Biotechnologie een zegen én een vloek Lex Kattenwinkel Biotechnologie is momenteel volop in discussie. Niet alleen in het officiële debat onder leiding van D '66-sena- tor Jan Terlouw, waarin de vraag aan de orde is onder welke voorwaarden biotechnologie voor de consument aanvaardbaar is. Vijftien organisaties die kritisch staan ten opzichte van genetische manipulatie hebben in een alternatief debat 'de keerzijde van biotechnologie' belicht. Vooruitlopend op de ledenvergadering van 27 november vroegen we enkele ZMF-leden naar hün mening over biotechnologie. Is het een zegen of een vloek, zoals onlangs gesteld in de kop boven een artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant. Kees van Damme, Kortgene: "Biotechnologie moet een kans krijgen. De discussie volgend hoor je voor- en tegenstanders, maar het is nog te vroeg om een standpunt in te nemen. Er tnoet eerst nog veel meer onderzoek worden gedaan. We weten niet of we te hard lopen of dat we aan het begin van een revolutionaire ontwikkeling staan. Ik sprak laatst iemand van 95 jaar oud, die kon zich nog herinneren dat de eerste auto door de straat reed. Daar was des tijds iedereen tegen. Niemand die zich kon voorstellen hoe die auto de maat schappij zou veranderen. Misschien gaat dat met biotechnologie ook wel gebeuren. Maar als het onderzoek uitwijst dat bio technologie iets slechts is, dan verdwijnt het. In dat geval is er geen maatschappe lijk draagvlak, en dan is het voor bedrij ven onmogelijk met dergelijke ontwikke lingen door te gaan. Bram de Muijnck, Middelburg: "Ik ben op mijn qui-vive als het over bio technologie gaat. Deze techniek mag alleen onder strikte voorwaarden op het leven losgelaten worden en met zeer waardoor de geest uit de fles is en je hem er niet weer in krijgt. Met biotechnologie gebeurt in korte tijd wat in de natuur heel geleidelijk plaatsvindt. Eventuele risico 's ontdek je misschieti pas op lange re termijn, na een jaar of tien, vijftien. Daarom moeten de bedrijven die ermee bezig zijn zich aan strenge voorwaarden houden. Reguleren en in goede banen lei den is beter dan helemaal blokkeren. Als dat al zou lukken. Jos van Soelen, Kapelle: "Biotechnologie een zegen of een vloek? Ik denk beide. Het wordt gebruikt in de geneesmiddelenindustrie. Als dat gebeurt onder voorwaarden kun je daar moeilijk iets tegen hebben. Bij andere toepassin gen zet ik grote vraagtekens. Ik vraag me af of het echt de goede richting is om gewassen resistent te maken tegen bestrij dingsmiddelen. En wat heb je er nu aan als je grotere tomaten kunt telen. Ook met productieverhoging schiet je uiteinde lijk weinig op. Je helpt er het hongerpro- bleem niet mee de wereld uit. Een ander nadeel is dat boeren afhankelijk worden van enkele grote, multinationale bedrij ven. Het liefst zou ik helemaal geen voe dingsmiddelen eten met bestanddelen die u\ met behulp van biotechnologie voortge bracht zijn. Maar je moet al heel princi pieel zijn wil je dat lukken. scherpe veiligheidsmarges. Met het gebruik van dieren daarbij moet je zeer terughoudend zijn. Dat is wat mij betreft alleen toegestaan voor het maken van nieuwe geneesmiddelen tegen levensbe dreigende ziektes. Zeker niet voor de pro ductie van cosmetische middelen. Er moet een groot maatschappelijk belang mee gediend zijn. Als we bijvoorbeeld met behulp van biotechnologie een nieuw gewas kunnen maken dat bestand is tegen extreme klimaten, waarmee het wereldhongerprobleem verlicht kan wor den, dan zeg ik: schitterend. Maar een nieuw soort raapsteeltjes erbij maken hoeft van mij echt niet. Dat is alleen maar meer van hetzelfde. Andries Klaassen, Zaamslag: "Ik zie beslist de positieve kanten in van biotechnologie. In mijn praktijk als apo theker zie ik dagelijks producten die zon der biotechnologie niet beschikbaar zou den zijn. Je kunt biotechnologie vergelij ken met dynamiet: het zijn allebei pro ducten waar je bijzonder nuttige dingen mee kunt doen maar ook verschrikkelij ke. Er kan iets onvoorziens gebeuren, Leo Caljouw, Domburg: "Er kunnen voordelen zitten aan biotech nologie. Net als door de groene revolutie in de jaren zestig kunnen dankzij een hogere productie meer mensen gevoed worden. Er zijn ook negatieve aspecten. Met het resistent maken van gewassen tegen bestrijdingsmiddelen heb ik grote moeite. Dat doet men toch alleen maar uit oogpunt van kostenbesparing. Op mogelijke bijeffecten is nog te weinig zicht. Genetische manipulatie zou wel eens een stap in het duister kunnen zijn. Er is in Amerika al een voorbeeld van ongewenste vermenging van een gemani puleerd koolzaadras met een traditioneel ras. De risico 's daarop zijn volgens mij veel groter dan eventuele gezondheidsrisi co 's door het eten van genvoedsel. Maar dat laatste is wel iets waar de technolo giebedrijven rekening mee te houden heb ben, want de consumenten hebben een enorme machtspositie. Vooral in Europa is de consument huiverig. Lex Kattenwinkel is medewerker van de Wantijredactie. 11 WANTIJ december'01

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2001 | | pagina 15