Milieuzorg in de horeca Wegwerp moet weg 'n M 4? M WEIGER WEGWERP! Inhoud Wegwerp moet weg Aluminium toppunt van verspilling Hoe groen denkt de horeca? Kunststoffen kunnen, mits... De milieuvriendelijke kantine Co Meertens Cathy Dingemanse Hoe "groen" is de horeca, met name de gelegenheden waar de snelle hap wordt geserveerd? Frites-zaken, cafetaria's, hamburgerrestaurants en, met nadruk, de bedrijfs-, kantoor- en schoolkantines. "Een beter milieu begint bij jezelf", roept het ministerie van VROM ons toe. Inderdaad, thuis kun je milieubewust omgaan met voedsel, verpakkingen en konsumptie-artikelen. Maar zo gauw je buiten de deur gaat eten houdt je invloed op. Dan sta je daar in kantine of frites-zaak waar veel mensen, in zo kort mogelijke tijd, aan eten en drinken geholpen moeten worden, waar alles dus draait om omzetsnelheid. En dat betekent: voorverpakt voedsel, veel verpakkingsmateriaal, wegwerpbekertjes, -bakjes, -bordjes en -bestek: Een gigantische hoeveelheid afval! Koffiebekertjes Het goede voorbeeld bekertjes, borden, bestek ei De groene catering Let op of lllet z'n allen gooien we in Neder land per jaar meer dan 300 miljoen kilo plastic weg. Van die 300 mil joen kilo is één-zesde (50 miljoen kg) wegwerpmateriaal, dus maar één keer gebruikt. En daarvan be staat dan weer één-derde deel (17 miljoen kg) uit wegwerpbekertjes, - borden en -bestek. De top van die afvalberg is nog lang niet in zicht. Volgens berekeningen gooien we in het jaar 2000 in Nederland zo'n 500 miljoen kilo plastic weg. Bijna tweemaal zoveel als nu dus! Laten we ons even beperken tot die wegwerpkoffïebekertjes. Alleen al in Nederland worden elk jaar drie miljard van die dingen in de vuilnisbak gegooid. Misschien zegt zo'n aantal niet veel, maar leg je die drie miljard bekertjes achter el kaar, dan heb je een lint dat maar liefst 300.000 kilometer lang is. Dat is acht keer de omtrek van de aarde. En dan hebben we het dus alleen nog maar over de Neder landse bekertjes. Nu zijn er pogingen gedaan om die plastic bekertjes te recyclen. Een bedrijf in Tilburg, SIMA, zag daar wel brood in. Alle kantines en auto- matenhouders in heel het land wer den opgeroepen de bekertjes te ver zamelen. Bij een bepaalde hoeveel heid zouden ze dan worden opge haald om in Tilburg verwerkt te worden. Helaas, SIMA was binnen de kortste keren failliet. Van die jaarlijkse stroom van drie miljard bekertjes bereikten er maar een paar miljoen het bedrijf en dat was veel te weinig. En de rest dan? Die verdween gewoon in de afval stroom. A/at systeem werkt dus niet", zegt Harrie Miedema van Milieude fensie, de vereniging die vorig jaar de aktie "Weiger Wegwerp" startte. "Want plaats om al die bekertjes te storten is er simpelweg niet en ver branden is ronduit slecht voor het milieu". Daarom dient de plastic wegwerp- beker helemaal te verdwijnen, vindt Milieudefensie, en moeten we in de fabriek en op school en kan toor weer terug naar de gewone kop van aardewerk. Miedema: "Iedereen kan gewoon z'n eigen beker van huis meenemen en die wordt dan na gebruik afgewas sen en daarna natuurlijk opnieuw gebruikt. Zo ging het vroeger ook en waarom zou dat nu ineens niet meer kunnen1" Datzelfde verhaal gaat uiteraard ook op voor wegwerpborden en -be stek. Want bij die drie miljard be kertjes kunnen we -nogmaals dit is enkel het cijfer voor Nederland- ook nog evenzoveel plastic borden, mes sen, lepels en vorken optellen. En dan hebben we het nog niet eens over al die wegwerpverpakkingen van broodjes, slaatjes, kroketten, koeken en wat er allemaal nog meer over de toonbank gaat. Al dat verpakkingsmateriaal moet gestort of verbrand worden. Dat le vert niet alleen een gigantische vervuiling op, maar het betekent ook een enorme verspilling van grondstoffen en energie om het te produceren. Een onnodige groei van de afvalberg en een ekstra uit stoot van broeikasgassen zijn ook nog eens het gevolg. Door het wegwerpservies af te schaffen en te vervangen door aar dewerk bekers en borden en door duurzaam bestek, door de koffie melk gewoon uit de fles te nemen en niet uit een kuipje, door jam, pindakaas en honing, boter, enz. uit pot of pakje te betrekken en niet uit een kleine portie-verpakking, zal de hoeveelheid plastic afval fors worden teruggedrongen. In de praktijk is dat bijvoorbeeld bewezen door de kantine van het Directoraat-generaal Milieubeheer van het Ministerie VROM. Nadat die kantine overging op een milieu vriendelijk beheer konden er dage lijks tien volle vuilniszakken min der aan de stoeprand worden gezet. Tien zakken per dag dus! Maar hoe weet je nu of in jouw be drijf of op jouw school milieuvrien delijk gewerkt wordt als het op eten en drinken aan komt? bij de koffïe-rondes aardewerk kopjes of glazen worden gebruikt; er op de koffie-automaat een keuzeknop zit, waarmee je kunt aangeven of je al dan niet een weg- werp-bekertje wilt. Wil je dat niet, dan kun je je eigen mok onder het kraantje zetten. Wil je wel een weg- werp-bekertje, dan moet je extra betalen; in de kantine wegwerpkoffïebe kertjes, -bestek en -servies zijn ver vangen door aardewerk, glas, me taal of duurzaam kunststof;

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1992 | | pagina 11