Nieuw erkend streekproduct: Zeeuwse Vlegel snelkooktarwe Zeeuwse Vlegeltarwe vormt de basis voor het gelijk namige brood, de koekjes en het pannenkoeken meel. De tarwe wordt in Zeeland op een milieu vriendelijke wijze geteeld. Dit betekent dat er in het gewas geen bespuitingen worden uitgevoerd en in plaats van kunstmest dierlijke mest wordt toege diend. Zeeuwse Vlegeltarwe is het product van 20 Zeeuwse akkerbouwers. Nieuw is Zeeuwse Vlegel snelkooktarwe, te gebrui ken voor de warme maaltijd. De tarwe is rijk aan belangrijke voedingsstoffen en kan macaroni of rijst vervangen. Medewerkers van het ZMF-bureau beproefden de volgende recepten. meer koken. Schep de brol over de tarwe! Het smakelijk! Geertje van der Krogl. medewerkster ZMI voor planologie Paprika gevuld met tarwe (voorgerecht voor 4 personen) Benodigdheden: Pikante tarweschotel uit de oven (2 personen) Benodigdheden: boter om in te vetten paneermeel 250 gram tarwe 1 bosje zomemitjes of 1 prei 200 gram oesterzwammen of champignons tarwekiemolie of zonnebloe molie 2 knoflookteentjes 100 gram gemalen oude kaas 1 theelepel sambal bosje peterselie 2 eieren 1 dl melk 2 eetlepels zoete sojasaus 9 2 eetlepels zoute sojasaus sesamzaad Kook de tarwe. Beboter intus sen een lage ovenschaal en bestrooi deze met paneer- meer. Snijd de uitjes plus het groen klein of verdeel de prei in ringetjes. Snijd de gewassen paddestoelen klein. Verhit olie in een koekenpan en braad er de uitjes of preiringetjes en de paddestoelen snel bruin. Pers er de knoflook boven uit als de pan van het vuur is. Roer het baksel in een kom met de kaas en sambal door de gare tarwe. Hak de peterselie klein en kluts de eieren. Meng peterselie, eieren, melk en beide sojasauzen door elkaar. Roer het mengsel door de tarwe en proef of de smaak pittig genoeg is. Vul er de ovenschaal mee en bestrooi deze met sesamzaad. Verwarm de oven 5 minuten voor op 200 C, gasoven stad 4. Zet de schaal midden in cle oven en bak het gerecht ruim 30 minu ten. Eet smakelijk! Conny Buys, medewerkster ZMF voor mobiliteit, duurzaam bouwen en gemeentelijk industriebeleid. Tarwe met tomaten-en- komijnekaas-brol (4 personen) Binnen een half uurtje op tafel! Benodigdheden: 9 500 gram tarwe 9 6 tomaten 9 2 sjalotjes 9 olijfolie 9 2 knoflookteentjes 9 300 gram komijnekaas 9 200 gram ham in reepjes 9 1 pakje mon chou Kook de tarwe. Ondertussen de sjalotjes snijden en in olijf olie fruiten, de in stukken gesneden tomaten erbij doen. Kruiden naar smaak toevoegen en ca. 10 minuten laten sto ven. (Let op: gebruik weinig zout; kaas bevat al veel zout!). Snijd de komijnekaas in kleine blokjes (niet raspen) en doe deze bij de tomatenprut. Voeg ook de reepjes ham toe en de mon chou. Goed doorroeren, warm laten worden, maar niet 9 4 kleine groene paprika's 9 200 gram tarwe 9 zout 9 1 teentje knoflook 9 25 ml olijfolie 9 20 cherry tomaatjes 9 6 ansjovis filet 9 100 ml witte wijn Voor de saus: 9 4 geroosterde paprika's (uit pot) 9 100 ml olijfolie 9 1 theelepel rozemarijnnaal den 9 1 sjalotje 9 zout Snij de kapjes van de groene paprika's en verwijder de zaad lijsten. Kook de tarwe met 500 ml water en een mespunt zout in 15 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak intussen de knoflook in de olijfolie en voeg de gehalveer de tomaatjes en de ansjovis toe. Roer dit door de tarwe als die gaar is en vul met dit mengsel de paprika's. Zet de paprika's in een vuurvaste schaal, schenk de wijn erbij en zet ze 15 minuten in de oven. Maak intussen de saus: pureer de rode paprika's met de olijf olie, de gehakte rozemarijn naalden, het sjalotje in stukjes en het zout naar smaak tot een gladde saus. Laat de paprika's uit de oven wat afkoelen en serveer met de saus. Eet sma kelijk! Marlies Timmermanhoofd secretariaat ZMF. Verkooppunten: Zeeuws-Vlaanderen: Limousinhof mts. Claeys, Uitweg 2, Biervliet Van Wijnsbergen, Zuidlanclseweg 14, Biervliet De Baeckermat, Gr. Jansdijk A84, Westdorpe Kaashandel de Caluwe, Molenwerf 1, Terneuzen De Feyter, 'Ierneuzen De Vlaanderhof, Zaamslag Walcheren: Joziasse Groente en Fruit, Serooskerke De Zoete Kers, Serooskerke Bakkerij Stuurwold, Vlissingen Verswinkel Van der Maale, Koudekerke Fruitbedrijf Weststrate, Middelburg Bakkerij de Noordpoort, Middelburg Bakkerij Damplein, Middelburg Firma Boone, Oost-Souburg Noord-Bevelancl: Verscentrum Sandee, Kamperland Zuid-Beveland: De Goese Snoeperij Arers 5, Goes De Fruithoek, 's Gravenpolderseweg, Goes Fam. V Nieuwenhuizen, Abbe.zndw., Kloetinge J.C. van Kruiningen, Krabbendijke Groente en Fruithandel Fluyt, Wolphaartsdijk Schouwen-Diiiveland: Pannenkoekmolen, Burgh- Haamstede Slagerij Polderman, Burgh- Haamstede Van der Schelde, Looperskapelle W Roskam, Taayersweg 12, Kerkwerve De Stelle, Stelweg 3, Ouwerkerk De Zonnehoed, Poststraat 3, Zierikzee Bakkerij Kik, Markt, Brouwerhaven Voor meer informatie, o.a. receptenfolder: Zeeuwse Vlegel Postbus 46 4460 BA Goes Tel.: 0113-247729 Fax: 0113-231189 E-mail: zeeuwsevlegel@hetnet. nl 11 WANTIJ oktober '00

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2000 | | pagina 15