Voeding Tip: Goede ventilatie hoeft niet ten koste te gaan van goede isolatie. Een belangrijk hulpmiddel om het binnen milieu te verbeteren is ventileren. Gebruik roosters en raampjes die hoog zitten (boven 1.80 mj en zet ze niet te ver open. Een vingerdik te is al genoeg. Tocht hoeft daardoor niet te ontstaan. Ook is het goed om de slaapjkamer elke dag een kwartiertje te luchten. Lucht alleen als de temperatuur in de kamer laag is, dus voor u gaat verwar men. Wanneer u op deze wijze venti leert verliest u niet te veel warmte, ter wijl er wel frisse lucht in de kamer komt. De meeste huizen in Nederland hebben een te hoog vochtgehalte. Dit kan bijvoor beeld worden veroorzaakt door een natte kruipruimte, maar ook door koken, afwas sen, douchen en binnenshuis drogen van de was. De huisstofmijt leeft graag in een vochtig milieu en ook schimmels gedijen er goed. Bewoners van vochtige huizen hebben daarom vaker last van gezond heidsklachten, zoals luchtwegproblemen en allergieën. Roken Roken is in veel woningen de belangrijk ste oorzaak van vervuiling van het binnen milieu. Eén sigaret per uur (8 a 10 per dag) is al voldoende voor een zeer ongezond klimaat. Tabaksrook is een cocktail van hinderlijke en schadelijke stoffen. Een deel van de stoffen krijgt de roker zelf bin nen, terwijl de rest in het binnenmilieu terecht komt. De rook kan ook de schade lijkheid van andere stoffen in huis verster ken. Luchtjes De meeste schoonmaakmiddelen zijn belastend voor het milieu, het vouwblad van maart 1993 berichtte daar al over. Ook de veel gebruikte WC-blokjes en -verfris- sers zijn niet zo fris als u denkt. WC-blok jes bevatten bijvoorbeeld giftige stoffen die ook in insektenbestrijdingsmiddelen voorkomen. Een afzuiginstallatie, een open raampje, een lekker geurend zeepje of een afgestreken lucifer verdrijft de vieze luchtjes ook. Bouwmaterialen Andere bronnen van schadelijke stoffen binnenshuis zijn het bouwmateriaal en de verf. Spaanplaat is een bekend voorbeeld. Dit materiaal bevat formaldehyde, dat in een hoge concentratie prikkelende ogen en luchtwegen, hoofdpijn en misselijkheid kan veroorzaken. Goede ventilatie kan ook hier een verbetering van het binnenmilieu betekenen. Verder zijn er tegenwoordig spaanplaten met KOMO-keur, bij deze pla ten blijft de afgifte van formaldehyde beneden de norm. Het vouwblad "Milieubewust bouwen en verbouwen" (februari 1994) heeft nog meer informatie over dit onderwerp. Tip: Laat u adviseren door een vakman en lees het etiket of de gebruiksaanwij zing voor u het bouwmateriaal of de verf koopt. Denk er ook eens over om wateroplosbare verven of lijnolieverf te gebruiken. Een produkt dat tot voor kort veel werd toegepast is asbest. Asbest isoleert en is brandwerend. Het gevaar van asbest schuilt in het inademen van de onzicht baar kleine vezels. Sinds 1 juli 1993 mag asbest in Nederland niet meer worden toe gepast, omdat asbestvezels verstijving van het longweefsel (asbestose) en longkanker kunnen veroorzaken. Er kan een lange periode liggen tussen het inademen van asbestvezels en het moment waarop de ziekten zich openbaren. Inslikken van de vezels of kontakt met de huid kan volgens de huidige inzichten geen kwaad. Veel gemeenten hebben inmiddels folders ver spreid waar in staat wat u moet doen en laten met asbest. Gezond eten, we horen en lezen er veel over. Toch zijn we ons vaak niet bewust wat we binnen krijgen via ons eten. Terwijl voedingsgewoonten grote invloed hebben op onze gezond heid. Mensen die veel vis eten, krijgen beduidend meer PCB's binnen dan ande ren. Deze stoffen schaden het functione ren van het zenuwstelsel. Bladgroenten als sla, spinazie, andijvie en raapstelen bevat ten met name in de winter zeer veel nitraat. Ook in ons drinkwater is de nitraatconcentratie dikwijls boven de norm. De schadelijkheid van nitraat zit vooral in het omzettingsprodukt nitriet. Nitriet in het bloed verslechtert de opna me en het transport van zuurstof in het bloed. Daarnaast kunnen uit nitraat in het lichaam nitrosaminen worden gevormd die mogelijk een rol spelen bij het ont staan van maagkanker. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar zijn gevoelig voor hoge nitraatconcentraties. Door zwangerschap en een aantal ziekten (bij maag- en nier- aandoeningen en bloedarmoede) kan de gevoeligheid voor nitraat groter worden. Nitraatrijke groenten zijn over het alge meen snel groeiende groenten, zoals andij vie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, raapstelen, rode bieten, sla, spinazie, spits kool en venkel. U hoeft deze groenten niet over te slaan, want ze bevatten tevens stof fen die belangrijk zijn voor onze gezond heid. U kunt ze echter beter niet vaker dan twee keer per week eten. Nitraatarme groenten zijn bijvoorbeeld boerenkool, bloemkool, broccoli, bruine en witte bonen, erwten, komkommer, paprika, prei, witlof, rode kool, savooie kool, sperziebonen, spruitjes, tomaat, wor telen en witte kool (zuurkool). Tip: Eet bij voorkeur de groenten van het betreffende seizoen en zorg voor voldoende variatie. Biologisch geteelde groenten bevatten over het algemeen minder nitraat dan groenten van de gangbare teelt. Groenten uit eigen tuin geen garantie voor gezonde voeding. Foto: ZMF VOUWBLAD WANTIJ SEPTEMBER 1994

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1994 | | pagina 12