Een kwart minder
verpakkingen
Een goede zaak
Bij Koninklijke Zeelandia in Zierikzee
Een nieuwe rubriek waarin de ZMF in gesprek gaat met Zeeuwse bedrijven over duurzaam onderne
men. In de eerste aflevering bezocht Ilse Pama de voedingsmiddelenbranche. Daar is ontwikkelaar
van bakkerij-ingrediënten Koninklijke Zeelandia in Zierikzee op de goede weg.
Foto: Zeelandia
Ilse Pama
Bedrijfsgegevens
Koninklijke Zeelandia Groep b.v. (opge
richt in 1900/1200 medewerkers) is een
onderneming met als kernactiviteit het
ontwikkelen, produceren, verkopen en
distribueren van bakkerij-ingrediënten. De
producten worden in meer dan 60 landen
verkocht.
Visie management op duurzaam
ondernemen
Duurzaam ondernemen bij Zeelandia uit
zich volgens directeur dhr. Doeleman
vooral op het gebied van de verpakkin
gen. Zo is de hoeveelheid verpakkingen
de afgelopen jaren met een kwart vermin
derd. Er is een start gemaakt met het
milieuzorgsysteem ISO4001. Zeelandia
stelt geen milieujaarverslag op en in de
"mission statement" is duurzaamheid
geen uitgangspunt. De directeur geeft wel
aan dat hij duurzaam ondernemen niet als
een belasting ziet, maar juist als een uitda
ging-
Duurzaamheid bij de productont
wikkeling
De ca. 400 grondstoffen voor Zeelandia
zijn afkomstig uit de landbouw zoals
meel, maïs, suiker, plantaardige olie en
vet, wei- en melkpoeder. Voorheen wer
den veel sojaproducten gebruikt.
Zeelandia is echter overgegaan op het
gebruik van niet-sojaproducten omdat de
sojaproducten niet gegarandeerd vrij zijn
van genetische modificatie (GMO). Het
bedrijf staat in principe niet negatief
tegenover GMO maar zolang de markt uit
drukkelijk geen GMO producten wenst,
zal Zeelandia GMO-vrije producten leve
ren. Zeelandia maakt ook biologische pro
ducten, SKAL goedgekeurd. Daarnaast ver
werkt men Zeeuwse Vlegel in de produc
ten. Dit graan wordt op milieuvriendelijke
manier geteeld en is afkomstig uit
Zeeland.
Duurzaamheid in het bedrijfs
proces
Zeelandia heeft verschillende maatregelen
getroffen: verbetering van de koelsyste
men, van de afvalwaterzuivering (de pro
ductie van marsepein en amandel zorgt
voor de meeste waterverontreiniging) en
isolatie van de oude bedrijfsgebouwen. In
het productieproces wordt steeds meer
restwarmte hergebruikt.
Duurzaamheid bij de toeleveran
ciers
Zeelandia neemt deel aan het verpakkin
genconvenant. Er wordt gewerkt met
grootverpakkingen van balen van 25 kg
per stuk. Zeelandia verzoekt de leveran
cier uitdrukkelijk om de verpakkingen
geschikt te maken voor recycling.
Duurzaamheid bij de afnemers
Eén van de ontwikkelingen betreft het
vloeibaar aanleveren van grondstoffen.
Drijfveer is het besparen van verpakkin
gen en het terugbrengen van de hande-
lingskosten bij de afnemer. De afzet van
de biologische bakkerij-ingrediënten is in
de praktijk best lastig. De afnemers
mogen de biologische ingrediënten alleen
verwerken als zij zelf ook een biologische
productielijn hebben. Dit is een (soms të)
grote investering voor de kleinere bakke
rijen. Er zit helaas niet veel groei in de
afeet van biologische producten.
Relatie met de omgeving
Dhr. Doeleman zegt dat wat het stellen
van milieu- en duurzaamheideisen betreft
Zeelandia niet veel kan doen. Zij zijn een
te kleine afnemer in het geheel. De afne
mers spelen volgens hem een grotere rol
dan de overheid. Maar regelgeving staat
duurzaam ondernemen bij de kleine bak
kerijen in de weg. De contacten met de
overheden zijn goed. Tegenwoordig den
ken ambtenaren veel meer en beter mee
dan voorheen.
Wens voor de toekomst
Zeelandia beschouwt zich als bescheiden
tussenschakel in de keten. Een betere
beheersing van de keten wordt steeds
belangrijker.
Ilse Pama is medewerkster milieu, economie en inte
graal waterbeheer bi] de ZMF.
6 WANTIJ april '03