Nieuw erkend streekproduct:
Zeeuwse Vlegel snelkooktarwe
Zeeuwse Vlegeltarwe vormt de basis voor het gelijk
namige brood, de koekjes en het pannenkoeken
meel. De tarwe wordt in Zeeland op een milieu
vriendelijke wijze geteeld. Dit betekent dat er in het
gewas geen bespuitingen worden uitgevoerd en in
plaats van kunstmest dierlijke mest wordt toege
diend. Zeeuwse Vlegeltarwe is het product van 20
Zeeuwse akkerbouwers.
Nieuw is Zeeuwse Vlegel snelkooktarwe, te gebrui
ken voor de warme maaltijd. De tarwe is rijk aan
belangrijke voedingsstoffen en kan macaroni of
rijst vervangen. Medewerkers van het ZMF-bureau
beproefden de volgende recepten.
meer koken. Schep de brol
over de tarwe!
Het smakelijk!
Geertje van der Krogl. medewerkster ZMI
voor planologie
Paprika gevuld met
tarwe (voorgerecht voor
4 personen)
Benodigdheden:
Pikante tarweschotel uit
de oven (2 personen)
Benodigdheden:
boter om in te vetten
paneermeel
250 gram tarwe
1 bosje zomemitjes of 1 prei
200 gram oesterzwammen of
champignons
tarwekiemolie of zonnebloe
molie
2 knoflookteentjes
100 gram gemalen oude
kaas
1 theelepel sambal
bosje peterselie
2 eieren
1 dl melk
2 eetlepels zoete sojasaus
9 2 eetlepels zoute sojasaus
sesamzaad
Kook de tarwe. Beboter intus
sen een lage ovenschaal en
bestrooi deze met paneer-
meer. Snijd de uitjes plus het
groen klein of verdeel de prei
in ringetjes. Snijd de gewassen
paddestoelen klein. Verhit olie
in een koekenpan en braad er
de uitjes of preiringetjes en de
paddestoelen snel bruin. Pers
er de knoflook boven uit als
de pan van het vuur is. Roer
het baksel in een kom met de
kaas en sambal door de gare
tarwe. Hak de peterselie klein
en kluts de eieren. Meng
peterselie, eieren, melk en
beide sojasauzen door elkaar.
Roer het mengsel door de
tarwe en proef of de smaak
pittig genoeg is. Vul er de
ovenschaal mee en bestrooi
deze met sesamzaad. Verwarm
de oven 5 minuten voor op
200 C, gasoven stad 4. Zet de
schaal midden in cle oven en
bak het gerecht ruim 30 minu
ten. Eet smakelijk!
Conny Buys, medewerkster ZMF voor
mobiliteit, duurzaam bouwen en
gemeentelijk industriebeleid.
Tarwe met tomaten-en-
komijnekaas-brol
(4 personen)
Binnen een half uurtje op
tafel!
Benodigdheden:
9 500 gram tarwe
9 6 tomaten
9 2 sjalotjes
9 olijfolie
9 2 knoflookteentjes
9 300 gram komijnekaas
9 200 gram ham in reepjes
9 1 pakje mon chou
Kook de tarwe. Ondertussen
de sjalotjes snijden en in olijf
olie fruiten, de in stukken
gesneden tomaten erbij doen.
Kruiden naar smaak toevoegen
en ca. 10 minuten laten sto
ven. (Let op: gebruik weinig
zout; kaas bevat al veel zout!).
Snijd de komijnekaas in kleine
blokjes (niet raspen) en doe
deze bij de tomatenprut. Voeg
ook de reepjes ham toe en de
mon chou. Goed doorroeren,
warm laten worden, maar niet
9 4 kleine groene paprika's
9 200 gram tarwe
9 zout
9 1 teentje knoflook
9 25 ml olijfolie
9 20 cherry tomaatjes
9 6 ansjovis filet
9 100 ml witte wijn
Voor de saus:
9 4 geroosterde paprika's (uit
pot)
9 100 ml olijfolie
9 1 theelepel rozemarijnnaal
den
9 1 sjalotje
9 zout
Snij de kapjes van de groene
paprika's en verwijder de zaad
lijsten. Kook de tarwe met 500
ml water en een mespunt zout
in 15 minuten gaar. Verwarm
de oven voor op 200°C. Bak
intussen de knoflook in de
olijfolie en voeg de gehalveer
de tomaatjes en de ansjovis
toe. Roer dit door de tarwe als
die gaar is en vul met dit
mengsel de paprika's. Zet de
paprika's in een vuurvaste
schaal, schenk de wijn erbij en
zet ze 15 minuten in de oven.
Maak intussen de saus: pureer
de rode paprika's met de olijf
olie, de gehakte rozemarijn
naalden, het sjalotje in stukjes
en het zout naar smaak tot een
gladde saus. Laat de paprika's
uit de oven wat afkoelen en
serveer met de saus. Eet sma
kelijk!
Marlies Timmermanhoofd secretariaat
ZMF.
Verkooppunten:
Zeeuws-Vlaanderen:
Limousinhof mts. Claeys,
Uitweg 2, Biervliet
Van Wijnsbergen,
Zuidlanclseweg 14, Biervliet
De Baeckermat, Gr. Jansdijk
A84, Westdorpe
Kaashandel de Caluwe,
Molenwerf 1, Terneuzen
De Feyter, 'Ierneuzen
De Vlaanderhof, Zaamslag
Walcheren:
Joziasse Groente en Fruit,
Serooskerke
De Zoete Kers, Serooskerke
Bakkerij Stuurwold, Vlissingen
Verswinkel Van der Maale,
Koudekerke
Fruitbedrijf Weststrate,
Middelburg
Bakkerij de Noordpoort,
Middelburg
Bakkerij Damplein,
Middelburg
Firma Boone, Oost-Souburg
Noord-Bevelancl:
Verscentrum Sandee,
Kamperland
Zuid-Beveland:
De Goese Snoeperij Arers 5,
Goes
De Fruithoek, 's
Gravenpolderseweg, Goes
Fam. V Nieuwenhuizen,
Abbe.zndw., Kloetinge
J.C. van Kruiningen,
Krabbendijke
Groente en Fruithandel Fluyt,
Wolphaartsdijk
Schouwen-Diiiveland:
Pannenkoekmolen, Burgh-
Haamstede
Slagerij Polderman, Burgh-
Haamstede
Van der Schelde,
Looperskapelle
W Roskam, Taayersweg 12,
Kerkwerve
De Stelle, Stelweg 3,
Ouwerkerk
De Zonnehoed, Poststraat 3,
Zierikzee
Bakkerij Kik, Markt,
Brouwerhaven
Voor meer informatie,
o.a. receptenfolder:
Zeeuwse Vlegel
Postbus 46
4460 BA Goes
Tel.: 0113-247729
Fax: 0113-231189
E-mail:
zeeuwsevlegel@hetnet. nl
11 WANTIJ oktober '00