V Wilt u ook een EKO-lunch? Nieuw project Ook de ZMF zet zich in voor de biologi sche landbouw. Daarbij richt de federatie zich steeds meer op de consument. Informatievoorziening over en een grotere verkrijgbaarheid van het HKO-product is daarbij het doel. Wist u trouwens dat bijna de helft van de consumenten het EKO- keurmerk kent en een kwart wel eens EKO koopt? De tijd is dus rijp om ook op de werkplek het EKO-product te introdu ceren. Zo gaat de ZMF komend najaar van start met het project biologische bedrijfs- catering. Biologische catering Is er geen biologische catering op uw werk? Maak er werk van! Lekker en gezond lunchen is belangrijk voor ieder een. Alle grote cateraars kunnen nu aller lei biologische producten leveren. Biologische koffie, thee, koekjes, melk, beleg, soep eri tal van andere producten. Honderden bedrijven en organisaties heb ben al biologische producten in hun cate ring. Wilt u ook meer biologische produc ten op uw werk en hulp bij de introduc tie, meldt u zich dan aan bij de ZMF (onze voorkeur gaat uit naar grotere instellingen met meer dan 50 restaurantbezoekers). Ervaringen Provinciehuis Gelderland Willem ter Voert is chef restauratieve dienst op het provinciehuis Gelderland. Het Provinciehuis heeft de catering in eigen beheer. Enige tijd geleden is gekozen voor biologische producten die worden ingekocht bij DeliXL, FGN, De Groene Weg en een aantal kleinere leveranciers. De vraag naar EKO-producten kwam van een aantal gasten en van de koks op het Provinciehuis. De koks vinden biologische producten beter smaken en werken er al langer mee. Willem ter Voert beschrijft de introductie van biologische producten in het restau rant: "In 1990 werkten wij incidenteel met biologische producten. We waren erg enthousiast en hebben samen met de afdeling milieu besloten om een milieu- week te organiseren. Daarin konden onze gasten kennismaken met biologische pro ducten. De week werd een groot succes, dus besloten we om zoveel mogelijk met biologische producten te blijven werken." (Meer info: www.milieudefensie.nl/cate- ring) Is EKO duurder? Er zijn biologische producten die vrijwel evenveel kosten als gangbare producten. Zo is de inkoop van een glas biologische melk maar 1 cent duurder. Meestal is er een prijsverschil van tussen de 10 en 30 procent. Bij vlees kan dat oplopen tot 50 procent. Die hogere kosten ontstaan door dat de teelt arbeidsintensiever is en de opbrengsten meestal iets lager. Maar wie betaalt het prijsverschil? Dat is aan uw bedrijf. Sommige bedrijven kiezen ervoor het prijsverschil voor hun rekening te nemen en bieden biologische producten aan tegen dezelfde prijs als andere pro ducten. Andere berekenen de meerprijs door. De ZMF heeft nog meer in de aan bieding. Wilt u iemand verrassen met biologische producten? Dat kan! In deze Wantij vindt u ook een antwoordkaart van Milieu V s&>. ■"«Sar defensie. Vul die in, dan kunt u een familielid of vriend blij maken met allerlei EKO-produc ten als koffie, thee en macaroni. Deze actie van Milieudefensie maakt deel uit van een grotere campagne 'Eten zonder bij smaak'. Milieudefensie vindt het hoog tijd voor échte kwaliteit, kortom voor een échte doorbraak van biologische EKO-producten. Als het aan Milieudefensie en de ZMF ligt, wordt biologisch in ons land heel gewoon# Meer informatie Wilt u een biologische lunch op uw werk of wilt u de folder met de Zeeuwse ver kooppunten van biologische producten bel dan Melissa Ernst: tel. (0113) 230075 of e-mail: mernst@zmf.nl Genieten van een biologische catering lllustr.Milieudefensie Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw en plattelandsvernieuwing bij de ZMF. 15 WANTIJ oktober'01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 19