Afval terug op het menu gaan in het scheiden van afvalZijn we rijp voor een inrichting wanneer we theezakjes uit elkaar pulken om Foto's: Jaap Wolterbeek. Als we zelf geen idee hebben a hoever we moeten gaan in het scheiden van afval, dan heeft de overheid dat wel. In 1993 werd het wettelijk verplicht om groente, fruit en tuin (gft) afval apart in te zamelen. Vrijwel allemaal kregen we twee bakken. Een groene voor het gft afval, een grijze voor het overige afval. Een enkele gemeente (Axel) deelde zelfs drie bakken uit. Daar kent men ook een blauwe bak voor het oud papier. Vervolgens deden we braaf wat ons werd opgedragen. Een landelijke krant meldde dat we in de categorieën glas en oud papier Europees, misschien wel wereldkampioen, waren. We dronken daar een glaasje op. Dat kon makkelijk. Door flink te proosten zou onze titel immers niet in gevaar komen. Zo zag het er naar uit dat we met een gerust geweten steeds meer flessen in de glasbak flikker den. Wat donderde dat nog, nu alles toch werd hergebruikt? beeld tot minder zware glazen potjes) en de consument zou (financieel en moreel) geprikkeld worden minder huisvuil te 'veroorzaken'. Door bijvoorbeeld de afval bak te voorzien van een microchip en die bak elke keer te wegen zodat per kilo betaald kon worden. Wantij deed al eerder verslag van het wegwerprestaurant (juni 1996). Van de plannen om de consument per kilo afval te laten betalen is vijf jaar later in Zeeland niets terechtgekomen. Het is zelfs zorgwekkend stil rondom het voorkomen van afval. Wel is er, nu Delta BV daar brood in ziet, veel gekrakeel over de vraag wie de vuilnis gaat ophalen. Maar dat lawaai laten we hier buiten beschou wing. Bij de wekelijkse gang door de supermarkt kan iedereen zien dat er weer naar hartelust en zonder gêne verpakt wordt. Meer dan ooit, 'mooier' dan ooit, Keukenmeester Dat het de afgelopen jaren rondom afval te stil geweest is, vindt ook H. Benschop, beleidsmedewerker van de provincie Zeeland. Hij denkt echter dat binnenkort aan die stilte een eind komt: "In de eerste helft van 2002 gaan we weer aandacht vra gen voor afval. We mikken dan niet op het het nietje bij oud ijzer, het labeltje bij oud papier en de bladeren in een compostemmer te doen? omdat er steeds meer vraag is naar kleine re 'porties'. Dacht je dat met het halfje bruin de grens wel ongeveer bereikt was, nu is er, voor eenmalig gebruik, voor de vroege vogel die geen tijd heeft om thuis te ontbijten, het driehoekige doosje van doorzichtig plastic met daarin een dubbe le belegde boterham, diagonaal door mid den gesneden. Dat oogt mooi, dat heet sandwich, dat kost beduidend meer dan een halfje bruin. Het voorgerecht presenteren we u als volgt: Hoeveel van ons afval moet terug in de kringloop? En hoe ver moet je Hoofdgerecht Nu we steeds meer afval opnieuw weten te gebruiken, lijkt de rem op het veroorza ken van afval verdwenen. Pakweg tien jaar geleden maakten consumenten zich nog druk over komkommers in plastic folie, over appels op kunststof schaaltjes. In die tijd ontstonden de plannen om op twee fronten de steeds groeiende afvalberg aan I te pakken. De overheid zou door middel van convenanten met producenten en importeurs de hoeveelheid verpakkings materiaal terugdringen (dat leidde bijvoor 7 WANTIJ december '01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 7