Tien jaar
Zeeuwse
Vlegel
Waarschijnlijk wel, dachten we, maar betekent dat dan
ook dat bij u regelmatig brood of andere producten van
de Zeeuwse Vlegel op tafel komen? Of kent u de Zeeuwse
Vlegel alleen uit de krant en van de borden op het land?
Joke Manni, Kerkwerve:
"Bestaat de Zeeuwse Vlegel tien jaar?
Zo lang al? Ik heb het Zeeuwse
Vlegelbrood een aanta l jaren geleden
wel eens geprobeerd, daar is het bij
gebleven. Als ik me goed herinner is de
bakker er toen ?nee gestopt. Volgens mij
heeft onze huidige bakker het ook niet, ik
zal hem er eens om vragen. Het vlegel
brood smaakte prima, maar er zijn
zoveel broodsoorten die ook lekker zijn.
Ik sta er wel achter dat er geen toevoe
gingsmiddelen in het brood gestopt wor
den, al ben ik geen echte eko-consument.
Jos Verstraaten, Sint Jansteen:
'Zeeuwse Vlegelbrood is lekker brood, net
als andere donker gekleurde broodsoor
ten. Af en toe kopen we vlegelbrood.
Omdat het Zeeuws is, maar vooral
omdat we het belangrijk vinden produc
ten te eten die goed zijn voor de gezond
heid. Die mogen wat ons betreft best een
paar cent meer kosten. We kopen het liefst
eko-producten. De tarwe voor de Zeeuwse
Vlegel wordt dan wel niet biologisch
geteeld maar wel milieuvriendelijk. Ik
ben ervan overtuigd dat die producten
goed zijn voor de gezondheid.
Theo Prins, Middelburg:
"Incidenteel heb ik wel eens Zeeuws
Vlegelbrood gekocht. Omdat ik de smaak
niet bijzonder vond, ben ik ervan afge
stapt. De bakker had lekkerder volkoren
brood. Ik juich de ontwikkeling naar een
meer milieuvriendelijke en biologische
landbouw wel toe. Daarom ben ik blij
dat eko-producten steeds beter verkrijg
baar zijn. Uit de sektarische hoek en in
de supermarkt, want daar kopen de
meeste mensen hun boodschappen. Wij
kopen zoveel mogelijk biologische produc
ten. Als je principes hebt moet je er ook
voor willen betalen.
Greta Meijers, Koudekerke:
"Wij eten altijd grof volkoren brood. Dat
bevalt ons goed en de kinderen ook. In
andere broodsoorten zitten vaak zonne
bloempitten of andere dingen waar de
kinderen een hekel aan hebben. Daar
beginnen we niet aan. Ik vind het wel
goed van de Zeeuwse Vlegel om brood te
maken van in Zeeland geteeld en ver
werkt graan. Lekker dichtbij. Dat streek
eigene en milieuvriendelijke is allemaal
erg belangrijk, maar het is er gewoon niet
van gekomen om dat brood dan ook te
kopen. Maar ik ga het nu echt eens probe
ren. Wie weet.
Steven van Strien, Groede:
"Als parttime akkerbouwer weet ik wat
de Zeeuwse Vlegel is en dat ze tien jaar
bestaan. Ik sta er achter dat tarwe
geteeld wordt zonder dat er rotzooi op
gespoten wordt, al teel ik zelf geen vlegel-
tarwe. Ik. zit nog echt in het stramien van
zo hoog mogelijke productie. Op mijn
leeftijd, zestig jaar, stap ik daar niet meer
van af. Gelukkig is er een clubje jonge
akkerbouwers die daar anders over den
ken. Wij eten zelf geen vlegelbrood, maar
als onze bakker het zou gaan bakken
zouden wij dat waarschijnlijk wel doen,
Ter gelegenheid van de tiende
verjaardag van Zeeuwse Vlegel
verschenen een speciaal jubi
leumbrood en een jubileumkrant.
Voor meer informatie:
Zeeuwse Vlegel
Cereshof 4, 4463 XH Goes
tel. 0113-247729
e-mail: zeeuwsevlegel@hetnet.nl
Lex Kattenwinkel is medewerker van de Wantijredactie.
Lex Kattenwinkel
Stichting Zeeuwse Vlegel
De Zeeuwse Vlegel viert een
'de Vlegel', een organisatie waarin landbouw en
op constructieve wijze samenwerken, haar milieuvrien--
delijk en streekgebonden voortgebrachte producten aan
de man. In Zeeland en in delen van de aanliggende pro
vincies. Wij vroegen ons af of de Wantijlezer zich betrok
ken voelt bij de doelstellingen van de Zeeuwse Vlegel.
11 WANTIJ juni '01