o n s u m e n t e n b I a d Gentechnologie voeding: veel vragen en onzekerheden Modificeren of rrïüanipuleren? Gerda Spaander december 2001 Inhoud: Modificeren of manipuleren Gouden bergen Nadelen en risico's Gentechnologie in Zeeland Gentechnologie in de winkel Maatschappelijk debat, ook bij de ZMF Informatie Gouden rijst, tomaten die in een zout milieu kunnen groeien, varkens die minder fosfaat uitpoepen: de moge lijkheden van gentechnologie zijn onbegrensd. Gentechnologie kan op vele terreinen worden toegepast: de geneeskunde, verschillende productieprocessen, bodemsanering. In dit consumentenblad komt de toepas sing aan de orde die vooralsnog het meest controversieel is: de voeding. De principiële vraag of het ethisch verant woord is om levende organismen zó fundamenteel aan te passen aan wat mensen willen, wordt hier niet beant woord, Wel bekijken we de kansen, de risico's en de moge lijkheid voor de consument om te doorzien aan welke levensmiddelen wel of niet genetisch is gesleuteld, zodat men daar bij het boodschappen doen rekening mee kan houden. Want er zijn veel vragen en onzekerheden. Proefveld Foto: Jaap Wolterbeek Gentechnologie, genetische modificatie of manipulatie, moderne biotechnologie: er wordt hetzelfde mee bedoeld. Degenen die het over 'modificatie' en 'biotechnolo gie' hebben kijken er positiever tegenaan dan zij die 'het goochelen met genen' als 'manipulatie' bestempelen. Voorstanders van gentechnologie zeggen wel eens dat er niets nieuws onder de zon is omdat de mensheid al eeuwen bezig is door kweken en fokken planten en dieren aan te passen aan de behoeften van de mens. Maar er is wel degelijk een funda menteel verschil: bij kweken en fokken kan er alleen worden gekruist binnen soorten, bij het werken met genen wor den deze barrières volledig doorbroken. Iedere erfelijke (d.w.z. door een gen bepaalde) eigenschap uit ieder organisme kan in principe via het betreffende gen in een ander organisme worden overgeplant, dus ook van plant naar dier en omge keerd. Hieraan is een verkenning voorafgegaan naar het erfelijk materiaal van vele soor ten, want je moet natuurlijk wel weten waar de gewenste eigenschappen op de chromosomen liggen. Omvang Om een idee te geven van de omvang van de gentechnologische bedrijvigheid in Nederland: er zijn 1231 vergunningen ver leend voor het onder bepaalde voorwaar den 'ingeperkt' werken met genetisch gemodificeerde organismen (GGO's), d.w.z. in ziekenhuizen, laboratoria en uni versiteiten. Voor veldproeven zijn er in totaal 213 vergunningen verleend, waar van een groot deel alweer vervallen is. En van wat er is getest mogen er 33 produc ten naar de markt. Dat zijn grotendeels landbouwgewassen als biet, tomaat, maïs, radijs en een enkele anjer. De groenten zijn voornamelijk resistent gemaakt tegen het bestrijdingsmiddel Roundup. Bij de anjer is de (blauwe) kleur ingeknutseld. 1 Consumentenblad Wantij december '01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 11