Tien jaar Zeeuwse Vlegel Waarschijnlijk wel, dachten we, maar betekent dat dan ook dat bij u regelmatig brood of andere producten van de Zeeuwse Vlegel op tafel komen? Of kent u de Zeeuwse Vlegel alleen uit de krant en van de borden op het land? Joke Manni, Kerkwerve: "Bestaat de Zeeuwse Vlegel tien jaar? Zo lang al? Ik heb het Zeeuwse Vlegelbrood een aanta l jaren geleden wel eens geprobeerd, daar is het bij gebleven. Als ik me goed herinner is de bakker er toen ?nee gestopt. Volgens mij heeft onze huidige bakker het ook niet, ik zal hem er eens om vragen. Het vlegel brood smaakte prima, maar er zijn zoveel broodsoorten die ook lekker zijn. Ik sta er wel achter dat er geen toevoe gingsmiddelen in het brood gestopt wor den, al ben ik geen echte eko-consument. Jos Verstraaten, Sint Jansteen: 'Zeeuwse Vlegelbrood is lekker brood, net als andere donker gekleurde broodsoor ten. Af en toe kopen we vlegelbrood. Omdat het Zeeuws is, maar vooral omdat we het belangrijk vinden produc ten te eten die goed zijn voor de gezond heid. Die mogen wat ons betreft best een paar cent meer kosten. We kopen het liefst eko-producten. De tarwe voor de Zeeuwse Vlegel wordt dan wel niet biologisch geteeld maar wel milieuvriendelijk. Ik ben ervan overtuigd dat die producten goed zijn voor de gezondheid. Theo Prins, Middelburg: "Incidenteel heb ik wel eens Zeeuws Vlegelbrood gekocht. Omdat ik de smaak niet bijzonder vond, ben ik ervan afge stapt. De bakker had lekkerder volkoren brood. Ik juich de ontwikkeling naar een meer milieuvriendelijke en biologische landbouw wel toe. Daarom ben ik blij dat eko-producten steeds beter verkrijg baar zijn. Uit de sektarische hoek en in de supermarkt, want daar kopen de meeste mensen hun boodschappen. Wij kopen zoveel mogelijk biologische produc ten. Als je principes hebt moet je er ook voor willen betalen. Greta Meijers, Koudekerke: "Wij eten altijd grof volkoren brood. Dat bevalt ons goed en de kinderen ook. In andere broodsoorten zitten vaak zonne bloempitten of andere dingen waar de kinderen een hekel aan hebben. Daar beginnen we niet aan. Ik vind het wel goed van de Zeeuwse Vlegel om brood te maken van in Zeeland geteeld en ver werkt graan. Lekker dichtbij. Dat streek eigene en milieuvriendelijke is allemaal erg belangrijk, maar het is er gewoon niet van gekomen om dat brood dan ook te kopen. Maar ik ga het nu echt eens probe ren. Wie weet. Steven van Strien, Groede: "Als parttime akkerbouwer weet ik wat de Zeeuwse Vlegel is en dat ze tien jaar bestaan. Ik sta er achter dat tarwe geteeld wordt zonder dat er rotzooi op gespoten wordt, al teel ik zelf geen vlegel- tarwe. Ik. zit nog echt in het stramien van zo hoog mogelijke productie. Op mijn leeftijd, zestig jaar, stap ik daar niet meer van af. Gelukkig is er een clubje jonge akkerbouwers die daar anders over den ken. Wij eten zelf geen vlegelbrood, maar als onze bakker het zou gaan bakken zouden wij dat waarschijnlijk wel doen, Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Zeeuwse Vlegel verschenen een speciaal jubi leumbrood en een jubileumkrant. Voor meer informatie: Zeeuwse Vlegel Cereshof 4, 4463 XH Goes tel. 0113-247729 e-mail: zeeuwsevlegel@hetnet.nl Lex Kattenwinkel is medewerker van de Wantijredactie. Lex Kattenwinkel Stichting Zeeuwse Vlegel De Zeeuwse Vlegel viert een 'de Vlegel', een organisatie waarin landbouw en op constructieve wijze samenwerken, haar milieuvrien-- delijk en streekgebonden voortgebrachte producten aan de man. In Zeeland en in delen van de aanliggende pro vincies. Wij vroegen ons af of de Wantijlezer zich betrok ken voelt bij de doelstellingen van de Zeeuwse Vlegel. 11 WANTIJ juni '01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 15