Kunststoffen
kunnen, mits
De milieuvriendelijke
kantine
K
U
Hoe anders?
McDonald's
Hergebruik afval
gigantische hoeveelheid verpak
kingsspul voor zo'n simpel maaltje!
Je gooit het allemaal in de vuilnis
bak en de afvalberg is weer een
stukje hoger.
"Tja, het is inderdaad een hele hoop
plastic troep, maar ik zou niet we
ten hoe ik het anders zou moeten
doen", zegt een fritesbakker in
Goes. "Mensen komen frites en
snacks kopen om mee te nemen en
willen, als ze thuis komen, dat alles
nog goed warm is. Dat is niet meer
dan logisch. Kijk, het milieu de
afvalberg het is allemaal waar,
maar ik heb hier een zaak te run
nen. En als ik tegen een klant zeg:
"Sorry, maar voor het milieu doe ik
er geen verpakkingen meer om
heen", dan gaat die klant naar de
konkurrent en ben ik over een
maand failliet. Terug naar de pa
pieren zakkenMaar daar zijn we
juist vanaf gestapt omdat plastic
veel beter isoleert en het uitlekken
van vet voorkomt"
Maar er zijn ook heel andere gelui
den. Het verst in het groene den
ken gaat hamburgergigant McDo
nald's, in Zeeland vertegenwoor
digd met een drive-in restaurant in
Middelburg.
De centrale voorlichter van McDo
nald's Nederland sluit zich direkt
aan bij de fritesbakker uit Goes om
de verpakkingen te verdedigen. "De
funktie en het nut daarvan worden
soms wel heel gemakkelijk vergeten.
Want een snelle service is één van
de redenen waarom klanten bij ons
komen. En juist verpakkingen ma
ken zo'n snelle service mogelijk.
Zonder een isolerende verpakking
worden onze produkten nu eenmaal
vlugger koud. Bekers met deksels
voorkomen gemors en dragen dus
bij aan de hygiëne in het restau
rant. Verpakken betekent voor de
gast een gemak, waaraan hij ge
wend is geraakt". Maar om te ko
men tot een evenwicht tussen be
drijfsbelang en milieubelang zegt
McDonald's gekozen te hebben voor
verpakkingsmateriaal, dat een zo
gering mogelijk negatief effekt
heeft op het milieu. Dat houdt in
dat leveranciers van verpakkingen
voortdurend door het bedrijf wor
den aangespoord om hun materiaal
nog lichter, dunner en eenvoudiger
te maken. De voorlichter: "Daarin
ligt onze eerste winst wat betreft ons
streven naar een vermindering van
onze totale hoeveelheid afval"
En in een folder van McDonald's -
nog gedrukt op kringlooppapier
ook- wordt gemeld dat het bedrijf
als eerste fast food-keten in Neder
land een systeem heeft ontwikkeld,
waarbij al het afval wordt herge
bruikt.
In de keukens van de restaurants
wordt het afval gescheiden in vier
groepen: karton, plastic, voedselaf-
val en een restgroep. Een speciale
recycling-auto vervoert de vier
soorten afval, gescheiden, en levert
ze af bij verwerkingsbedrijven.
Karton en plastic worden gerecy
cled, het voedselafval dient als
grondstof voor diervoeders en van
de restgroep worden energiekorrels
gemaakt die -bijvoorbeeld in fabrie
ken- als brandstof worden ge
bruikt. Sinds eind mei vorig jaar
werken alle McDonald's-restau-
rants in Nederland met dit sys
teem. De trotse voorlichter: "We
zijn er echt als eerste in onze be
drijfstak m geslaagd om voor 100%
van ons afval een hergebruik-me-
thode te vinden".
llunststoffen zijn niet per definitie
uit den boze. Zolang ze tenminste
niet direkt na gebruik worden weg
gegooid. Daarom moeten aan pro
dukten van plastic milieu-eisen
worden gesteld:
- Wegwerp-produkten dienen ver
vangen te worden door produk
ten die vaker kunnen worden
gebruikt.
- Soorten die ernstige milieupro
blemen opleveren moeten ver
vangen worden door minder
schadelijke materialen. De meest
schadelijke soort is pvc; veel
minder schadelijk zijn poly
ethyleen en poly-propyleen.
- Schadelijke toevoegingen aan
kunststoffen -zoals zware meta
len en weekmakers- moeten ver
boden worden.
- Het plastic afval dat dan nog
overblijft dient te worden herge
bruikt. Maar daar moet dan het
een en ander voor gebeuren, zo
als:
a) beperking van het aantal soor
ten plastic;
b) in één produkt maar één soort
plastic gebruiken, omdat het
produkt anders niet te recyclen
is;
c) statiegeld heffen op apparaten
waar veel plastic in zit, bijv.
koelkasten;
d) gescheiden inzamelen van
kunststoffen bij bedrijven en
huishoudens;
e) de fabrikant verplichten kunst-
stof-produkten terug te nemen
en opnieuw te verwerken.
liet is voor een individu niet een
voudig om invloed uit te oefenen op
het milieubeleid van een horeca-on-
derneming. Anders ligt het als dat
horeca-bedrijf onderdeel is van een
fabriek of het kantoor waar we wer
ken of van de school waar we op zit
ten. Dan zijn we meer in de positie
om eisen te stellen. Ook eisen op
milieugebied. Laten we eerst eens
kijken welke milieugeboden er gel
den voor bedrijfs- en schoolkanti
nes:
McDonald's Recycling