Bier, fris en kaas van Zeeuwse bodem mÊÊÊ Milieuvriendelijk én gezond Betty den Brinker Er komen steeds meer produkten op de markt die echt Zeeuws zijn en ook nog eens milieuvriendelijk of zelfs biologisch-dynamisch geproduceerd worden. In november vorig jaar werd het Zeeuwse Vlegelbier gepresenteerd. Landbouwbedrijf Ter Linde heeft sinds vorig jaar biologisch-dynamische kaas op de plank. Zeeuws Vlegelbier is een nieuwko mer op de markt. De naam Zeeuwse Vlegel is al enige jaren bekend door het brood dat wordt gebakken van milieuvriendelijk geteelde tarwe. Sinds 1993 wordt er ook gerst geteeld. Gerst is de grondstof voor het brouwen van het Vlegelbier. Dat gebeurt ambachtelijk in brouwerij de Halve Maan in Hulst. Het resultaat is een volmout bier van hoge gisting dat nagist op de fles. Op dit moment wordt nog verder onderzoek gedaan naar gerstsrassen die geteeld kun nen worden zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het is verheugend dat deze projecten zo succesvol zijn: ze zijn een vol waardige stap tussen de traditionele land bouw en de biologische landbouw en ze sparen gezondheid en milieu. Het bier is verkrijgbaar bij slijters en levensmiddelen zaken. Kaasabonnement Een tweede lekkernij die bovendien goed combineert met een glaasje bier, wordt geproduceerd door Landbouwbedrijf Ter Linde in Oostkapelle. Sinds mei 1994 brengt deze boerderij kaas op de markt van biologisch-dynamische kwaliteit. Voor de kaas wordt uitsluitend melk gebruikt uit de eigen veehouderij. Deze melk gaat naar de nieuwe kaasmakerij van Bastiaanse bij Breda. Die levert op dit moment al ongeveer 900 kilo kaas per week. De zeer smakelijke kaas, in diverse soorten, wordt verkocht in natuurvoedingswinkels in heel Nederland en ook in Duitsland. Daarnaast is het in de regio Walcheren mogelijk om een kaasabonnement te nemen, rechtstreeks van boerderij Ter Linde op soortgelijke wijze als het - inmid- Appelsap Voor wie liever een niet-alcoholische dorstlesser verkiest, is er fris en smakelijk appelsap van Boomgaard Ter Linde, het biologisch- dynamisch fruitteeltbedrijf in Oostkapelle. Het fruit wordt ambachtelijk verwerkt door 't Groenings Hofke bij Venlo. Dit bedrijf verwerkt uitsluitend fruit van biologisch-dynamisch teelt en is in die hoedanigheid het meest dichtbijge legen bedrijf. Inmiddels worden er rond de 3200 flessen sap per jaar geproduceerd. Deze flessen bevatten uitsluitend geperst fruit zonder conseveringsmiddelen, suiker of andere toevoegingen. Het appelsap is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en in de winkel van Ter Linde. dels bekende - groenteabonnement. De kaas is verkrijgbaar in de winkel van het bedrijf. De openingstijden zijn vanaf 8 maart a.s.: dinsdag t/m zaterdag, van 9.30 u. tot 12.30U. Inlichtingen over verkooppunten van het Zeeuwse Vlegelbier: tel. 01100-47729. Inlichtingen over verkooppunten van de appelsap, de kaas en het kaasabonnement van landbouw bedrijf Ter Linde: tel: 01189- 2314. Betty den Brinker is lid van de Wantijredactie. 13 WANTIJ MAART 1995

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1995 | | pagina 17