Voeding
Tip: Goede ventilatie hoeft niet ten
koste te gaan van goede isolatie. Een
belangrijk hulpmiddel om het binnen
milieu te verbeteren is ventileren.
Gebruik roosters en raampjes die hoog
zitten (boven 1.80 mj en zet ze niet te
ver open. Een vingerdik te is al genoeg.
Tocht hoeft daardoor niet te ontstaan.
Ook is het goed om de slaapjkamer
elke dag een kwartiertje te luchten.
Lucht alleen als de temperatuur in de
kamer laag is, dus voor u gaat verwar
men. Wanneer u op deze wijze venti
leert verliest u niet te veel warmte, ter
wijl er wel frisse lucht in de kamer
komt.
De meeste huizen in Nederland hebben
een te hoog vochtgehalte. Dit kan bijvoor
beeld worden veroorzaakt door een natte
kruipruimte, maar ook door koken, afwas
sen, douchen en binnenshuis drogen van
de was. De huisstofmijt leeft graag in een
vochtig milieu en ook schimmels gedijen
er goed. Bewoners van vochtige huizen
hebben daarom vaker last van gezond
heidsklachten, zoals luchtwegproblemen
en allergieën.
Roken
Roken is in veel woningen de belangrijk
ste oorzaak van vervuiling van het binnen
milieu. Eén sigaret per uur (8 a 10 per dag)
is al voldoende voor een zeer ongezond
klimaat. Tabaksrook is een cocktail van
hinderlijke en schadelijke stoffen. Een
deel van de stoffen krijgt de roker zelf bin
nen, terwijl de rest in het binnenmilieu
terecht komt. De rook kan ook de schade
lijkheid van andere stoffen in huis verster
ken.
Luchtjes
De meeste schoonmaakmiddelen zijn
belastend voor het milieu, het vouwblad
van maart 1993 berichtte daar al over. Ook
de veel gebruikte WC-blokjes en -verfris-
sers zijn niet zo fris als u denkt. WC-blok
jes bevatten bijvoorbeeld giftige stoffen
die ook in insektenbestrijdingsmiddelen
voorkomen. Een afzuiginstallatie, een
open raampje, een lekker geurend zeepje
of een afgestreken lucifer verdrijft de
vieze luchtjes ook.
Bouwmaterialen
Andere bronnen van schadelijke stoffen
binnenshuis zijn het bouwmateriaal en de
verf. Spaanplaat is een bekend voorbeeld.
Dit materiaal bevat formaldehyde, dat in
een hoge concentratie prikkelende ogen
en luchtwegen, hoofdpijn en misselijkheid
kan veroorzaken. Goede ventilatie kan ook
hier een verbetering van het binnenmilieu
betekenen. Verder zijn er tegenwoordig
spaanplaten met KOMO-keur, bij deze pla
ten blijft de afgifte van formaldehyde
beneden de norm. Het vouwblad
"Milieubewust bouwen en verbouwen"
(februari 1994) heeft nog meer informatie
over dit onderwerp.
Tip: Laat u adviseren door een vakman
en lees het etiket of de gebruiksaanwij
zing voor u het bouwmateriaal of de
verf koopt. Denk er ook eens over om
wateroplosbare verven of lijnolieverf te
gebruiken.
Een produkt dat tot voor kort veel werd
toegepast is asbest. Asbest isoleert en is
brandwerend. Het gevaar van asbest
schuilt in het inademen van de onzicht
baar kleine vezels. Sinds 1 juli 1993 mag
asbest in Nederland niet meer worden toe
gepast, omdat asbestvezels verstijving van
het longweefsel (asbestose) en longkanker
kunnen veroorzaken. Er kan een lange
periode liggen tussen het inademen van
asbestvezels en het moment waarop de
ziekten zich openbaren. Inslikken van de
vezels of kontakt met de huid kan volgens
de huidige inzichten geen kwaad. Veel
gemeenten hebben inmiddels folders ver
spreid waar in staat wat u moet doen en
laten met asbest.
Gezond eten, we horen en lezen er
veel over. Toch zijn we ons vaak niet
bewust wat we binnen krijgen via
ons eten. Terwijl voedingsgewoonten
grote invloed hebben op onze gezond
heid. Mensen die veel vis eten, krijgen
beduidend meer PCB's binnen dan ande
ren. Deze stoffen schaden het functione
ren van het zenuwstelsel. Bladgroenten als
sla, spinazie, andijvie en raapstelen bevat
ten met name in de winter zeer veel
nitraat. Ook in ons drinkwater is de
nitraatconcentratie dikwijls boven de
norm. De schadelijkheid van nitraat zit
vooral in het omzettingsprodukt nitriet.
Nitriet in het bloed verslechtert de opna
me en het transport van zuurstof in het
bloed. Daarnaast kunnen uit nitraat in het
lichaam nitrosaminen worden gevormd
die mogelijk een rol spelen bij het ont
staan van maagkanker. Vooral kinderen
jonger dan 2 jaar zijn gevoelig voor hoge
nitraatconcentraties. Door zwangerschap
en een aantal ziekten (bij maag- en nier-
aandoeningen en bloedarmoede) kan de
gevoeligheid voor nitraat groter worden.
Nitraatrijke groenten zijn over het alge
meen snel groeiende groenten, zoals andij
vie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi,
raapstelen, rode bieten, sla, spinazie, spits
kool en venkel. U hoeft deze groenten niet
over te slaan, want ze bevatten tevens stof
fen die belangrijk zijn voor onze gezond
heid. U kunt ze echter beter niet vaker dan
twee keer per week eten.
Nitraatarme groenten zijn bijvoorbeeld
boerenkool, bloemkool, broccoli, bruine
en witte bonen, erwten, komkommer,
paprika, prei, witlof, rode kool, savooie
kool, sperziebonen, spruitjes, tomaat, wor
telen en witte kool (zuurkool).
Tip: Eet bij voorkeur de groenten van
het betreffende seizoen en zorg voor
voldoende variatie. Biologisch geteelde
groenten bevatten over het algemeen
minder nitraat dan groenten van de
gangbare teelt.
Groenten uit eigen tuin
geen garantie voor
gezonde voeding.
Foto: ZMF
VOUWBLAD WANTIJ SEPTEMBER 1994