a
antij
Column
13de jaargang, nr. 1, maart 1996
2 Column
Willem de Weert
3 Alleen ontpolderen kan voor herstel natuurwaarde
Westerschelde zorgen
Door verdieping gaat 500 ha natuur verloren
Thijs Kramer
5 De Schelde in het zonnetje gezet
Gerda Spaander
6 Ander belastingstelsel nodig voor milieuvriendelijke
maatschappij?
Ecotax-plus: "Meer werk, minder lozen"
Betty den Brinker
8 Educatief
Ecologisch groenbeheer, natuurlijk!
Esther Blok
9 Berichten
Handhaving
Samen sterker gaat niet altijd op
Jan-Eelco Dijk
Nieuw waterschap wil vooruitstrevend zijn
"Extra inspanningen voor natuur en milieu"
Tjeu van Mierlo en Willem de Weert
Gemeenten doen te weinig aan preventie in
milieuvergunningen
Vlissingen en Centrale Dienst Gemeentewerken
tonen beste initiatieven
Henk de Groote
Vogels
Soortenjagen
Jan-Willem Vergeer
17 Landschap
Weidevogels in Zeeland
SLZ
Index Wantij 1995
Duurzaam
COS
Agenda
Voorjaar
Biokip "Is dat een kip? Het lijkt wel een
kalkoen, zo groot!" Verbaasd staar ik in de
pan. "Vanmiddag bezorgd door de biologi
sche slager," reageert mijn vrouw aan de
kookplaat. Sinds kort hebben we een abon
nement op biologisch vlees van slagerij OQ
uit Boxtel. Vlees met het EKO-keurmerk en
aan huis bezorgd, tegen een prijs die niet
hoger is dan bij de slager of supermarkt. In
mijn hart ben ik vegetariër. Ik sla geen vlieg
dood, zet zelfs pissebedden buiten. Ais ik
zelf zou moeten slachten, kwam er geen
vlees op tafel. Toch eet ik gehakt, worst,
biefstuk en noem maar op. Ik vind het
(helaas?) lekker. Vrijwel alle vlees in de win
kel komt uit de bio-industrie. Kale kippen
die van ellende door hun poten zakken,
varkens die geen staart en tanden meer
hebben om elkaar niet te verwonden in
hun te kleine hokken, kalveren die opgroei
en in een kist en moedwillig bloedarmoede
oplopen om het vlees blank te krijgen. De
supermarkt misleidt ons met goedklinken
de namen als Greenfields, Boeuf Limousin
en Nijkerks Echte Maïskip. Wat zeggen die
mooie namen? Volgens de Milieutelefoon
kun je het beste vertrouwen op het streng
gecontroleerde EKO-keurmerk: de dieren
moeten de ruimte hebben en naar buiten
kunnen, het voer moet zonder kunstmest
en bestrijdingsmiddelen geteeld zijn en in
de omgeving geoogst, zodat de kringloop
van voedsel en mest niet verstoord wordt.
Biologische landbouw kent geen mestover
schot. "Lekker vlees komt van een dier dat
lekker geleefd heeft, zonder stress," zegt
Bert van de Rijdt, eigenaar van OQ. Zijn
kalfsvlees bijvoorbeeld komt uit het natuur
gebied het Markiezaatsmeer op de grens
van West-Brabant en Zeeland. De kalveren
worden daar in de kudde geboren en lei
den een mooi leventje in de ruigte voordat
ze naar de slager gaan." Ik woon zelf in
Bergen op Zoom. Bij voldoende klanten
gaat OQ ook in Zeeland bezorgen.
Zeeuwen bellen maar: 0411 - 686040. O ja,
van die kip hebben we twee dagen gigan
tisch gegeten. Willem de Weert.
Vouwblad
Voedsel en milieu
Esther Blok
2 Wantii Maart '96