Biologische catering
op uw werk
April promotiemaand
Bedrijfsrestaurants gaan een steeds belangrijker rol spe
len in onze voedselvoorziening. Dagelijks eten wij er in
Nederland een miljoen maaltijden. Hier ligt dus een groot
nieuw afzetkanaal voor biologische producten. De afzet
van biologische producten in Nederland zal verdrievou
digen, als elk bedrijfsrestaurant omschakelt. En als je
voor jezelf of je gezin wel eens biologische producten
koopt, waarom dan niet biologische producten op je
werk?
dDe Zeeuwse Milieufederatie
speelt in op deze trend en is afge
lopen najaar gestart met een pro
ject biologische bedrijfscatering.
Gedurende twee jaar wil de milieufedera
tie in Zeeland in 15 bedrijfskantines biolo
gische producten duurzaam introduceren.
Gangbare producten als koffie, thee, koek
jes, melk, afbakbroodjes, beleg, fruit en
soep vervangen door de biologische
variant. En niet vergeten de 'vette hap'; de
biologische kroket, bamischijf of loempia.
Deze zijn inmiddels ook biologisch ver
krijgbaar. Streven is om bij de instellingen
minimaal een omzet van 10 aan biologi
sche producten te realiseren.
Samenwerking
De ZMF werkt in dit project samen met 10
andere provinciale milieufederaties en
met de drie grote landelijke cateraars. Op
2 april wordt deze samenwerking verder
handen en voeten gegeven: dan vindt de
ondertekening van een intentieverklaring
plaats. Hierin verklaren de partijen dat zij
zich inzetten om via catering, in 2004, bio
logische producten 5 aandeel in de
omzet te laten hebben. Ook minister
Brinkhorst is bij de ondertekening van de
partij. Bovendien is de ondertekening het
startsein van de promotiemaand biologi
sche producten in bedrijfsrestaurants bij
zo n ruim 100 bedrijven in Nederland.
Tijdens deze promotiemaand kunnen de
restaurantbezoekers uitgebreid kennisma
ken met het smaakvolle biologisch pro
duct.
Zeeuwse kantines
De ZMF wil graag dat ook in Zeeland een
aantal bedrijfskantines meedoet. De ZMF
heeft 70 instellingen aangeschreven waar
van 5 instellingen toegezegd hebben dat
ze in de eerste ronde meedoen. Dit zijn
de Provincie, Dienst Landelijk Gebied,
Hogeschool Zeeland, gemeente Veere en
Waterschap Zeeuwse Eilanden. Uit de
gesprekken blijkt dat er in de Zeeuwse
kantines nog nauwelijks biologische pro
ducten worden aangeboden. Al zullen
veel Zeeuwen het graag ontkennen, maar
de 'ons bin zuunig' cultuur, speelt hierbij
parten, volgens kantinemedewerkers.
Maar als men nu ook zuinig wordt op zijn
gezondheid, biedt dit perspectief voor het
biologisch product. Daarnaast is het vaak
de onbekendheid: velen denken dat het
minder lekker is, of dat het er minder uit
ziet. Maar de appels zien er appetijtelijk
uit, de afbakbroodjes smaken vers en kro
kant en biologisch vleesbeleg of vleeskro
ketten zijn volop verkrijgbaar. De bedoe
ling van de biologisch proefmaand is dit
soort vooroordelen wegnemen.
Proeverijen
Tijdens de maand zullen er in sommige
instellingen proeverijen worden georgani
seerd, kan een biologische boer komen
spreken, is er bijvoorbeeld een tentoon
stelling en promotiemateriaal aanwezig.
Aan het eind van de maand zal de ZMF via
een enquête de werknemers polsen naar
hun ervaringen. Welke producten ze lek
ker vonden, of zij er een meerprijs voor
over hebben e.d. Op grond hiervan gaat
de ZMF samen met de instelling bekijken
wat de mogelijkheden zijn om biologische
producten duurzaam in de catering op te
nemen.
EKO duurder
Sommige biologische producten zijn even
duur als gangbare producten: biologische
melk en afbakbroodjes bijvoorbeeld. Maar
meestal is er een prijsverschil van tussen
de 10 en 30 procent. Bij vlees kan dat
oplopen tot 50 procent. Die hogere kos
ten ontstaan doordat de teelt arbeidsin
tensiever is en de opbrengsten meestal
iets lager. Maar wie betaalt het prijsver
schil? Dat is aan uw bedrijf. Sommige
bedrijven kiezen ervoor het prijsverschil
voor hun rekening te nemen en bieden
biologische producten aan tegen dezelfde
prijs als andere producten. Andere bere
kenen de meerprijs door.
Wilt u ook meer biologische pro
ducten op uw werk? Roep dan de
hulp van de ZMF in. Voor meer
informatie: Melissa Ernst, tel.
0113 211451/mernst@zmf.nl.
Kijk ook op de website
www.milieudefensie.nl /catering,
voor ervaringen elders in het
land
Melissa Ernst is projectmedewerkster duurzame land
bouw en plattelandsvernieuwing bij de ZMF.
11 WANTIJ april '02