ouwblad De Groene Keuken Energiegebruik Juni 1993 Energiegebruik Modellen Afvalscheiding Keukenbouw Keukenmateriaal Voedsel Voor meer informatie Willem de Weert/De Kleine Aarde De keuken is de plek waar ieder een flinke bijdrage kan leveren aan een schoner milieu. In dit vouwblad leest u de achtergronden van De Groene Keuken, aan gevuld met praktische tips. Een voorbeeld van zo 'n keuken is het rijdende project "De Groene Keuken van De Kleine Aarde in Boxtel. De Groene Keuken is de hele maand juni 93 in Zeeland op verschillende stand plaatsen aanwezig. Een huishouden van twee a drie e personen verbruikt op jaarbasis gemiddeld 2360 m3 gas en 2800 kWh stroom. Dat geeft een uit stoot van ongeveer 5700 kg kooldioxide. Kooldioxide (CO2) is een belangrijke ver oorzaker van het broeikaseffect: de opwar ming van de dampkring. Het grootste deel van het energieverbruik, en dus de uit stoot van kooldioxide, komt op rekening van verwarming van huis en water. Ook de keuken levert een bijdrage aan het broeikaseffect. De Nederlandse keuken produceert gemiddeld 1500 kg CO2 per jaar, dus 26 procent van de totale huishou delijke productie. Hoe kan dit getal omlaag? Koken Het is een vreemde omweg om eerst met gas electriciteit op te wekken om daarmee vervolgens electrisch te koken. Voor het opwekken van stroom worden aardgas, olie en steenkool verbrand. Bij het ver branden treedt een energieverlies op van 60 procent. Waarom dus niet direct op gas koken? Een voorbeeld: Voor het aan de kook brengen van 1 liter water is 0,02 m3 gas nodig of 0,176 kWh stroom. 1 kWh stroom kost 21 cent en ver oorzaakt 0,6 kg CO2. 1 m3 gas kost 50 cent en veroorzaakt 1,75 kg CO2. Stel u wilt 100 liter water aan de kook brengen. Dat levert het volgende resultaat op: Electrische apparaten Voor uw portemonnee en voor het milieu loont het zeker de moeite om bij de aan schaf van electrische apparatuur te letten op het energieverbruik: Met een kritische aanschaf van electrische apparatuur is maar liefst tweederde bespa ring op het gemiddelde stroomverbruik mogelijk! Bij het plaatselijke energiebe drijf zijn energiewijzers over het stroom verbruik van apparaten verkrijgbaar. Afwassen Het vaak gehoorde argument dat een vaat- wasmachine slechts éénmaal per dag De Groene Keuken Foto: Jaap de Ruig, De Kleine Aarde draait en daarom milieuvriendelijker is dan afwassen met de hand, gaat meestal niet op. Vergeten wordt dat de afwasmid- delen en de spoelglans die in de vaatwas ser gebruikt worden schadelijker voor het milieu zijn dan de hand-afwasmiddelen en dat een gedeelte van de vaat toch met de hand afgewassen moet worden, omdat niet alle vaat in de afwasmachine mag. Verbruik Milieuvervuiling Kosten Gas 2,0 m3 3,5 kg CO2 f 1,- Stroom 17,6 kWh 10,5 kg CO2 f3,70 De conclusie is dat op stroom koken niet alleen drie keer zo duur is, maar ook drie keer zo milieuvervuilend! Ook kost de productie van een vaatwas- machine energie en grondstoffen en wordt uiteindelijk de afvalberg vergroot. VOUWBLAD WANTIJ JUNI 1993

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1993 | | pagina 11