Dier- en milieuvriendelijk
vee houden
zeeuwse
vlegelQI
ïfc vlees voor
eerlijke prijs
(H)eerli
een
Frans en Rien Lokerse
Hans Bannink
's-Heer Arendskerke - Voor deze bijdrage over natuur-
en milieubewuste boeren en boerinnen, die ieder op hun
eigen manier een bijdrage leveren aan een schonere
maatschappij, ging ik op bezoek bij de broers Frans en
Rien Lokerse in 's-Heer Arendskerk. Ze beheren daar
samen een familieboerderij.
hl-Iet is een al vele tientallen jaren
bestaand gemengd bedrijf met een
rundveestapel van ca. 30 melkkoei
en, met fruitteelt in een nieuwe
boomgard van 5 hectare. In totaal is er 40
hectare land, waarvan de helft voor de vee
stapel. Het overige wordt voor een groot
deel als akkerland gebruikt. Daarop wordt
ieder jaar ook tarwe voor de Zeeuwse
Vlegel verbouwd. Dit uit overtuiging om de
consument te laten zien dat er milieuvrien
delijk gewerkt kan worden. Dat geldt ook
voor de fruitteelt van peren met het certifi
caat voor milieubewuste teelt (MBT). Het
bedrijf heeft de veeteelt in eigen hand door
het houden van de dieren van kalf tot koe.
alles wordt geregistreerd en gecontroleerd
door het 1KB (integraal ketenbeheer). Ook
het veevoer komt van het eigen bedrijf.
Diervriendelijk
Het op een milieuvriendelijke manier vee
houden is zo'n acht jaar geleden ontstaan
uit de liefhebberij voor het diervriendelijk
houden van vleesvee. Diervriendelijk bete
kent in ieder geval dat de dieren zonder
het toedienen van groeibevorcleringsmidde-
len en onder controle van bevoegde instan
ties worden opgefokt. Diervriendelijk is
met name ook dat de jonge vaarskalfjes
(meiden) met hun moeder in de stal op
stro gehuisvest worden. Het pasgeboren
kalfje wordt daar nog een halfjaar door de
moeder gezoogd, waarna alle vaarskalveren
in een groep in de stal op stro verblijven.
In de zomerperiode lopen ze dan in de wei
Foldet Zeeuwse Vlegel. achter de boerderij. Stierkalveren worden
ook in de stal op stro gezet en later in een
aparte wei gebracht en vervolgens via de
handel afgevoerd. De vaarskalveren worden
als ze 14 maanden oud zijn. door een ras
Frans Lokerse levert vleesvee
aan Zeeuwse Vlegel.
Foto: Peter Verdurmen.
stier gedekt. De moedervaars is intussen
afgemest en geslacht. Per jaar heeft het
bedrijf van Lokerse nu een afeetmogelijk
heid voor acht runderen.
Zeeuwse Vlegel
De Stichting Zeeuwse Vlegel heeft een
eigen productiereglement opgesteld met
eisen waaraan dit vlees moet voldoen. De
slachterij waar de vaarzen van Lokerse
worden geslacht staat onder controle van
de Keuringsdienst van Waren. Het rund
vlees is afkomstig van het Piemontese-ras
dat bekend staat om zijn uitstekende kwali
teit en fijne smaak. Het vlees komt vers en
gekoeld van de slachterij en is gereed voor
de diepvries. Het vlees wordt in pakketten
van ca. 30 kg (1/8 rund) geleverd door
Lokerse. Aflevering, ook van kleinere pak
ketten, gebeurt in overleg.
Frans Lokerse zou graag zien dat
er wat meer mogelijkheden ko
men om de afzet van vleespakket
ten te vergroten. Daarnaast is de
hoop gevestigd op een goede
perenoogst voor dit jaar en daar
op volgende oogsten uit de nieuw
ingestoken boomgaard.
Voor bestellingen van vlees bij Frans
Lokerse: tel. 0113-561285.
Hans Bannink is lid van de Wantijredactie.
„ws Vlegelviee^.
1 WANTIJ juni '99