Dier- en milieuvriendelijk vee houden zeeuwse vlegelQI ïfc vlees voor eerlijke prijs (H)eerli een Frans en Rien Lokerse Hans Bannink 's-Heer Arendskerke - Voor deze bijdrage over natuur- en milieubewuste boeren en boerinnen, die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een schonere maatschappij, ging ik op bezoek bij de broers Frans en Rien Lokerse in 's-Heer Arendskerk. Ze beheren daar samen een familieboerderij. hl-Iet is een al vele tientallen jaren bestaand gemengd bedrijf met een rundveestapel van ca. 30 melkkoei en, met fruitteelt in een nieuwe boomgard van 5 hectare. In totaal is er 40 hectare land, waarvan de helft voor de vee stapel. Het overige wordt voor een groot deel als akkerland gebruikt. Daarop wordt ieder jaar ook tarwe voor de Zeeuwse Vlegel verbouwd. Dit uit overtuiging om de consument te laten zien dat er milieuvrien delijk gewerkt kan worden. Dat geldt ook voor de fruitteelt van peren met het certifi caat voor milieubewuste teelt (MBT). Het bedrijf heeft de veeteelt in eigen hand door het houden van de dieren van kalf tot koe. alles wordt geregistreerd en gecontroleerd door het 1KB (integraal ketenbeheer). Ook het veevoer komt van het eigen bedrijf. Diervriendelijk Het op een milieuvriendelijke manier vee houden is zo'n acht jaar geleden ontstaan uit de liefhebberij voor het diervriendelijk houden van vleesvee. Diervriendelijk bete kent in ieder geval dat de dieren zonder het toedienen van groeibevorcleringsmidde- len en onder controle van bevoegde instan ties worden opgefokt. Diervriendelijk is met name ook dat de jonge vaarskalfjes (meiden) met hun moeder in de stal op stro gehuisvest worden. Het pasgeboren kalfje wordt daar nog een halfjaar door de moeder gezoogd, waarna alle vaarskalveren in een groep in de stal op stro verblijven. In de zomerperiode lopen ze dan in de wei Foldet Zeeuwse Vlegel. achter de boerderij. Stierkalveren worden ook in de stal op stro gezet en later in een aparte wei gebracht en vervolgens via de handel afgevoerd. De vaarskalveren worden als ze 14 maanden oud zijn. door een ras Frans Lokerse levert vleesvee aan Zeeuwse Vlegel. Foto: Peter Verdurmen. stier gedekt. De moedervaars is intussen afgemest en geslacht. Per jaar heeft het bedrijf van Lokerse nu een afeetmogelijk heid voor acht runderen. Zeeuwse Vlegel De Stichting Zeeuwse Vlegel heeft een eigen productiereglement opgesteld met eisen waaraan dit vlees moet voldoen. De slachterij waar de vaarzen van Lokerse worden geslacht staat onder controle van de Keuringsdienst van Waren. Het rund vlees is afkomstig van het Piemontese-ras dat bekend staat om zijn uitstekende kwali teit en fijne smaak. Het vlees komt vers en gekoeld van de slachterij en is gereed voor de diepvries. Het vlees wordt in pakketten van ca. 30 kg (1/8 rund) geleverd door Lokerse. Aflevering, ook van kleinere pak ketten, gebeurt in overleg. Frans Lokerse zou graag zien dat er wat meer mogelijkheden ko men om de afzet van vleespakket ten te vergroten. Daarnaast is de hoop gevestigd op een goede perenoogst voor dit jaar en daar op volgende oogsten uit de nieuw ingestoken boomgaard. Voor bestellingen van vlees bij Frans Lokerse: tel. 0113-561285. Hans Bannink is lid van de Wantijredactie. „ws Vlegelviee^. 1 WANTIJ juni '99

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 1999 | | pagina 16