V \H-gecontroleerde teelt SGS onafhankelijk gecontroleerd Vereniging van Nederlandse Reformhuizen (VNR) yÊ V-egetarisch Greenfields PVE-IKB - V Scharrelvlees Skal 1920 B i dc teelt ran tóe hjndsinaasappelen lijn geen chemische bestrijdings middelen en kunstmest Ibert Heijn heeft het heft voor milieuvrien delijker teelt in eigen hand genomen. AH verplicht haar leveranciers te werken vol gens voorwaarden die zo'n vijfjaar vooruit open op de overheidsdoelstellingen, en I die stapsgewijs strenger worden. Deze oorwaarden gelden in principe voor alle aardappels, groenten en fruitsoorten. Waar AH geen eigen leveranciers heeft, wor den er MBT-producten ingekocht. 1 )aarnaast verkoopt Albert Heyn ook EKO. AH wijst haar klanten de weg naar deze voeding met behulp van de bordjes 'AH bio- ogisch', verspreid door de winkel. Het wordt er niet overzichtelijker op: dit milieumerk stelt ongeveer dezelfde eisen aan de teelt als de Milieukeur. Maar de con- I troleur, het Zwitserse bedrijf Société Générale de Surveillance werkt internatio naal, en is bezig ook Nederlandse grootwin kelbedrijven als klant te krijgen. Het keur merk SGS-onafhankelijk gecontroleerd is op het ogenblik te vinden op wortelen, paprika's en tomaten. Een deel komt in Nederlandse winkels terecht, maar het meeste wordt geëxporteerd. Het handelsmerk VNR is alleen te vinden in VNR-REFORMHUIZEN (vroeger ook in andere winkels). De VNR profileert zich vooral met het verkopen van gezond voed sel: reformproducten zijn zo weinig moge lijk bewerkt (volkoren), en bevatten geen conserveermiddelen en andere onnatuurlij ke hulpstoffen. Ze zijn niet per definitie biologisch, al is EKO ook in deze hoek in opkomst. En dan de keurmerken die met dieren te maken hebben. Allereerst de V van vegetarisch. Een krop sla heeft dit merk niet nodig, en dat een gehaktbal niet vegetarisch is, is duidelijk. Maar er zijn producten waarbij het niet zo opvalt dat er bestanddelen inzitten die afkomstig zijn van een geslacht dier. Bijvoorbeeld geleermiddelen (gelatine is gemaakt van beenderen, zit vaak in drop), kaas (met stremsel van de lebmaag van jonge kalveren), of vleesvervangers (bouil lon) Deze V is geen vignet waar veganisten op af kunnen gaan, want zuivel en eieren zijn wel toegestaan. renwelzijn te maken. De eisen voor het Integraal Ketenbeheerkeurmerk van het Productschap voor Vee, Vlees en eieren zijn voornamelijk gericht op de 'technische' kwaliteit van het vlees (geen hormonen, geen antibiotica, goede hygiëne, gecontro leerd transport). Er vindt registratie plaats in alle delen van de productieketen, dus als er wat mis is met een lap vlees kan er wor den nagegaan waar de fout zit: bij de boer, de winkel of er tussenin. Ook de vleessector bedient zich van een V- keurmerk, maar dit is de V van Vlees. De 'gecontroleerde kwaliteit' die hiermee wordt gegarandeerd heeft weinig met die- Foto: Karen Fortuin (ZMF) Familie van het vorige keurmerk, maar hier hebben de varkens meer aan. Ze leven in groepen en op stro, kunnen naar buiten, in de stal is daglicht, en het voer bevat geen geneesmiddelen of groeibevorderaars. De laatste gang van cle dieren, die naar het slachthuis, gebeurt met meer zorg en min der stress dan in de gangbare varkenshou derij. Ook het vlees van de scharrelkippen heeft een keurmerk: duidelijk familie van de scharreleieren. Voor runderen bestaat er nog geen schar relkeurmerk. Het scheelt nogal of het vlees van een voormalige melkkoe komt of van een stier die al snel in de bio-industrie beland is, maar die afkomst is aan de bena ming van het vlees niet af te zien. Koeien die vlees leveren onder de namen France Limousin, Greenfield en Boeuf Blonde Aquitane hebben waarschijnlijk flink rond kunnen stappen, maar er komt helaas geen onafhankelijke controle aan te pas.

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1999 | | pagina 13