Montignac en
het milieu
Michel Montignac®
Willem de Weert
Methode Montignac lokt veel nieuwe
klanten naar de natuurvoedingswinkels.
Folder Natuproducts,
,,Fase 1 en fase 2. Ik Montignac, wij Montignaccen. De
voedingsleer, of is het een dieet, van de Franse zakenman
Michel Montignac kent een eigen vocabulaire en inmid
dels een grote schare aanhangers. Op het spoor gezet door
Montignac stappen ze voor het eerst van hun leven een
natuurvoedingswinkel binnen. Ze zijn op zoek naar het
Montignac" merk, maar nemen vaak andere milieu
vriendelijke producten mee naar huis. De Fransman en
de natuurvoedingsbranche varen er wel bij. Het milieu
ook?
Montignac, redder van vadsig
m Nederland, van vervet Europa,
van het corpulente Westen?
Het aardige van de Fransman
is dat hij kilo's gewicht minder belooft zon
der Spartaanse hongerkuren. „Ik ben slank,
want ik eet,'- heet zijn bestseller, waarvan
vijf miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn
uitgangspunt is niet minder eten, maar
anders, vooral gezonder. Ook luxueus,
want courgette met gerookte zalm en kavi
aar en warme tartaar van cantharellen met
truffelolie, klinkt toch niet echt als een bij
standmenu. Om een lang verhaal kort te
maken: combinaties van vetten en koolhy
draten zijn uit den boze; "slechte koolhy
draten" zoals suiker, witbrood en aardappe
len staan voor eeuwig op de zwarte lijst.
Etiketten
Montignaccers in de supermarkt maken van
elk etiket diepgaande studie. En gelijk heb
ben ze, want je schrikt je te barsten als je
leest wat ons dagelijks voedsel tegenwoor
dig allemaal bevat: grote partijen vetten,
toegevoegde suikers, smaakstoffen, kleur-
stofferr,"conserveermiddelen en -sinds kort-
ook genetisch gemanipuleerde grondstof
fen. ,,De betreurenswaardig slechte kwali
teit van ons voedsel" (woorden Montignac)
en zijn aanbeveling voor biologische pro
ducten/drijft de volgelingen massaal rich
ting reform- en natuurvoedingswinkels.
Natuurvoeding
Natuurvoeding heeft over het algemeen een
laag vetgehalte en bevat geen toegevoegde
suikers en conserveringsmiddelen of kleur
stoffen. Producten met het Eko-keurmerk
zijn bovendien zonder kunstmest of bestrij
dingsmiddelen geteeld.
Gerard Pieksma van natuurvoedingswinkel
Koriander" in Goes zag de omzet behoor
lijk stijgen sinds hij een voorlichtingsavond
over Montignac organiseerde die ca. hon
derd belangstellenden trok. Hij ziet door
Montignac in de winkel veel nieuwe gezich
ten. De hoge prijs van de merknaam
„Montignac" vindt hij een bezwaar. Een pot
jam kost bijvoorbeeld f 8,95. Rosette de
Schaap die in Oostburg een winkel met bio
logische en veganistische producten drijft,
verkoopt om die reden geen producten van
het merk Montignac. ,,Ik vind ze te duur en
bovendien zijn ze niet allemaal van biologi
sche kwaliteit."
Maar degenen die zich in Montignac ver
diept hebben, weten inmiddels dat er goed
kopere biologische alternatieven zijn mét
EKO-keurmerk. Jam van Ekoland bijvoor
beeld kost f 3,45, is van biologisch geteeld
fruit en bevat ook geen toegevoegde sui
kers. De winkelier mag alleen niet zeggen
dat de jam "geschikt voor Montignac" is,
omdat de naam van de methode beschermd
is (Albert Heyn heeft al een proces aan zijn
broek)
Wel biologisch
Mevr. Westerink, p.r. medewerkster van
Natuproducts in Harderwijk, de importeur
van het Montignac-merk, constateert inder
daad een forse omzetverhoging. De hoge
prijzen hangen volgens haar samen met de
hoge kwaliteit van de producten. Volgens
haar is een groot deel van de producten
wel biologisch geteeld, maar hebben ze niet
het EKO-keurmerk omdat uit Frankrijk
geïmporteerde producten niet onder het
toezicht van de keuringsorganisatie SKAL
vallen. Een aantal producten draagt wel het
Franse (door de EU erkende) eko-keur
merk: "Certifié Agriculture Biologique",
aldus de medewerkster van Natuproducts.
De „Methode Montignac" heeft
een nieuwe, grote, groep mensen
in aanraking gebracht met de pro
ducten van de biologische land
en tuinbouw. De natuurvoedings
winkels en reformzaken varen er
wel bij De vraag is echter, zoals
bij alle rages, "voor hoe lang"? Als
mensen door Montignac inder
daad blijvend overstappen op
ecologische producten, heeft de
Fransman niet alleen de slankelij-
ners, maar ook het milieu een
grote dienst bewezen.
Willem de Weert is eindredacteur van Wantij.
15 WANTIJ maart '98