Biologische catering op uw werk April promotiemaand Bedrijfsrestaurants gaan een steeds belangrijker rol spe len in onze voedselvoorziening. Dagelijks eten wij er in Nederland een miljoen maaltijden. Hier ligt dus een groot nieuw afzetkanaal voor biologische producten. De afzet van biologische producten in Nederland zal verdrievou digen, als elk bedrijfsrestaurant omschakelt. En als je voor jezelf of je gezin wel eens biologische producten koopt, waarom dan niet biologische producten op je werk? dDe Zeeuwse Milieufederatie speelt in op deze trend en is afge lopen najaar gestart met een pro ject biologische bedrijfscatering. Gedurende twee jaar wil de milieufedera tie in Zeeland in 15 bedrijfskantines biolo gische producten duurzaam introduceren. Gangbare producten als koffie, thee, koek jes, melk, afbakbroodjes, beleg, fruit en soep vervangen door de biologische variant. En niet vergeten de 'vette hap'; de biologische kroket, bamischijf of loempia. Deze zijn inmiddels ook biologisch ver krijgbaar. Streven is om bij de instellingen minimaal een omzet van 10 aan biologi sche producten te realiseren. Samenwerking De ZMF werkt in dit project samen met 10 andere provinciale milieufederaties en met de drie grote landelijke cateraars. Op 2 april wordt deze samenwerking verder handen en voeten gegeven: dan vindt de ondertekening van een intentieverklaring plaats. Hierin verklaren de partijen dat zij zich inzetten om via catering, in 2004, bio logische producten 5 aandeel in de omzet te laten hebben. Ook minister Brinkhorst is bij de ondertekening van de partij. Bovendien is de ondertekening het startsein van de promotiemaand biologi sche producten in bedrijfsrestaurants bij zo n ruim 100 bedrijven in Nederland. Tijdens deze promotiemaand kunnen de restaurantbezoekers uitgebreid kennisma ken met het smaakvolle biologisch pro duct. Zeeuwse kantines De ZMF wil graag dat ook in Zeeland een aantal bedrijfskantines meedoet. De ZMF heeft 70 instellingen aangeschreven waar van 5 instellingen toegezegd hebben dat ze in de eerste ronde meedoen. Dit zijn de Provincie, Dienst Landelijk Gebied, Hogeschool Zeeland, gemeente Veere en Waterschap Zeeuwse Eilanden. Uit de gesprekken blijkt dat er in de Zeeuwse kantines nog nauwelijks biologische pro ducten worden aangeboden. Al zullen veel Zeeuwen het graag ontkennen, maar de 'ons bin zuunig' cultuur, speelt hierbij parten, volgens kantinemedewerkers. Maar als men nu ook zuinig wordt op zijn gezondheid, biedt dit perspectief voor het biologisch product. Daarnaast is het vaak de onbekendheid: velen denken dat het minder lekker is, of dat het er minder uit ziet. Maar de appels zien er appetijtelijk uit, de afbakbroodjes smaken vers en kro kant en biologisch vleesbeleg of vleeskro ketten zijn volop verkrijgbaar. De bedoe ling van de biologisch proefmaand is dit soort vooroordelen wegnemen. Proeverijen Tijdens de maand zullen er in sommige instellingen proeverijen worden georgani seerd, kan een biologische boer komen spreken, is er bijvoorbeeld een tentoon stelling en promotiemateriaal aanwezig. Aan het eind van de maand zal de ZMF via een enquête de werknemers polsen naar hun ervaringen. Welke producten ze lek ker vonden, of zij er een meerprijs voor over hebben e.d. Op grond hiervan gaat de ZMF samen met de instelling bekijken wat de mogelijkheden zijn om biologische producten duurzaam in de catering op te nemen. EKO duurder Sommige biologische producten zijn even duur als gangbare producten: biologische melk en afbakbroodjes bijvoorbeeld. Maar meestal is er een prijsverschil van tussen de 10 en 30 procent. Bij vlees kan dat oplopen tot 50 procent. Die hogere kos ten ontstaan doordat de teelt arbeidsin tensiever is en de opbrengsten meestal iets lager. Maar wie betaalt het prijsver schil? Dat is aan uw bedrijf. Sommige bedrijven kiezen ervoor het prijsverschil voor hun rekening te nemen en bieden biologische producten aan tegen dezelfde prijs als andere producten. Andere bere kenen de meerprijs door. Wilt u ook meer biologische pro ducten op uw werk? Roep dan de hulp van de ZMF in. Voor meer informatie: Melissa Ernst, tel. 0113 211451/mernst@zmf.nl. Kijk ook op de website www.milieudefensie.nl /catering, voor ervaringen elders in het land Melissa Ernst is projectmedewerkster duurzame land bouw en plattelandsvernieuwing bij de ZMF. 11 WANTIJ april '02

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2002 | | pagina 15