Voedsel
dDe keuken is bedoeld om voed
sel te bereiden. Voedsel komt uit
de landbouw. Een gezonde land
bouw is de basis voor een gezon
de voeding en een gezond milieu.
Biologische landbouw
De gangbare landbouw doet een enorme
aanslag op ons milieu door het grootscha
lig gebruik van bestrijdingsmiddelen, drijf-
en kunstmest. In de biologische landbouw
echter worden om de bodemvruchtbaar
heid te verbeteren compost, natuurlijke
mest en groenbemesters gebruikt. Ziektes
worden zoveel mogelijk bestreden door
vruchtwisseling en de keuze voor sterke
rassen. Onkruidbestrijding gebeurt mecha
nisch. Biologisch geteelde producten zijn
in de winkel te herkennen aan het Eko
keurmerk. Biologische producten zijn,
hoewel ze het milieu minder belasten,
duurder. Dat hoeft niet te betekenen dat u
aan een milieuvriendelijkere voedingswij
ze ook meer geld kwijt bent: als u vaker
zonder vlees eet, schept dat ruimte in het
huishoudboekje.
Bij het biologisch-dynamische bedrijf
Loverendale-Ter Linde in Oostkapelle is
een abonnement op wekelijkse bezorging
van een groentepakket mogelijk. Er is
keuze tussen een pakket van 10 of 15 gul
den.
Minder vlees
Vlees eten is niet milieuvriendelijk. Om
één kilo vlees te produceren is minimaal
vijf kilo plantaardige eiwit nodig in de
vorm van veevoer dat soja, maïs en derge
lijke bevat. Producten die ook rechtstreeks
voor menselijke consumptie geschikt zijn.
Omdat in het westen de vleesconsumptie
ongezond hoog is wordt veel landbouw
grond voor de veevoerproductie gebruikt.
Nederland heeft om in die behoefte te
voorzien niet voldoende grond beschik
baar, zodat op ruime schaal veevoer geïm
porteerd wordt, vooral uit ontwikkelings
landen. Voor de vleesconsumptie in de
westerse landen worden in ontwikkelings
landen tropisch oerwouden omgezet in
landbouwgrond. Een drastische beperking
van de vleesconsumptie zou ruimte geven
voor een efficiënter gebruik van land
bouwgrond in rijke én arme landen. En
dan laten we de omstandigheden waaron
der het vlees in de bio-industrie geprodu
ceerd wordt en de enorme mestoverschot
ten die het gevolg zijn, hier nog onbespro
ken!
Minder vlees eten is gezonder voor u zelf
en voor het milieu.
Voor meer informatie:
De Groene Keuken is in juni 1993
in Zeeland, o.a. in
Goes (22-06),
Wolphaartsdijk (23-06),
Heinkenszand (24-06),
Burgh-Haamstede (25-06),
Zierikzee (26-06)
en Tholen (30-06).
De Groette Keuken. Rijdende voorbeeld
keuken van De Kleine Aarde. Voor boe
kingen en presentaties op markten,
beurzen en manifestaties:
De Kleine Aarde, Postbus 151,
5280 AD Boxtel. Tel. 04116- 84921.
De Groene Keuken. Ekologische
Alternatieven 35 ISBN90 6454 286 4.
Prijs f 6,-. Uitgeverij De Kleine Aarde,
Postbus 151, 5280 AD Boxtel.
Tel. 04116-84921.
Auro Natuurverven,
Huizerstraatweg 115 D,
4116 GM Naarden. Tel 02159-45717.
Biologisch- dynamisch landbouwbedrijf
Loverendale Ter Linde, Lydykweg 1,
4356 EG Oostkapelle. Tel. 01189-2314.
Eco Point schoonmaakproducten voor
bedrijven, Pluimpotweg 36,
4695 RS St.-Maartensdijk.
Tel, 01666- 4399.
Ecover schoonmaakproducten,
Industrieweg 3, B 2390 Oostmalle
(België). Tel. 09-3233124373
Energie Ned (Vereniging van
Energiedistributiebedrijven in
Nederland) Postbus 9042,
6800 GD Arnhem. Tel. 085-569444.
Holland Solar, Korte Elisabethstraat 6,
3511 fG Utrecht. Tel. 030-328008.
Splinter Natuurlijk Wonen, Dennenweg
19, 7683 RS Den Ham (Overijssel).
Tel. 05495-1723.
Velo wasmachines, Achterzeedijk 57,
2992 SB Barendrecht. Tel. 01806-12088.
Voorlichtingsbureau voor de Voeding,
Postbus 85700, 2508 CK Den Haag.
Tel. 06- 8212272.
O
O
Ja, ik steun de strijd voor een beter milieu in Zeeland
Naam:
Adres:
Postcode woonplaats:TeL
wordt lid van de Zeeuwse Milieufederatie en ontvangt vier keer per jaar Wantij, tijdschrift
voor milieu en natuur in Zeeland.
doet een lidmaatschap van de Zeeuwse Milieufederatie cadeau. Ontvanger krijgt vier keer per
jaar Wantij, tijdschrift voor milieu en natuur in Zeeland.
Ontvanger:
Adres:
Postcode woonplaats: Tel.
Ik wacht met betalen (tenminste f 25,- per jaar) op de acceptgiro.
VOUWBLAD WANTIJ MAART 93