Eerste bedrijfsrestaurants
biologische catering
Melissa Ernst
Milieugedeputeerde Poppelaars verraste zijn collega 's met
een smakelijke, zelfgebakken biologische kruidenomelet.
Hij gaf hiermee in de kantine van de Abdij het startschot
van de biologische promotiemaand. Deze maand is een
onderdeel van het project biologische catering van de ZMF.
Biologische week bij waterschap Zeeuwse Eilanden. Foto's: Magreet van Aalst- De Hoog.
In november 2001 begon de ZMF
Imet het project "Biologische catering
in bedrijfsrestaurants". In dit project
werken de provinciale milieufedera
ties, de Stichting Natuur en Milieu en
cateraars samen om de afeet van biologi
sche producten via bedrijfsrestaurants te
stimuleren. Een hogere afeet creëert meer
vraag en biedt meer boeren de mogelijk
heid om biologisch te gaan werken.
Doelstelling is dat er eind 2002 in vijftien
bedrijfsrestaurants in Zeeland biologisch
gegeten kan worden. De ZMF stelde een
promotiepakket samen met folders, place-
mats, video, tentoonstelling e.d.
Promotiemaand
Vorig jaar boden vijf bedrijfsrestaurants
biologische producten aan in hun kantine:
de Provincie Zeeland (Het Groene Woud
en de Abdij), de Dienst Landelijk Gebied,
de gemeente Veere en Waterschap
Zeeuwse Eilanden. De cateraars waren
Baarends en Bak Catering en Eurest. Een
maand lang konden de bezoekers kennis
maken met biologische producten zoals
zuivel, broodjes, kaas, vruchtendranken
en snacks.
Om te weten te komen welke producten
lekker gevonden werden, is de mening
van de bezoekers gepeild. Gemiddeld 79%
van de restaurantbezoekers vond het een
goed idee om biologische producten in
het assortiment op te nemen en dat 60%
was bereid hiervoor meer te betalen (tus
sen de 0,25 en 0,75 per maaltijd).
Gevolg was dat een aantal producten in
het assortiment werd opgenomen.
Verbeteren
Tijdens de promotiemaand bleek dat
vraag en aanbod van biologische produc
ten nog niet goed op elkaar zijn afge
stemd. Te lang wachten op bestellingen en
onregelmatige levering waren jammer
genoeg klachten die gehoord werden.
Producenten, distributeurs en cateraars
werkten er hard aan om dat te verbeteren.
Gelukkig bleek dat als een restaurant
besluit het product in het assortiment op
te nemen, continuïteit in de levering geen
problemen oplevert.
Interne milieuzorg
De ZMF stimuleert de instellingen om bio
logische catering op te nemen als onder
deel van hun interne milieuzorg en het
bedrijfsmilieuplan. Daarvoor vraagt de
milieufederatie om een intentieverklaring
te ondertekenen en aanvullend hierop
een plan van aanpak te maken. In de
intentieverklaring is de doelstelling opge
nomen van een minimale omzet van 5%
aan biologische producten in de catering,
met de verplichting dit bij te houden.
Waterschap Zeeuwse Eilanden en de
Provincie Zeeland hebben inmiddels toe
gezegd te zullen ondertekenen.
In 2003 is er een nieuwe ronde
want de ZMF gaat door met biolo
gische catering te stimuleren. De
ZMF wil de doelstelling halen van
vijftien Zeeuwse instellingen die
biologische producten aanbieden.
Wilt u ook biologische catering
op het werk? Roep dan de hulp in
van Melissa Ernst, tel.(0113)
230075, e-mail: mernst@zmf.nl
Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw en
plattelandsvernieuwing bij de ZMF.
16 WANTIJ december'02