A
I
Keukenbouw
Keukenmateriaal
O Op zonne-energie: koelkast,
verlichting, warm water
Geïsoleerde koele kast
Kookkist
O Afvalscheidingskompartiment
Natuurlijke afzuiging
Koken op gas
O Scandinavisch droogrek
Natuurlijke materialen
Hl
J©-
oooo
dDe Groene Keuken van de Kleine
Aarde is gebouwd door Splinter
Natuurlijk Wonen. Splinter is een
interieurbouwbedrijf dat uitslui
tend werkt met natuurlijke materialen.
Massief
Er is gekozen voor massief hout, een
grondstof die vooral in Scandinavië duur
zaam wordt verbouwd. Vanzelfsprekend is
geen gebruik gemaakt van tropisch hard
hout. Er is wel gekozen voor de beste kwa
liteit om een zo duurzaam mogelijk pro
duct te maken.
Natuurlijk
Al het houtwerk in De Groene Keuken is
afgewerkt met natuurlijke verf op plant
aardige basis en van een hoge kwaliteit.
Producenten van natuurverven
zijn onder andere Aquamarijn, Auro,
Agathos en Uula.
Afdruiprek
In de Optimaal Milieuvriendelijke Keuken
is in het kastje boven de spoelbak een Fins
afdruiprek ingebouwd waar de gespoelde
vaat direct en dichtbij opgeborgen wordt,
terwijl ze vanzelf droogt.
k Kwalitatief goed keukenmateri
aal is meestal prijzig, maar gaat
langer mee, verhoogt het werk-
plezier en werkt energie- en tijd
besparend.
Pannen
Pannen met dunne bodems trekken snel
krom en verwarmen niet meer gelijkmatig.
De Optimaal Milieuvriendelijke keuken
Illustraties: De Groene Keuken, De Kleine Aarde
Keukenhulpjes
Electrische of snoerloze keukenhulpjes
zoals de mixer, de sapcentrifuge, de blik
opener, het electrische mes en andere
door de fabrikant als handig bestempelde
hulpjes, slurpen energie, zijn heus niet
altijd tijdbesparend en gemakkelijk
schoon te maken. Een goede handgarde,
een scherp geslepen mes, een gewone bli
kopener en een simpele handpers werken
even goed, sparen energie en nemen min
der ruimte in de keukenkastjes in beslag.
Een goede rolveger of zachte bezem is
vaak sneller gepakt en zeker energiezuini
ger dan de stofzuiger als het om kruimel
tjes e.d. gaat.
Snelkookpannen zijn naar verhouding het
energiezuinigst bij langere kooktijden.
Aan aluminiumpannen kleven bezwaren:
de productie van aluminium kost enorme
hoeveelheden energie en geeft veel
milieuvervuiling; bovendien kunnen zure
levensmiddelen zoals rabarber reageren
met het aluminium, wat ongezond is. Met
anti-aanbakpannen moet u uitkijken voor
krassen, waardoor stukjes van de anti-aan
baklaag loslaten.
Aardewerk
Aardewerk dat niet geglazuurd is, is
poreus en neemt de smaak van het gerecht
aan. Geglazuurd aardewerk doet dit niet,
maar pas op dat geen loodglazuur gebruikt
is. Porselein neemt geen smaak aan en
heeft een hardere scherf dan aardewerk.
Niet alle aardewerk en porselein is oven
vast en ovenvast is nog niet vuurvast.
Warmhouders
Een hooi- of kookkist is goed bruikbaar
voor het gaar laten worden van zilvervlies
rijst, linzen e.d. en voor het langdurig
warmhouden van gerechten.
Voor het warm houden van koffie is de
thermoskan en voor thee de muts nog
steeds de beste oplossing.
Besparingstips
Kook op gas.
Kook altijd met een goed sluitend deksel.
Gebruik zo min mogelijk water.
Voeg zout pas toe als het water kookt.
Verwarm de oven niet voor als het niet
echt nodig is.
Afgegoten groentevocht kan gebruikt
worden om soepen en sauzen te maken,
met uitzondering van het vocht van blad
groenten die een hoog nitraatgehalte
bevatten.
Koelkast
De koelvloeistoffen van oudere modellen
koelkasten zijn rijk aan CFK^ s die bij het
vrijkomen in de dampkring de ozonlaag
aantasten. Oude koelkasten kunnen daar
om het beste bij de gemeente ingeleverd
worden ter verwijdering van de schadelij
ke CFK s.
Tetrafluorethaan is een nieuw koelmiddel
dat niet de ozonlaag aantast, maar dat wel
een sterke broeikaswerking heeft. De
Duitse tak van Greenpeace maakt nu recla
me voor de Öko-Kühler, een Oostduitse
koelkast die deze bezwaren niet heeft.
Besparingstips
Plaats koelkast en vriezer niet naast het
fornuis.
Zet alleen afgekoeld eten in de koelkast
en verpak alles dampdicht, maar liever
niet in aluminiumfolie.
Let op dat de deur van de koelkast goed
sluit, houd de deurstrips en het rooster
aan de achterkant schoon.
Dranken, groenten, fruit, boter, kaas
en eieren kunnen het grootste deel van
het jaar buiten de koelkast bewaard
worden.
Schoonmaakmiddelen
Voor sommige mensen is het schoonma
ken van de keuken een chemische oorlog
in het klein. Toch voldoen voor een hele
boel schoonmaakklusjes groene zeep en
schoonmaakazijn uitstekend. Ook zijn er
verschillende schoonmaakmiddelen op de
markt die het milieu minder belasten
omdat ze in enkele dagen biologisch
afbreekbaar zijn.
Bij de Zeeuwse Milieufederatie is een spe
ciaal vouwblad over schoonmaakmiddelen
verkrijgbaar "De grote schoonmaak"
(maart 1993).
VOUWBLAD WANTIJ JUNI 1993