Gouden bergen Nadelen en risico's De techniek schept eindeloos veel moge lij klieden. Gewassen kunnen precies zo worden gemaakt als we ze willen hebben. Ze kunnen worden aangepast aan moeilij ke omstandigheden zoals droogte, zoute milieus en kou, dus het wereldvoedselte kort bestaat straks niet meer. Productieprocessen kunnen efficiënter worden gemaakt, de landbouw duurza mer, het voedsel gezonder en ook nog goedkoper, wat willen we nog meer Maar zo simpel is het allemaal niet. De meest toegepaste vorm van gentech nologie is nog steeds de soja die resistent is gemaakt tegen herbiciden, met name Roundup (we spreken dan over Roundup- ready soja). Inmiddels is wereldwijd 30% van de geteelde soja transgeen. Daar zou het milieu beter van worden, omdat er dan efficiënter gespoten zou kunnen wor den. Tot nu toe is vooral producent Monsanto er beter van geworden, want die levert niet alleen het zaaigoed maar ook de Roundup. Uit onderzoek is geble ken dat er nauwelijks minder bestrijdings middelen worden gebruikt. En daarnaast leidt deze techniek af van de werkelijk milieuvriendelijke biologische teelt. Is er eerst vooral gewerkt aan resistentie tegen Roundup, nu vindt er een verschuiving plaats naar resistentie tegen het enigszins verwante Liberty (wel een erg fraaie naam voor vergif) De op één na meest gangbare toepassing is die van maïs die niet meer wordt belaagd door zijn grote vijand de maïs- boorder. Door het inplanten van een gen uit een bodembacterie krijgt de maïsboor- der geen kans meer. Op zich zou dat wer kelijk insecticide kunnen besparen. Maai de kans bestaat dat het insect een resisten tie zal opbouwen. En zo'n maïsplant met ingebouwd gif, is dat wel gezond voor degene die hem consumeert? Een ander voorbeeld: de 'golden rice', rijst met extra vitamine A. In ontwikke lingslanden krijgen lang niet alle mensen het voedsel dat ze nodig hebben. Toevoeging van vitamine A aan de rijst kan dan bij miljoenen mensen oogziekten voorkomen. Ook hier de nodige 'maren': die rijst zal waarschijnlijk duurder worden dan de bestaande soorten en voor opna me van die vitamine in het menselijk lichaam zijn ook andere voedingsstoffen nodig die voor arme mensen niet zomaar beschikbaar zijn, dus het succes is nog onzeker. Verder kun je je afvragen of de huidige aanpak, namelijk het verbeteren van de leefomstandigheden (waardoor deze vorm van blindheid bij kinderen in 20 jaar al tot één derde is verminderd) geen betere is dan boeren te binden aan biotechnologie. Gentechnologie als oplossing voor het wereldvoedselprobleem heeft ook zijn moeilijke kanten. Vooralsnog is er meer dan genoeg voedsel op de wereld voor iedereen, maar toch zijn er 840 miljoen mensen ondervoed. Honger wordt dus niet veroorzaakt door te weinig voedsel, maar door een ongelijke verdeling, een ongelijke toegang tot b.v. land en krediet, door machtsverhoudingen, door rampen. Dat neemt niet weg dat meer mensen een redelijk deel van de koek kunnen krijgen als die groter wordt, maar dat staat alle maal nog te bezien. Overigens vallen de resultaten van meeropbrengsten door gentechnologie nog tegen. Een zeer omstreden toepassing is de 'terminator technologie'. Daarmee krijgt een plant na behandeling met een chemi sche stof onvruchtbare zaden. Dat zou een manier kunnen zijn om uitzaaien in de TFÏet is moeilijk te overzien welke onbe doelde neveneffecten het uitwisselen van genen kan hebben. Planten in het veld kunnen gaan kruisen met soortgenoten. Dat is vervelend voor boeren in de omgeving voor wie dat schadelijk kan zijn, met name voor biolo gische boeren die het over een heel ande re boeg gooien. En op Roundup-ready onkruiden zit al helemaal niemand te wachten. Zo verspreidt zich op het ogen blik in Canada een moeilijk te bestrijden 'super-onkruid', dat is voortgekomen uit genetisch gemanipuleerde koolzaad en een wilde verwant. Wrang voorbeeld ,Een wrang voorbeeld van ongewenste uit zaaiing is dat van de Canadese boer die door Monsanto voor de rechter is ge sleept. Hij verbouwt koolzaad en gebruikt altijd eigen zaaigoed, dat nu tegen zijn wil genetisch is veranderd door het transgene Genetisch veranderde biet. Foto: Jaap Wolterbeek omgeving te voorkomen, maar het ziet er meer naar uit dat boeren hierdoor steeds afhankelijker worden van de grote zaadle veranciers. Ondanks bovengenoemde voorbeelden is het zeker denkbaar dat er, afgezien van principiële bezwaren en de risico's, met gentechnologie kan worden gewerkt aan een duurzame samenleving. Dan moet daarbij niet het belang van de produ cent/multinational vooropstaan, maar moet er worden gewerkt aan producten die leiden tot besparing van energie, grondstoffen en ruimte en tot verminde ring van vervuiling. koolzaad van de buren. En daarvoor wil Monsanto geld zien. Schokkend is dat Monsanto in deze zaak gelijk heeft gekre gen. Bij nieuwe chemicaliën zoals bestrij dingsmiddelen worden er testen toege past om effecten op de gezondheid te kunnen inschatten. Voor genetisch veran derde producten bestaat een dergelijke testpraktijk ook, maar de testen hebben tot nu toe maar kort geduurd. Dus de kans blijft bestaan dat er op de langere duur onbedoelde en ongewenste effecten optreden. Het optreden van allergieën zou zo'n effect kunnen zijn. 2 Consumentenblad Wantij december '01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 12