Aluminium: toppunt van verspilling Hoe groen denkt de horeca? D, Wat kost het? Bauxiet Hoge kosten Ideale verpakking zoveel mogelijk verpakkingen worden gebruikt, die opnieuw ge bruikt kunnen worden (zoals sta- tiegeldflessen en -potten); er in de kantine geen of zo wei nig mogelijk portieverpakkingen worden gebruikt. Onder portiever pakkingen verstaan we kuipjes (voor één persoon) koffiemelk, jam, pindakaas, boter, honing en choco- pasta; in de kantine plastic folie ligt tussen plakjes kaas en vleeswaren; afval (glas, papier, groente, fruit) gescheiden wordt ingezameld en afgevoerd. Nu zal in elk bedrijf en op elke school met een kantine onmiddel lijk de vraag gesteld worden: "Is milieuvriendelijk ook vriendelijk voor de portemonnee?"Voor die vragers is er goed nieuws. Een groene catering in bedrijf, zieken huis, op kantoor en school kost in elk geval niet méér dan de "gewo ne" manier. Nemen we een paar kostenposten onder de loep: minder afval levert een kosten besparing op; binnenkort nog veel meer, want de afvalkosten gaan (regeringsbeleid!) zeer sterk om hoog; ook wegwerp-materiaal kost op lange termijn meer dan duurzaam eet- en drinkgerei; daartegenover staan dan wel extra kosten voor afruimen en af wassen, maar in de meeste geval len levert een groene catering winst op of wordt in elk geval quit te gespeeld. Maar als het dan toch iets duurder uitvalt, wat dan? Harrie Miedema van Milieudefen sie: "Dan zijn we ervan overtuigd dat de meeste mensen best bereid zijn dat dubbeltje méér te betalen in het belang van een schoner milieu" I ot nu toe hebben we het alleen maar over plastic gehad. Maar er wordt in de horeca ook gewerkt met aluminiumverpakkingen. Denk maar aan blikjes (fris, chocolade melk en bier); die spiegelende zak ken van chips, zoutjes en nootjes; de deksel van bekers melk, yog hurt, vla en andere zuivel; tubes, spuitbussen enz. Nu valt er over plastics onder be paalde voorwaarden nog te praten (zie "Kunststoffen"), over alumini- um-verpakkingen in het geheel niet. Want aluminium is het top punt van verspilling. De levensloop van een dergelijke verpakking ver telt het verhaal van een konstante aantasting van natuur, landschap en milieu. Dat begint al bij het winnen en ver werken van de grondstof voor alu minium: bauxiet. Dit erts wordt in de Derde Wereld gewonnen. Het delven van bauxiet gaat gepaard met een enorme ontbossing, een werkelijk gigantische afvalproduk- tie en -ook nog eens- de aanleg van stuwmeren (voor het opwekken van de noodzakelijke energie), waar door grote stukken oerwoud onder water komen te staan en de in heemse bevolking tot verhuizen ge dwongen wordt. Bij de verwerking van bauxiet tot aluminium is een gigantische hoeveelheid energie no dig. Aluminium verpakkingen worden maar één keer gebruikt en komen dan bij het afval terecht. Herge bruik vindt -op een paar kleine, lo kale initiatieven na- niet plaats. Ook op de lange termijn is herge bruik niet te verwachten. Dat is een gevolg van de hoge kosten van inzameling en scheiding, de sterk uiteenlopende kwaliteiten van de verschillende soorten en het feit dat aluminium meestal is ver mengd met ander materiaal. Mi lieudefensie konkludeert dan ook "Net als pvc zou ook aluminium uit verpakkingen geweerd moeten wor den". Nu is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want aluminium is een ideale verpakking. Het laat geen geur, licht, lucht, of vocht door en is daarom als verpakkingsmid del uiterst populair. In veel huis houdens ligt in de keukenkast wel een rol aluminiumfolie. En dan al die spullen in de supermarkt, die geheel of gedeeltelijk in aluminium zijn verpakt. In Nederland wordt per jaar (cijfer uit 1990) ruim 15 miljoen kg aluminium gebruikt voor verpakkingsdoeleinden. "at de horeca met een milieupro bleem zit wordt door niemand ont kend. Ook niet door de horeca zelf. Maar hoe ver willen exploitanten van cafetaria's en kantines gaan om daadwerkelijk iets aan dat pro bleem te doen? De verschillen zijn groot. Stel, je gaat naar een friteszaak in je wijk of dorp om even voor je ge zin een snelle hap te halen. Frites, een paar kroketten, een frikandel, twee slaatjes, een bekertje stoof vlees en een bekertje mayonaise. Na vijf minuten al kun je met je be stelling naar huis en daar ontdek je pas hoeveel verpakkingsmateriaal er is gebruikt. De frites, de kroket ten en de frikandel zitten in plastic bakjes. De slaatjes ook maar die zijn op hun beurt nog weer afge dekt met velletjes doorzichtig plas tic. Het stoofvlees en de mayonaise zitten in kunststof bekertjes, afge sloten met een dekseltje van het zelfde materiaal. De totale bestel ling is ook nog een ingepakt in een paar plastic draagtasjes. Echt, een Afvalscheiding behoeft niet problematisch te zijn m onze mening

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1992 | | pagina 12