Eerste bedrijfsrestaurants biologische catering Melissa Ernst Milieugedeputeerde Poppelaars verraste zijn collega 's met een smakelijke, zelfgebakken biologische kruidenomelet. Hij gaf hiermee in de kantine van de Abdij het startschot van de biologische promotiemaand. Deze maand is een onderdeel van het project biologische catering van de ZMF. Biologische week bij waterschap Zeeuwse Eilanden. Foto's: Magreet van Aalst- De Hoog. In november 2001 begon de ZMF Imet het project "Biologische catering in bedrijfsrestaurants". In dit project werken de provinciale milieufedera ties, de Stichting Natuur en Milieu en cateraars samen om de afeet van biologi sche producten via bedrijfsrestaurants te stimuleren. Een hogere afeet creëert meer vraag en biedt meer boeren de mogelijk heid om biologisch te gaan werken. Doelstelling is dat er eind 2002 in vijftien bedrijfsrestaurants in Zeeland biologisch gegeten kan worden. De ZMF stelde een promotiepakket samen met folders, place- mats, video, tentoonstelling e.d. Promotiemaand Vorig jaar boden vijf bedrijfsrestaurants biologische producten aan in hun kantine: de Provincie Zeeland (Het Groene Woud en de Abdij), de Dienst Landelijk Gebied, de gemeente Veere en Waterschap Zeeuwse Eilanden. De cateraars waren Baarends en Bak Catering en Eurest. Een maand lang konden de bezoekers kennis maken met biologische producten zoals zuivel, broodjes, kaas, vruchtendranken en snacks. Om te weten te komen welke producten lekker gevonden werden, is de mening van de bezoekers gepeild. Gemiddeld 79% van de restaurantbezoekers vond het een goed idee om biologische producten in het assortiment op te nemen en dat 60% was bereid hiervoor meer te betalen (tus sen de 0,25 en 0,75 per maaltijd). Gevolg was dat een aantal producten in het assortiment werd opgenomen. Verbeteren Tijdens de promotiemaand bleek dat vraag en aanbod van biologische produc ten nog niet goed op elkaar zijn afge stemd. Te lang wachten op bestellingen en onregelmatige levering waren jammer genoeg klachten die gehoord werden. Producenten, distributeurs en cateraars werkten er hard aan om dat te verbeteren. Gelukkig bleek dat als een restaurant besluit het product in het assortiment op te nemen, continuïteit in de levering geen problemen oplevert. Interne milieuzorg De ZMF stimuleert de instellingen om bio logische catering op te nemen als onder deel van hun interne milieuzorg en het bedrijfsmilieuplan. Daarvoor vraagt de milieufederatie om een intentieverklaring te ondertekenen en aanvullend hierop een plan van aanpak te maken. In de intentieverklaring is de doelstelling opge nomen van een minimale omzet van 5% aan biologische producten in de catering, met de verplichting dit bij te houden. Waterschap Zeeuwse Eilanden en de Provincie Zeeland hebben inmiddels toe gezegd te zullen ondertekenen. In 2003 is er een nieuwe ronde want de ZMF gaat door met biolo gische catering te stimuleren. De ZMF wil de doelstelling halen van vijftien Zeeuwse instellingen die biologische producten aanbieden. Wilt u ook biologische catering op het werk? Roep dan de hulp in van Melissa Ernst, tel.(0113) 230075, e-mail: mernst@zmf.nl Melissa Ernst is medewerkster duurzame landbouw en plattelandsvernieuwing bij de ZMF. 16 WANTIJ december'02

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2002 | | pagina 20