V
\H-gecontroleerde teelt
SGS onafhankelijk
gecontroleerd
Vereniging van
Nederlandse
Reformhuizen (VNR)
yÊ
V-egetarisch
Greenfields
PVE-IKB - V
Scharrelvlees
Skal 1920
B i dc teelt ran tóe hjndsinaasappelen
lijn geen chemische bestrijdings
middelen en kunstmest
Ibert Heijn heeft het heft voor milieuvrien
delijker teelt in eigen hand genomen. AH
verplicht haar leveranciers te werken vol
gens voorwaarden die zo'n vijfjaar vooruit
open op de overheidsdoelstellingen, en
I die stapsgewijs strenger worden. Deze
oorwaarden gelden in principe voor alle
aardappels, groenten en fruitsoorten.
Waar AH geen eigen leveranciers heeft, wor
den er MBT-producten ingekocht.
1 )aarnaast verkoopt Albert Heyn ook EKO.
AH wijst haar klanten de weg naar deze
voeding met behulp van de bordjes 'AH bio-
ogisch', verspreid door de winkel.
Het wordt er niet overzichtelijker op: dit
milieumerk stelt ongeveer dezelfde eisen
aan de teelt als de Milieukeur. Maar de con-
I troleur, het Zwitserse bedrijf Société
Générale de Surveillance werkt internatio
naal, en is bezig ook Nederlandse grootwin
kelbedrijven als klant te krijgen. Het keur
merk SGS-onafhankelijk gecontroleerd is
op het ogenblik te vinden op wortelen,
paprika's en tomaten. Een deel komt in
Nederlandse winkels terecht, maar het
meeste wordt geëxporteerd.
Het handelsmerk VNR is alleen te vinden in
VNR-REFORMHUIZEN (vroeger ook in
andere winkels). De VNR profileert zich
vooral met het verkopen van gezond voed
sel: reformproducten zijn zo weinig moge
lijk bewerkt (volkoren), en bevatten geen
conserveermiddelen en andere onnatuurlij
ke hulpstoffen. Ze zijn niet per definitie
biologisch, al is EKO ook in deze hoek in
opkomst.
En dan de keurmerken die met dieren te
maken hebben.
Allereerst de V van vegetarisch. Een krop
sla heeft dit merk niet nodig, en dat een
gehaktbal niet vegetarisch is, is duidelijk.
Maar er zijn producten waarbij het niet zo
opvalt dat er bestanddelen inzitten die
afkomstig zijn van een geslacht dier.
Bijvoorbeeld geleermiddelen (gelatine is
gemaakt van beenderen, zit vaak in drop),
kaas (met stremsel van de lebmaag van
jonge kalveren), of vleesvervangers (bouil
lon) Deze V is geen vignet waar veganisten
op af kunnen gaan, want zuivel en eieren
zijn wel toegestaan.
renwelzijn te maken. De eisen voor het
Integraal Ketenbeheerkeurmerk van het
Productschap voor Vee, Vlees en eieren zijn
voornamelijk gericht op de 'technische'
kwaliteit van het vlees (geen hormonen,
geen antibiotica, goede hygiëne, gecontro
leerd transport). Er vindt registratie plaats
in alle delen van de productieketen, dus als
er wat mis is met een lap vlees kan er wor
den nagegaan waar de fout zit: bij de boer,
de winkel of er tussenin.
Ook de vleessector bedient zich van een V-
keurmerk, maar dit is de V van Vlees. De
'gecontroleerde kwaliteit' die hiermee
wordt gegarandeerd heeft weinig met die-
Foto: Karen Fortuin (ZMF)
Familie van het vorige keurmerk, maar hier
hebben de varkens meer aan. Ze leven in
groepen en op stro, kunnen naar buiten, in
de stal is daglicht, en het voer bevat geen
geneesmiddelen of groeibevorderaars. De
laatste gang van cle dieren, die naar het
slachthuis, gebeurt met meer zorg en min
der stress dan in de gangbare varkenshou
derij.
Ook het vlees van de scharrelkippen heeft
een keurmerk: duidelijk familie van de
scharreleieren.
Voor runderen bestaat er nog geen schar
relkeurmerk. Het scheelt nogal of het vlees
van een voormalige melkkoe komt of van
een stier die al snel in de bio-industrie
beland is, maar die afkomst is aan de bena
ming van het vlees niet af te zien. Koeien
die vlees leveren onder de namen France
Limousin, Greenfield en Boeuf Blonde
Aquitane hebben waarschijnlijk flink rond
kunnen stappen, maar er komt helaas geen
onafhankelijke controle aan te pas.