Kunststoffen kunnen, mits De milieuvriendelijke kantine K U Hoe anders? McDonald's Hergebruik afval gigantische hoeveelheid verpak kingsspul voor zo'n simpel maaltje! Je gooit het allemaal in de vuilnis bak en de afvalberg is weer een stukje hoger. "Tja, het is inderdaad een hele hoop plastic troep, maar ik zou niet we ten hoe ik het anders zou moeten doen", zegt een fritesbakker in Goes. "Mensen komen frites en snacks kopen om mee te nemen en willen, als ze thuis komen, dat alles nog goed warm is. Dat is niet meer dan logisch. Kijk, het milieu de afvalberg het is allemaal waar, maar ik heb hier een zaak te run nen. En als ik tegen een klant zeg: "Sorry, maar voor het milieu doe ik er geen verpakkingen meer om heen", dan gaat die klant naar de konkurrent en ben ik over een maand failliet. Terug naar de pa pieren zakkenMaar daar zijn we juist vanaf gestapt omdat plastic veel beter isoleert en het uitlekken van vet voorkomt" Maar er zijn ook heel andere gelui den. Het verst in het groene den ken gaat hamburgergigant McDo nald's, in Zeeland vertegenwoor digd met een drive-in restaurant in Middelburg. De centrale voorlichter van McDo nald's Nederland sluit zich direkt aan bij de fritesbakker uit Goes om de verpakkingen te verdedigen. "De funktie en het nut daarvan worden soms wel heel gemakkelijk vergeten. Want een snelle service is één van de redenen waarom klanten bij ons komen. En juist verpakkingen ma ken zo'n snelle service mogelijk. Zonder een isolerende verpakking worden onze produkten nu eenmaal vlugger koud. Bekers met deksels voorkomen gemors en dragen dus bij aan de hygiëne in het restau rant. Verpakken betekent voor de gast een gemak, waaraan hij ge wend is geraakt". Maar om te ko men tot een evenwicht tussen be drijfsbelang en milieubelang zegt McDonald's gekozen te hebben voor verpakkingsmateriaal, dat een zo gering mogelijk negatief effekt heeft op het milieu. Dat houdt in dat leveranciers van verpakkingen voortdurend door het bedrijf wor den aangespoord om hun materiaal nog lichter, dunner en eenvoudiger te maken. De voorlichter: "Daarin ligt onze eerste winst wat betreft ons streven naar een vermindering van onze totale hoeveelheid afval" En in een folder van McDonald's - nog gedrukt op kringlooppapier ook- wordt gemeld dat het bedrijf als eerste fast food-keten in Neder land een systeem heeft ontwikkeld, waarbij al het afval wordt herge bruikt. In de keukens van de restaurants wordt het afval gescheiden in vier groepen: karton, plastic, voedselaf- val en een restgroep. Een speciale recycling-auto vervoert de vier soorten afval, gescheiden, en levert ze af bij verwerkingsbedrijven. Karton en plastic worden gerecy cled, het voedselafval dient als grondstof voor diervoeders en van de restgroep worden energiekorrels gemaakt die -bijvoorbeeld in fabrie ken- als brandstof worden ge bruikt. Sinds eind mei vorig jaar werken alle McDonald's-restau- rants in Nederland met dit sys teem. De trotse voorlichter: "We zijn er echt als eerste in onze be drijfstak m geslaagd om voor 100% van ons afval een hergebruik-me- thode te vinden". llunststoffen zijn niet per definitie uit den boze. Zolang ze tenminste niet direkt na gebruik worden weg gegooid. Daarom moeten aan pro dukten van plastic milieu-eisen worden gesteld: - Wegwerp-produkten dienen ver vangen te worden door produk ten die vaker kunnen worden gebruikt. - Soorten die ernstige milieupro blemen opleveren moeten ver vangen worden door minder schadelijke materialen. De meest schadelijke soort is pvc; veel minder schadelijk zijn poly ethyleen en poly-propyleen. - Schadelijke toevoegingen aan kunststoffen -zoals zware meta len en weekmakers- moeten ver boden worden. - Het plastic afval dat dan nog overblijft dient te worden herge bruikt. Maar daar moet dan het een en ander voor gebeuren, zo als: a) beperking van het aantal soor ten plastic; b) in één produkt maar één soort plastic gebruiken, omdat het produkt anders niet te recyclen is; c) statiegeld heffen op apparaten waar veel plastic in zit, bijv. koelkasten; d) gescheiden inzamelen van kunststoffen bij bedrijven en huishoudens; e) de fabrikant verplichten kunst- stof-produkten terug te nemen en opnieuw te verwerken. liet is voor een individu niet een voudig om invloed uit te oefenen op het milieubeleid van een horeca-on- derneming. Anders ligt het als dat horeca-bedrijf onderdeel is van een fabriek of het kantoor waar we wer ken of van de school waar we op zit ten. Dan zijn we meer in de positie om eisen te stellen. Ook eisen op milieugebied. Laten we eerst eens kijken welke milieugeboden er gel den voor bedrijfs- en schoolkanti nes: McDonald's Recycling

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1992 | | pagina 13