Een kwart minder verpakkingen Een goede zaak Bij Koninklijke Zeelandia in Zierikzee Een nieuwe rubriek waarin de ZMF in gesprek gaat met Zeeuwse bedrijven over duurzaam onderne men. In de eerste aflevering bezocht Ilse Pama de voedingsmiddelenbranche. Daar is ontwikkelaar van bakkerij-ingrediënten Koninklijke Zeelandia in Zierikzee op de goede weg. Foto: Zeelandia Ilse Pama Bedrijfsgegevens Koninklijke Zeelandia Groep b.v. (opge richt in 1900/1200 medewerkers) is een onderneming met als kernactiviteit het ontwikkelen, produceren, verkopen en distribueren van bakkerij-ingrediënten. De producten worden in meer dan 60 landen verkocht. Visie management op duurzaam ondernemen Duurzaam ondernemen bij Zeelandia uit zich volgens directeur dhr. Doeleman vooral op het gebied van de verpakkin gen. Zo is de hoeveelheid verpakkingen de afgelopen jaren met een kwart vermin derd. Er is een start gemaakt met het milieuzorgsysteem ISO4001. Zeelandia stelt geen milieujaarverslag op en in de "mission statement" is duurzaamheid geen uitgangspunt. De directeur geeft wel aan dat hij duurzaam ondernemen niet als een belasting ziet, maar juist als een uitda ging- Duurzaamheid bij de productont wikkeling De ca. 400 grondstoffen voor Zeelandia zijn afkomstig uit de landbouw zoals meel, maïs, suiker, plantaardige olie en vet, wei- en melkpoeder. Voorheen wer den veel sojaproducten gebruikt. Zeelandia is echter overgegaan op het gebruik van niet-sojaproducten omdat de sojaproducten niet gegarandeerd vrij zijn van genetische modificatie (GMO). Het bedrijf staat in principe niet negatief tegenover GMO maar zolang de markt uit drukkelijk geen GMO producten wenst, zal Zeelandia GMO-vrije producten leve ren. Zeelandia maakt ook biologische pro ducten, SKAL goedgekeurd. Daarnaast ver werkt men Zeeuwse Vlegel in de produc ten. Dit graan wordt op milieuvriendelijke manier geteeld en is afkomstig uit Zeeland. Duurzaamheid in het bedrijfs proces Zeelandia heeft verschillende maatregelen getroffen: verbetering van de koelsyste men, van de afvalwaterzuivering (de pro ductie van marsepein en amandel zorgt voor de meeste waterverontreiniging) en isolatie van de oude bedrijfsgebouwen. In het productieproces wordt steeds meer restwarmte hergebruikt. Duurzaamheid bij de toeleveran ciers Zeelandia neemt deel aan het verpakkin genconvenant. Er wordt gewerkt met grootverpakkingen van balen van 25 kg per stuk. Zeelandia verzoekt de leveran cier uitdrukkelijk om de verpakkingen geschikt te maken voor recycling. Duurzaamheid bij de afnemers Eén van de ontwikkelingen betreft het vloeibaar aanleveren van grondstoffen. Drijfveer is het besparen van verpakkin gen en het terugbrengen van de hande- lingskosten bij de afnemer. De afzet van de biologische bakkerij-ingrediënten is in de praktijk best lastig. De afnemers mogen de biologische ingrediënten alleen verwerken als zij zelf ook een biologische productielijn hebben. Dit is een (soms të) grote investering voor de kleinere bakke rijen. Er zit helaas niet veel groei in de afeet van biologische producten. Relatie met de omgeving Dhr. Doeleman zegt dat wat het stellen van milieu- en duurzaamheideisen betreft Zeelandia niet veel kan doen. Zij zijn een te kleine afnemer in het geheel. De afne mers spelen volgens hem een grotere rol dan de overheid. Maar regelgeving staat duurzaam ondernemen bij de kleine bak kerijen in de weg. De contacten met de overheden zijn goed. Tegenwoordig den ken ambtenaren veel meer en beter mee dan voorheen. Wens voor de toekomst Zeelandia beschouwt zich als bescheiden tussenschakel in de keten. Een betere beheersing van de keten wordt steeds belangrijker. Ilse Pama is medewerkster milieu, economie en inte graal waterbeheer bi] de ZMF. 6 WANTIJ april '03

Tijdschriftenbank Zeeland

Wantij | 2003 | | pagina 6