ouwblad
De Groene Keuken
Energiegebruik
Juni 1993
Energiegebruik
Modellen
Afvalscheiding
Keukenbouw
Keukenmateriaal
Voedsel
Voor meer informatie
Willem de Weert/De Kleine Aarde
De keuken is de plek waar ieder een flinke bijdrage
kan leveren aan een schoner milieu. In dit vouwblad
leest u de achtergronden van De Groene Keuken, aan
gevuld met praktische tips. Een voorbeeld van zo 'n
keuken is het rijdende project "De Groene Keuken van
De Kleine Aarde in Boxtel. De Groene Keuken is de hele
maand juni 93 in Zeeland op verschillende stand
plaatsen aanwezig.
Een huishouden van twee a drie
e personen verbruikt op jaarbasis
gemiddeld 2360 m3 gas en 2800
kWh stroom. Dat geeft een uit
stoot van ongeveer 5700 kg kooldioxide.
Kooldioxide (CO2) is een belangrijke ver
oorzaker van het broeikaseffect: de opwar
ming van de dampkring. Het grootste deel
van het energieverbruik, en dus de uit
stoot van kooldioxide, komt op rekening
van verwarming van huis en water.
Ook de keuken levert een bijdrage aan het
broeikaseffect. De Nederlandse keuken
produceert gemiddeld 1500 kg CO2 per
jaar, dus 26 procent van de totale huishou
delijke productie. Hoe kan dit getal
omlaag?
Koken
Het is een vreemde omweg om eerst met
gas electriciteit op te wekken om daarmee
vervolgens electrisch te koken. Voor het
opwekken van stroom worden aardgas,
olie en steenkool verbrand. Bij het ver
branden treedt een energieverlies op van
60 procent. Waarom dus niet direct op gas
koken?
Een voorbeeld:
Voor het aan de kook brengen van 1 liter
water is 0,02 m3 gas nodig of 0,176 kWh
stroom. 1 kWh stroom kost 21 cent en ver
oorzaakt 0,6 kg CO2. 1 m3 gas kost 50 cent
en veroorzaakt 1,75 kg CO2.
Stel u wilt 100 liter water aan de kook
brengen. Dat levert het volgende resultaat
op:
Electrische apparaten
Voor uw portemonnee en voor het milieu
loont het zeker de moeite om bij de aan
schaf van electrische apparatuur te letten
op het energieverbruik:
Met een kritische aanschaf van electrische
apparatuur is maar liefst tweederde bespa
ring op het gemiddelde stroomverbruik
mogelijk! Bij het plaatselijke energiebe
drijf zijn energiewijzers over het stroom
verbruik van apparaten verkrijgbaar.
Afwassen
Het vaak gehoorde argument dat een vaat-
wasmachine slechts éénmaal per dag
De Groene Keuken
Foto: Jaap de Ruig, De Kleine Aarde
draait en daarom milieuvriendelijker is
dan afwassen met de hand, gaat meestal
niet op. Vergeten wordt dat de afwasmid-
delen en de spoelglans die in de vaatwas
ser gebruikt worden schadelijker voor het
milieu zijn dan de hand-afwasmiddelen en
dat een gedeelte van de vaat toch met de
hand afgewassen moet worden, omdat
niet alle vaat in de afwasmachine mag.
Verbruik
Milieuvervuiling
Kosten
Gas
2,0 m3
3,5 kg CO2
f 1,-
Stroom
17,6 kWh
10,5 kg CO2
f3,70
De conclusie is dat op stroom koken niet
alleen drie keer zo duur is, maar ook drie
keer zo milieuvervuilend!
Ook kost de productie van een vaatwas-
machine energie en grondstoffen en
wordt uiteindelijk de afvalberg vergroot.
VOUWBLAD WANTIJ JUNI 1993