Gentchnoloqie in Zeeland op naar retour Gentechnologie in de winkel II III I Advanta in Rilland stopt met proeven. Foto: Jaap Wolterbeek. Hen ander risico is het werken met 'merker-genen', om geslaagde manipula ties aan te tonen. Merker-genen worden iegelijk met het gen voor de gewenste eigenschap ingeplant, en maken de plant resistent tegen antibiotica. Als er vervol gens een antibioticum op de plant wordt losgelaten en deze blijft overeind, toont dat aan dat het merker-gen en daarmee ook het gen waar het om gaat in de plant 'beland' zijn. De antibiotica-resistentie zou via-via kunnen worden doorgegeven aan ziekteverwekkende bacteriën, en zo menig geneesmiddel onbruikbaar kunnen maken. En dat in een tijd waarin toch al wordt gevreesd voor toenemende resis tentie door jarenlang gebruik van antibio tica. Waarschijnlijk zal er daarom paal en perk worden gesteld aan het gebruik van deze 'merker-genen'. Inmiddels hebben de leveranciers de merker-genen al bijna uit de producten verwijderd. Als de nadruk komt te liggen op een beperkt aantal transgene gewassen neemt de 'biodiversiteit' van landbouwgewassen af en daarmee neemt de kwetsbaarheid van de landbouw toe. Een risico van een andere orde is de toenemende macht van de grote zaad- en chemieconcerns. Er kleven kortom veel onzekerheden aan de gentechnologie. Misschien valt het alle maal best mee met de gevolgen voor de omgeving, maar misschien halen we ook een geest uit de fles die er beter in had kunnen blijven. Omdat de kans op het laatste zeker bestaat is ontwikkeling van deze techniek zeker geen zaak van de gen- bedrijven alleen. ln Rilland en Kapelle zit één van de grote re jongens in de wereld van de gentech nologie: zadenproducent Advanta, tot stand gekomen door een samengaan van Van der Have en een Engels bedrijf. Daardoor was Zeeland tot voor kort rela tief ruim bedeeld met proefvelden. Advanta heeft vanaf 1990 60 maal vergun ning aangevraagd voor veldproeven. Daarvan zijn er 30 alweer verstreken, 20 zijn er van kracht, 3 in behandeling, en 7 recente vergunningen zijn vernietigd. Dat laatste gebeurde door milieuminister Pronk en betrof de vergunningen voor de teelt van genetisch gemanipuleerde sui kerbieten en koolzaad. Aanleiding tot het afzien van de vergunningverlening was het werken met de eerder genoemde merker genen die résistent zijn tegen antibiotica. Daarnaast werd er in de vergunningaan vraag niet vermeld waar de proefvelden precies zouden liggen. Misschien om gras. Resistentie tegen Roundup en Liberty gaat bij deze proeven aan kop, bij gras is het de bedoeling dat het niet of minder gaat bloeien (de vergunning voor deze proef is nog in behandeling)Van al deze gewassen is er tot nu toe één toege laten tot de markt: Liberty-link maïs, waar overigens geen zaden van zijn verkocht. Laatste veldproef Maar na tien jaar werken aan gentechno logie is de veldproef van afgelopen zomer de laatste geweest, tenminste in Nederland. Vergunningaanvragen worden zoals gezegd afgewezen, niet alleen bij Advanta maar in het hele land. En daar naast blijkt hier de macht van de bood schappentas: ook het wantrouwen van de consument beneemt Advanta de lust tot verder investeren in producten die moei lijk te verkopen zijn. Wel gaat Advanta ver der in Amerika, waar men positiever staat tegenover deze vorm van landbouw. Ook aardappelgigant Meijer/Lamb Weston (Kruiningen) deed gentechnologische veldproeven om het droge stof gehalte te verhogen en blauwkleuring te voorkomen, maar is daarmee gestopt. Er zijn voorlopig geen plannen voor verdere proeven. eventuele 'Razende Hazen' uit de buurt te houden, maar op deze manier konden omwonenden geen bezwaar maken, ter wijl zij toch zeker belanghebbend zijn Dit jaar vernietigde actiegroep 'de Razende Hazen' in Rilland een Round-up Ready-suikerbietenveld, overigens niet van Advanta maar van Monsanto. Advanta deed veldproeven met biet, kool zaad, maïs en zonnebloem en in mindere mate met aardappel, koolraap, kool en De wereld wordt inmiddels overspoeld met transgene soja en (in mindere mate) maïs. Aangezien deze ingrediënten voor komen in meer dan de helft van de voe dingsmiddelen, kan de consument die geen gentechnologie op zijn bord wil heb ben wel een steuntje gebruiken. Over de etikettering die daarvoor nodig is, is heel wat te doen geweest. Het zou ondoenlijk 3 Consumentenblad Wantij december '01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 13