V
Wilt u ook een
EKO-lunch?
Nieuw project
Ook de ZMF zet zich in voor de biologi
sche landbouw. Daarbij richt de federatie
zich steeds meer op de consument.
Informatievoorziening over en een grotere
verkrijgbaarheid van het HKO-product is
daarbij het doel. Wist u trouwens dat bijna
de helft van de consumenten het EKO-
keurmerk kent en een kwart wel eens
EKO koopt? De tijd is dus rijp om ook op
de werkplek het EKO-product te introdu
ceren. Zo gaat de ZMF komend najaar van
start met het project biologische bedrijfs-
catering.
Biologische catering
Is er geen biologische catering op uw
werk? Maak er werk van! Lekker en
gezond lunchen is belangrijk voor ieder
een. Alle grote cateraars kunnen nu aller
lei biologische producten leveren.
Biologische koffie, thee, koekjes, melk,
beleg, soep eri tal van andere producten.
Honderden bedrijven en organisaties heb
ben al biologische producten in hun cate
ring. Wilt u ook meer biologische produc
ten op uw werk en hulp bij de introduc
tie, meldt u zich dan aan bij de ZMF (onze
voorkeur gaat uit naar grotere instellingen
met meer dan 50 restaurantbezoekers).
Ervaringen Provinciehuis Gelderland
Willem ter Voert is chef restauratieve
dienst op het provinciehuis Gelderland.
Het Provinciehuis heeft de catering in
eigen beheer. Enige tijd geleden is gekozen
voor biologische producten die worden
ingekocht bij DeliXL, FGN, De Groene Weg
en een aantal kleinere leveranciers. De
vraag naar EKO-producten kwam van een
aantal gasten en van de koks op het
Provinciehuis. De koks vinden biologische
producten beter smaken en werken er al
langer mee.
Willem ter Voert beschrijft de introductie
van biologische producten in het restau
rant: "In 1990 werkten wij incidenteel met
biologische producten. We waren erg
enthousiast en hebben samen met de
afdeling milieu besloten om een milieu-
week te organiseren. Daarin konden onze
gasten kennismaken met biologische pro
ducten. De week werd een groot succes,
dus besloten we om zoveel mogelijk met
biologische producten te blijven werken."
(Meer info: www.milieudefensie.nl/cate-
ring)
Is EKO duurder?
Er zijn biologische producten die vrijwel
evenveel kosten als gangbare producten.
Zo is de inkoop van een glas biologische
melk maar 1 cent duurder. Meestal is er
een prijsverschil van tussen de 10 en 30
procent. Bij vlees kan dat oplopen tot 50
procent. Die hogere kosten ontstaan door
dat de teelt arbeidsintensiever is en de
opbrengsten meestal iets lager. Maar wie
betaalt het prijsverschil? Dat is aan uw
bedrijf. Sommige bedrijven kiezen ervoor
het prijsverschil voor hun rekening te
nemen en bieden biologische producten
aan tegen dezelfde prijs als andere pro
ducten. Andere berekenen de meerprijs
door.
De ZMF heeft nog meer in de aan
bieding. Wilt u iemand verrassen
met biologische producten? Dat
kan! In deze Wantij vindt u ook
een antwoordkaart van Milieu
V
s&>.
■"«Sar
defensie. Vul die in, dan kunt u
een familielid of vriend blij
maken met allerlei EKO-produc
ten als koffie, thee en macaroni.
Deze actie van Milieudefensie
maakt deel uit van een grotere
campagne 'Eten zonder bij
smaak'. Milieudefensie vindt het
hoog tijd voor échte kwaliteit,
kortom voor een échte doorbraak
van biologische EKO-producten.
Als het aan Milieudefensie en de
ZMF ligt, wordt biologisch in ons
land heel gewoon#
Meer informatie
Wilt u een biologische lunch op uw werk
of wilt u de folder met de Zeeuwse ver
kooppunten van biologische producten bel
dan Melissa Ernst: tel. (0113) 230075 of
e-mail: mernst@zmf.nl
Genieten van een biologische catering
lllustr.Milieudefensie
Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw en
plattelandsvernieuwing bij de ZMF.
15 WANTIJ oktober'01