A I Keukenbouw Keukenmateriaal O Op zonne-energie: koelkast, verlichting, warm water Geïsoleerde koele kast Kookkist O Afvalscheidingskompartiment Natuurlijke afzuiging Koken op gas O Scandinavisch droogrek Natuurlijke materialen Hl J©- oooo dDe Groene Keuken van de Kleine Aarde is gebouwd door Splinter Natuurlijk Wonen. Splinter is een interieurbouwbedrijf dat uitslui tend werkt met natuurlijke materialen. Massief Er is gekozen voor massief hout, een grondstof die vooral in Scandinavië duur zaam wordt verbouwd. Vanzelfsprekend is geen gebruik gemaakt van tropisch hard hout. Er is wel gekozen voor de beste kwa liteit om een zo duurzaam mogelijk pro duct te maken. Natuurlijk Al het houtwerk in De Groene Keuken is afgewerkt met natuurlijke verf op plant aardige basis en van een hoge kwaliteit. Producenten van natuurverven zijn onder andere Aquamarijn, Auro, Agathos en Uula. Afdruiprek In de Optimaal Milieuvriendelijke Keuken is in het kastje boven de spoelbak een Fins afdruiprek ingebouwd waar de gespoelde vaat direct en dichtbij opgeborgen wordt, terwijl ze vanzelf droogt. k Kwalitatief goed keukenmateri aal is meestal prijzig, maar gaat langer mee, verhoogt het werk- plezier en werkt energie- en tijd besparend. Pannen Pannen met dunne bodems trekken snel krom en verwarmen niet meer gelijkmatig. De Optimaal Milieuvriendelijke keuken Illustraties: De Groene Keuken, De Kleine Aarde Keukenhulpjes Electrische of snoerloze keukenhulpjes zoals de mixer, de sapcentrifuge, de blik opener, het electrische mes en andere door de fabrikant als handig bestempelde hulpjes, slurpen energie, zijn heus niet altijd tijdbesparend en gemakkelijk schoon te maken. Een goede handgarde, een scherp geslepen mes, een gewone bli kopener en een simpele handpers werken even goed, sparen energie en nemen min der ruimte in de keukenkastjes in beslag. Een goede rolveger of zachte bezem is vaak sneller gepakt en zeker energiezuini ger dan de stofzuiger als het om kruimel tjes e.d. gaat. Snelkookpannen zijn naar verhouding het energiezuinigst bij langere kooktijden. Aan aluminiumpannen kleven bezwaren: de productie van aluminium kost enorme hoeveelheden energie en geeft veel milieuvervuiling; bovendien kunnen zure levensmiddelen zoals rabarber reageren met het aluminium, wat ongezond is. Met anti-aanbakpannen moet u uitkijken voor krassen, waardoor stukjes van de anti-aan baklaag loslaten. Aardewerk Aardewerk dat niet geglazuurd is, is poreus en neemt de smaak van het gerecht aan. Geglazuurd aardewerk doet dit niet, maar pas op dat geen loodglazuur gebruikt is. Porselein neemt geen smaak aan en heeft een hardere scherf dan aardewerk. Niet alle aardewerk en porselein is oven vast en ovenvast is nog niet vuurvast. Warmhouders Een hooi- of kookkist is goed bruikbaar voor het gaar laten worden van zilvervlies rijst, linzen e.d. en voor het langdurig warmhouden van gerechten. Voor het warm houden van koffie is de thermoskan en voor thee de muts nog steeds de beste oplossing. Besparingstips Kook op gas. Kook altijd met een goed sluitend deksel. Gebruik zo min mogelijk water. Voeg zout pas toe als het water kookt. Verwarm de oven niet voor als het niet echt nodig is. Afgegoten groentevocht kan gebruikt worden om soepen en sauzen te maken, met uitzondering van het vocht van blad groenten die een hoog nitraatgehalte bevatten. Koelkast De koelvloeistoffen van oudere modellen koelkasten zijn rijk aan CFK^ s die bij het vrijkomen in de dampkring de ozonlaag aantasten. Oude koelkasten kunnen daar om het beste bij de gemeente ingeleverd worden ter verwijdering van de schadelij ke CFK s. Tetrafluorethaan is een nieuw koelmiddel dat niet de ozonlaag aantast, maar dat wel een sterke broeikaswerking heeft. De Duitse tak van Greenpeace maakt nu recla me voor de Öko-Kühler, een Oostduitse koelkast die deze bezwaren niet heeft. Besparingstips Plaats koelkast en vriezer niet naast het fornuis. Zet alleen afgekoeld eten in de koelkast en verpak alles dampdicht, maar liever niet in aluminiumfolie. Let op dat de deur van de koelkast goed sluit, houd de deurstrips en het rooster aan de achterkant schoon. Dranken, groenten, fruit, boter, kaas en eieren kunnen het grootste deel van het jaar buiten de koelkast bewaard worden. Schoonmaakmiddelen Voor sommige mensen is het schoonma ken van de keuken een chemische oorlog in het klein. Toch voldoen voor een hele boel schoonmaakklusjes groene zeep en schoonmaakazijn uitstekend. Ook zijn er verschillende schoonmaakmiddelen op de markt die het milieu minder belasten omdat ze in enkele dagen biologisch afbreekbaar zijn. Bij de Zeeuwse Milieufederatie is een spe ciaal vouwblad over schoonmaakmiddelen verkrijgbaar "De grote schoonmaak" (maart 1993). VOUWBLAD WANTIJ JUNI 1993

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1993 | | pagina 13