a antij Column 13de jaargang, nr. 1, maart 1996 2 Column Willem de Weert 3 Alleen ontpolderen kan voor herstel natuurwaarde Westerschelde zorgen Door verdieping gaat 500 ha natuur verloren Thijs Kramer 5 De Schelde in het zonnetje gezet Gerda Spaander 6 Ander belastingstelsel nodig voor milieuvriendelijke maatschappij? Ecotax-plus: "Meer werk, minder lozen" Betty den Brinker 8 Educatief Ecologisch groenbeheer, natuurlijk! Esther Blok 9 Berichten Handhaving Samen sterker gaat niet altijd op Jan-Eelco Dijk Nieuw waterschap wil vooruitstrevend zijn "Extra inspanningen voor natuur en milieu" Tjeu van Mierlo en Willem de Weert Gemeenten doen te weinig aan preventie in milieuvergunningen Vlissingen en Centrale Dienst Gemeentewerken tonen beste initiatieven Henk de Groote Vogels Soortenjagen Jan-Willem Vergeer 17 Landschap Weidevogels in Zeeland SLZ Index Wantij 1995 Duurzaam COS Agenda Voorjaar Biokip "Is dat een kip? Het lijkt wel een kalkoen, zo groot!" Verbaasd staar ik in de pan. "Vanmiddag bezorgd door de biologi sche slager," reageert mijn vrouw aan de kookplaat. Sinds kort hebben we een abon nement op biologisch vlees van slagerij OQ uit Boxtel. Vlees met het EKO-keurmerk en aan huis bezorgd, tegen een prijs die niet hoger is dan bij de slager of supermarkt. In mijn hart ben ik vegetariër. Ik sla geen vlieg dood, zet zelfs pissebedden buiten. Ais ik zelf zou moeten slachten, kwam er geen vlees op tafel. Toch eet ik gehakt, worst, biefstuk en noem maar op. Ik vind het (helaas?) lekker. Vrijwel alle vlees in de win kel komt uit de bio-industrie. Kale kippen die van ellende door hun poten zakken, varkens die geen staart en tanden meer hebben om elkaar niet te verwonden in hun te kleine hokken, kalveren die opgroei en in een kist en moedwillig bloedarmoede oplopen om het vlees blank te krijgen. De supermarkt misleidt ons met goedklinken de namen als Greenfields, Boeuf Limousin en Nijkerks Echte Maïskip. Wat zeggen die mooie namen? Volgens de Milieutelefoon kun je het beste vertrouwen op het streng gecontroleerde EKO-keurmerk: de dieren moeten de ruimte hebben en naar buiten kunnen, het voer moet zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld zijn en in de omgeving geoogst, zodat de kringloop van voedsel en mest niet verstoord wordt. Biologische landbouw kent geen mestover schot. "Lekker vlees komt van een dier dat lekker geleefd heeft, zonder stress," zegt Bert van de Rijdt, eigenaar van OQ. Zijn kalfsvlees bijvoorbeeld komt uit het natuur gebied het Markiezaatsmeer op de grens van West-Brabant en Zeeland. De kalveren worden daar in de kudde geboren en lei den een mooi leventje in de ruigte voordat ze naar de slager gaan." Ik woon zelf in Bergen op Zoom. Bij voldoende klanten gaat OQ ook in Zeeland bezorgen. Zeeuwen bellen maar: 0411 - 686040. O ja, van die kip hebben we twee dagen gigan tisch gegeten. Willem de Weert. Vouwblad Voedsel en milieu Esther Blok 2 Wantii Maart '96

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1996 | | pagina 2