Milieuzorg in de horeca
Wegwerp moet weg
'n
M 4?
M
WEIGER WEGWERP!
Inhoud
Wegwerp moet weg
Aluminium toppunt van verspilling
Hoe groen denkt de horeca?
Kunststoffen kunnen, mits...
De milieuvriendelijke kantine
Co Meertens Cathy Dingemanse
Hoe "groen" is de horeca, met name de gelegenheden waar de snelle hap wordt
geserveerd? Frites-zaken, cafetaria's, hamburgerrestaurants en, met nadruk, de
bedrijfs-, kantoor- en schoolkantines.
"Een beter milieu begint bij jezelf", roept het ministerie van VROM ons toe. Inderdaad,
thuis kun je milieubewust omgaan met voedsel, verpakkingen en konsumptie-artikelen.
Maar zo gauw je buiten de deur gaat eten houdt je invloed op. Dan sta je daar in
kantine of frites-zaak waar veel mensen, in zo kort mogelijke tijd, aan eten en drinken
geholpen moeten worden, waar alles dus draait om omzetsnelheid. En dat betekent:
voorverpakt voedsel, veel verpakkingsmateriaal, wegwerpbekertjes, -bakjes, -bordjes
en -bestek:
Een gigantische hoeveelheid afval!
Koffiebekertjes
Het goede voorbeeld
bekertjes, borden, bestek
ei
De groene catering
Let op of
lllet z'n allen gooien we in Neder
land per jaar meer dan 300 miljoen
kilo plastic weg. Van die 300 mil
joen kilo is één-zesde (50 miljoen
kg) wegwerpmateriaal, dus maar
één keer gebruikt. En daarvan be
staat dan weer één-derde deel (17
miljoen kg) uit wegwerpbekertjes, -
borden en -bestek. De top van die
afvalberg is nog lang niet in zicht.
Volgens berekeningen gooien we in
het jaar 2000 in Nederland zo'n 500
miljoen kilo plastic weg. Bijna
tweemaal zoveel als nu dus!
Laten we ons even beperken tot die
wegwerpkoffïebekertjes. Alleen al
in Nederland worden elk jaar drie
miljard van die dingen in de
vuilnisbak gegooid. Misschien zegt
zo'n aantal niet veel, maar leg je
die drie miljard bekertjes achter el
kaar, dan heb je een lint dat maar
liefst 300.000 kilometer lang is.
Dat is acht keer de omtrek van de
aarde. En dan hebben we het dus
alleen nog maar over de Neder
landse bekertjes.
Nu zijn er pogingen gedaan om die
plastic bekertjes te recyclen. Een
bedrijf in Tilburg, SIMA, zag daar
wel brood in. Alle kantines en auto-
matenhouders in heel het land wer
den opgeroepen de bekertjes te ver
zamelen. Bij een bepaalde hoeveel
heid zouden ze dan worden opge
haald om in Tilburg verwerkt te
worden. Helaas, SIMA was binnen
de kortste keren failliet. Van die
jaarlijkse stroom van drie miljard
bekertjes bereikten er maar een
paar miljoen het bedrijf en dat was
veel te weinig. En de rest dan? Die
verdween gewoon in de afval
stroom.
A/at systeem werkt dus niet",
zegt Harrie Miedema van Milieude
fensie, de vereniging die vorig jaar
de aktie "Weiger Wegwerp" startte.
"Want plaats om al die bekertjes te
storten is er simpelweg niet en ver
branden is ronduit slecht voor het
milieu".
Daarom dient de plastic wegwerp-
beker helemaal te verdwijnen,
vindt Milieudefensie, en moeten we
in de fabriek en op school en kan
toor weer terug naar de gewone kop
van aardewerk.
Miedema: "Iedereen kan gewoon z'n
eigen beker van huis meenemen en
die wordt dan na gebruik afgewas
sen en daarna natuurlijk opnieuw
gebruikt. Zo ging het vroeger ook en
waarom zou dat nu ineens niet
meer kunnen1"
Datzelfde verhaal gaat uiteraard
ook op voor wegwerpborden en -be
stek. Want bij die drie miljard be
kertjes kunnen we -nogmaals dit is
enkel het cijfer voor Nederland- ook
nog evenzoveel plastic borden, mes
sen, lepels en vorken optellen. En
dan hebben we het nog niet eens
over al die wegwerpverpakkingen
van broodjes, slaatjes, kroketten,
koeken en wat er allemaal nog
meer over de toonbank gaat.
Al dat verpakkingsmateriaal moet
gestort of verbrand worden. Dat le
vert niet alleen een gigantische
vervuiling op, maar het betekent
ook een enorme verspilling van
grondstoffen en energie om het te
produceren. Een onnodige groei
van de afvalberg en een ekstra uit
stoot van broeikasgassen zijn ook
nog eens het gevolg.
Door het wegwerpservies af te
schaffen en te vervangen door aar
dewerk bekers en borden en door
duurzaam bestek, door de koffie
melk gewoon uit de fles te nemen
en niet uit een kuipje, door jam,
pindakaas en honing, boter, enz.
uit pot of pakje te betrekken en niet
uit een kleine portie-verpakking,
zal de hoeveelheid plastic afval fors
worden teruggedrongen.
In de praktijk is dat bijvoorbeeld
bewezen door de kantine van het
Directoraat-generaal Milieubeheer
van het Ministerie VROM. Nadat
die kantine overging op een milieu
vriendelijk beheer konden er dage
lijks tien volle vuilniszakken min
der aan de stoeprand worden gezet.
Tien zakken per dag dus!
Maar hoe weet je nu of in jouw be
drijf of op jouw school milieuvrien
delijk gewerkt wordt als het op
eten en drinken aan komt?
bij de koffïe-rondes aardewerk
kopjes of glazen worden gebruikt;
er op de koffie-automaat een
keuzeknop zit, waarmee je kunt
aangeven of je al dan niet een weg-
werp-bekertje wilt. Wil je dat niet,
dan kun je je eigen mok onder het
kraantje zetten. Wil je wel een weg-
werp-bekertje, dan moet je extra
betalen;
in de kantine wegwerpkoffïebe
kertjes, -bestek en -servies zijn ver
vangen door aardewerk, glas, me
taal of duurzaam kunststof;