "Waarom jagen" kan daarom ook buiten de jachtdis kussie als voorbeeld gelden voor een juiste benadering van maatschappelijke argumenta tie. High Callagher: Waarom jagen 114 pag. Te bestellen door storting van 25,50 op giro 5440990 t.n.v. Uitgeverij Icarus te Voorhout o.v.v. de titel. Er gaan zo langzamerhand in de groene sektor heel wat vaktermen om. Want natuur bescherming is ambtenarij geworden en dan ontstaat -u heeft het al gezien- dat afschu welijke jargon waarop ambte naren nu eenmaal het patent hebben. Want weet u precies wat een wetland is? Of een landschapseenheid?, een reservaatsgebied? Of wat RAL betekent? Of ROL? Al deze termen en honderden meer komen voor in wetten, nota's en verordeningen die met natuur en milieu te maken hebben. Wie dus alle ambtelij ke kromspraak weer terug wil vertalen in gewoon Neder lands, kan de brochure "Het idioom van de natuurbescher ming" bestellen. Gratis. Bij het infocentrum van de provincie Zeeland, Abdij 9, Middelburg, tel. 01180-31400. Schoon water is een luxe, waar we in Nederland nauwelijks meer bij stil staan. De laatste 20 jaar is in ons land het gebruik van drinkwater meer dan verdubbeld tot 130 liter per persoon per dag. Op dit moment gebruiken we welge teld maar vier litertjes voor drinken en koken. De rest spoelt weg bij douchen, wassen, afwas en het door spoelen van het toilet. We vinden dat de normaalste zaak van de wereld. Maar wie even verder denkt beseft, dat dit zo niet door kan gaan. Na verloop van niet eens zoveel tijd wordt water een schaars en (dus) duur produkt. Daarom is er de brochure "Water sparen: alle beetjes helpen" met een hoop tips om water te besparen. En let wel: een zuinig gebruik van drink water gaat echt niet ten koste van komfort of hygiëne. Wel levert waterbesparing een lagere waterrekening op. Bij een zuinig gebruik van warm water besparen we ook nog op onze energie-rekening. De brochure "Water sparen: alle beetjes helpen" kunt u gratis bestellen bij de Stichting Natuur en Milieu, Donker straat 17,3511 KB Utrecht, tel. 0130-331328. Het origineel heet The Green Consumer Guide en het werd in de eerste helft van dit jaar wereldwijd een besteller. Voor het Nederlandse taalgebied werd dit dikke boek vertaald en bewerkt door Loesje Partners. De gids levert kritische informatie over produkten en diensten en geeft aan welke merken enz. met het oog op het milieu akseptabel zijn. De belangrijkste boodschap is dat wij allemaal als konsumenten macht hebben. We kunnen met ons allen er voor zorgen dat producenten luisteren en reageren. En wie daar nog aan mocht twijfelen moet maar eens terugdenken aan hoe het ook weer kwam dat de bontmarkt is ingestort en dat de lekkere-luchtjes-industrie massaal is overgestapt op de produktie van CFK-vrije spuitbussen. Deze gids is het handboek voor de kritische en zelfbewuste konsument van nu. John Elkington Julia Hailes: Gids voor de Groene Konsu ment. Uitgever A.W. Bruna BV; 400 pag. Prijs 29,90. In de boekhandel verkrijgbaar. Gezond eten. Dat willen we allemaal, want iedereen is van het belang daarvan overtuigd. Want iedereen weet ook dat we met z'n allen nog steeds te veel, te vet, te zout, te zoet,te eten. Bibliotheken zijn er vol geschreven over het onderwerp "gezond eten". Er is zoveel literatuur op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch willen we het gidsje "Watje moet weten over eten" aanbevelen. Kort maar duidelijk wordt aangege ven wat je moet doen en laten om echt gezond te eten. Er zijn veel algemene tips, maar ook speciale voedingsadviezen. En verder worden zo'n veertig instellingen en organisaties genoemd waar mensen met specifieke voedingsproblemen terecht kunnen. Handig is ook een uitgebreide literatuurlijst voor wie over een speciaal eet-onderwerp wat meer wil weten. "Wat je moet weten over eten", uitgave van VNZ/ NVD, 64 blz.; kan worden besteld door f 6,50 over te maken op giro 4024 t.n.v. VNZ in Zeist o.v.v. "Weten over eten"

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1991 | | pagina 20